• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Golf IV 1.9 TDI - Słabe hamulce zaraz po odpaleniu

Michal12173

Uczestnik
Punktów
0
Witam potrzebuje waszej pomocy mam pewien problem z hamulcami a mianowicie 2 miesiące temu miałem wymieniany silnik po wymianie było wszystko ok kilka dni temu zauważyłem że gdy odpalam rano auto i pierwsze kilka hamowań jest strasznie słabe dopiero po ok. trzech hamowaniach wraca wszystko do normy i hamuje dobrze, zauważyłem że na skrzyni biegów jest plama (chyba płyn hamulcowy , po dłuższym postoju pod autem jest mała plamka) skąd to może lecieć serwo i pompa hamulcowa sucha a na skrzyni cały czas jest plamka.

Michal12173

Uczestnik
Punktów
0
Dzięki za odpowiedzi
Dzisiaj do tego zajrzałem i najprawdopodobniej cieknie z tego czujnika (cieknie z niego czerwony płyn z tego co się zorietowałem czerwony płyn to wspomaganie) Jak się nazywa ten czujnik czy czy ma to związek z hamulcami?
FOTO:

Druga sprawa przewód idący od serwa jest dziwnie poklejony (przed wymianą silnika był cały ) więc chyba mechanik coś wyrzeźbił może to być przyczyną ?

FOTO:

Edycja
Doszedłem że to czujnik temperatury cieknie :). Co do hamulców wąż co idzie od serwo do vacum na wszystkich łączeniach pozakładałem cybanty dla pewności ale dalej po odpaleniu chwile słabe są hamulce

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A ma on ABS ? może pompa zapowietrzona a co to znaczy słabe hamulce ? Jak parę razy kopniesz i jest OK to szukaj w regulatorach hamulca ręcznego nie wiem czy tam są bębny czy tarcze . Vacu nic nie ma wspólnego z narastaniem pedału i skutecznością hamowania to wspomaganie a nie hamulec

Michal12173

Uczestnik
Punktów
0
Ma ABS tarcze z przodu i z tyłu.
Zawsze (gdy były sprawne hamulce ) gdy przed odpaleniem samochodu trzymałem nogę na hamulcu po odpalaniu pedał miękł Teraz gdy tak samo trzymam to po odpaleniu też mięknie ale mniej (jest twardy ). Po wyjechaniu z parkingu na drogę hamulce są już ok ( w czasie manewrowania na parkingu bardzo słabo hamuje trzeba przykładać sporo siły aby zahamował).

Jak zaraz po odpaleniu pompuje to nie mięknie dopiero jak się kawałek przejadę jest OK

Michal12173

Uczestnik
Punktów
0
Czyli vacum czy serwo ? jak to sprawdzić?

Poczytałem trochę na necie i ludzie coś piszą o zaworku zwrotnym na przewodzie łączącym serwo z vacum czy to może być to ? czy wgl. ten trójnik poklejony jak na foto to też zaworek zwrotny?

.Mateo.

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Krotoszyn
Dziwne że na poczatku są słabe a później dobre.. zdejmij wężyk od vacum (możesz tak gdzie masz poklejone, tylko uważaj zeby sie to nie rozleciało) i zobacz zaraz po odpaleniu czy zasysa powietrze.. Możesz palcem zatkać powinno ci lekko zassać palec... A po odpaleniu słyszysz syczenie przy pedale hamulca albo pod maska w okolicy serwa?

Michal12173

Uczestnik
Punktów
0
Jutro posprawdzam syczenia nigdzie nie słychać ale jak zakładałem cybanty (na zgaszonym silniku) jak rozłączyłem przewody to dmuchło powietrze czyli jakieś ciśnienie tam jest

.Mateo.

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Krotoszyn
No jak było podciśnienie to dobrze.. Pytanie czy od razu po odpaleniu wytwarza odpowiednie podcisnienie.. Jak nie syczy powietrze to dobrze, układ szczelny..

Do góry Bottom