• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Voyager 2.5td VM szarpie i kopci na biało

Krzysztof26101982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam wszystkich posiadam voyagera 2.5td VM z 1996r i problem wygląda następująco: auto po odpaleniu kopci na biało po około dwóch minutach zaczyna szarpać jak by nie paliło na jeden cylinder
. Wymienione zostały laski popychaczy, popychacze, filtr paliwa, powietrza, olej filtr oleju, płukanka silnika wymyta miska olejowa, wtryski na inne używane(żadnej różnicy) jedna głowica pęknięta była wymieniona, świece. Czy ktoś wie co może być jeszcze przyczyną bo już skończyły mi się pomysły?
Pozdrawiam.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pompa, wtrysk, problem z kompresja w tym cylindrze. Wykrec wtrsk i wkrec miernik kompresji, odpal silnik zobaczysz czy przypadkiem po tych dwoch minutach nie ginie kompresja, np przez uszkodzone regulatory luzu (nie pamietam czy w VM jest hydraulika czy mechaniczna regulacja.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nowe nie znanczy dobre, sproboj psrawdzic ta kompresje, wyglada na to ze "ginie". Zawieszeanie sie tych wtryskow najczesciej dzieje sie na zimnym motorze. Ja robilem przeszczep z 1.9d na 1.9td kangoo, jak zlapie ciepla pracuje lepiej niz niejeden dci, cichutko i rowno jak pszczolka. Ale jak zimny gubi prace przez pare minut.

Krzysztof26101982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
On cały czas tak pracuje dwie minuty po odpaleniu czy ciepły czy zimny. Jak odpale niezależnie czy go zgasze po rozgrzaniu to dwie minuty później zaczyna się przerywanie, po wyłączeniu się ssania.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zapieczony wtryskiwacz, slaba sekcja pompy, slabe sprzezanie. Podlacz ten wtrysk do pompy poza cylindrem, tylko nie wykrecaj tego z glowicy bo wydmucha Ci gniazdo przez te dwie minuty. Byc moze to slaba sekcja pompy, slaby zawor zwrotny w pompie.

Krzysztof26101982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Wtrysk sterujący jednak uszkodzony końcówka cała osmolona. Czy jakoś można ją wyczyścić czy tylko wymiana na nową?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Rownie dobrze moze byc problem z cisnieniem pompy na tej sekcji. Koncowka raczej wymiana, jak wymieniasz na nowe to wszytskie. Firady wyjda ok 500 pln za komplet.

Krzysztof26101982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
A czy sama cewka mimo tego iż ma opór 90Ohm może być i tak uszkodzona. Wymieniłem końcówkę dziś i dalej szarpie, a gdy wkręciłem zpowrotem wtrysk z urwanym kabelkiem to działał normalnie silnik nie przerywał ani nic.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Coś tu nie rozumiem , czy ten kabelek dalej jest urwany , czy naprawony. Przydał by się do tych pomiarów oscyloskop .

Krzysztof26101982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Przewód w starym urwany mam inny ale coś nie działa zmieniłem cały środek z mojego wtrysku tzn. sprężynkę podkładkę i rozpylacz. Ale pojawił się inny problem mianowicie auto niechcę odpalić wogóle po przekręceniu kluczyka tylko cyk nawet rozrusznik nie kręci klema minusowa się grzeje i wtyki świec, tak odpalał normalnie aż za koleją próbą przestał liczniki też idą do góry tak jak by się resetowały lub szło gdzieś jakieś zwarcie.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Pewnie rozrusznik się skleił lub cewka dostała zwory , no i zrób na cacy punkty masowe .

Krzysztof26101982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Rozrusznik cały zregenerowany. Zerowy efekt dalej to samo przy próbie odpalenia reset liczników i zero kręcenia. Bezpieczniki całe przekaźnik od rozrusznika również. Ktoś ma jakieś pomysły jeszcze? Czy jest jakiś czujnik od pedału sprzęgła bo muszę je wcisnąć aby odpalić auto?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Akumulator padł albo silnik zablokowany.
Może też nie łączyć instalacja, wszystko do sprawdzenia parę godzin lub parę minut w zależności czy samemu czy u speca :p

Krzysztof26101982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Czujnik sprawdziłem odpiąłem go i po spięciu kabli razem nie trzeba naciskać sprzęgła już ale i tak nie kręci rozrusznik grzeje się klema minusowa i resetują się liczniki, radio i akumulator się szybko rozładowuje. Akumulator podłączany od innego auta też nic nie daje więc akumulator wykluczam alternator również zblokowany silnik nie wiem ale czy jak by się zblokował to raczej bym to usłyszał rozrząd na łańcuchu. Przekaźniki pod maską sprawdzone sprawne bezpieczniki w kabinie sprawne, komputer nie wiem. Czasami po przekręceniu kluczyka tyka cały czas przekaźnik świec żarowych ale jak by on padł to by chociaż kręcił? A może zwarły się kable których nie zaizolowałem podczas montażu wtrysku sterującego i odpaliłem auto po zgaszeniu i ponownej próbie było brak reakcji. Jest jakiś przekaźnik od wtrysku sterującego?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jak "coś" leży na tłoku to silnik jest zablokowany.

Do góry Bottom