• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw lt 2.5 tdi 109km

Vw lt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Klodzko
Witam,kupiłem be lt 2.5 tdi świeżo po wymianie rozrządu przez laika,auto chodzi Ale kopci na biało jak zimny i szarpie,jak ciepły kopci na 2500 obrotów,byłem we wszystkich warsztatach i rozkładają ręce jest błąd konta wtrysku pokazuje komputer i jest to nie do ustawienia,zalecilem sprawdzenie rozrządu Ale mówili ze to nie to,postawili diagnozę na pompę,więc zawiozlem do sprawdzenia i jest sprawna,wtryski też dobre,Nowa końcówka sterujacego,powiedzcie czy jest to wina rozrządu??

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
czemu stwierdzili że kąt wtrysku nie do ustawienia? wszystko da się ustawić. jaki jest kąt na jałowym?

A jak odpala na zimnym silniku np. po nocy, lekko czy ciężko? I sprawdź dawkę paliwa. Co do rozrządu to przede wszystkim trzeba go sprawdzić!

Ostatnia edycja:

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Początek wtrysku ustawiasz kołem zębatym wraz z paskiem pompy wtryskowej, luzujesz śrubę koła zębatego jeśli pamięć mnie nie myli w lewo przyspieszasz wtrysk w prawo opózniasz, nie potrzebny ci czujnik zegarowy najlepszy VAG, początek wtrysku dynamiczny, wchodzisz w basic setting, tdi timing wybierasz silnik, i masz pięknie pokazane na wykresie. odkręcasz zębatke pompy wtryskowej i regulujesz jak wcześniej napisałem. Ustaw początek wtrysku i będzie dobrze wtryski i pompa jest raczej niezniszczalna w tym samochodzie:)

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Kolego adolfone po co piszesz mu jak to zrobić skoro jak wynika z opisu nie jest on chyba mechanikiem skoro jeździł po fachowcach (raczej pseudo fachowcach) wydaje mi się. Człowiek po prostu szuka porady bo wszyscy odsyłają go z kwitkiem.

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
No to niech pojedzie do takiego pseudo fachowca i poprosi go aby zrobił to co jest napisane, chyba że znajdzie kogoś kto w końcu ogarnie ten temat. A tak na marginesie poziom wiedzy tych pseudofachowców jest żałosny.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
To też racja co piszecie panowie ale do sprawdzenia parametrów nie potrzeba mu mechanika, tylko np. elektronika z vag lub vcds. Może takich ma w okolicy.

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Robiłeś wałki wyrównoważające( kompensator mas) w 2.0 163KM m47n2. Vw LT jak podejmiesz się naprawy lt to mogę Cię poinsrtuować, damy darę. Rozrząd też mogę ci zdalnie opowiedzieć.

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie kolego, jeszcze nie miałem okazji więc chyba nie pomogę. Tak w zasadzie to specjalizuje się w busach vw lt,crafter i mb sprinter. A kolega Vw lt to chyba zapomniał o temacie bo nic się nie udziela.

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Pewnie znalazł fachowca heh. Jeśli rozrząd dobrze złożony, ustawią początek wtrysku lt będzie śmigał, odnośnie wałków to widzę że temat ciężki bo kogo zapytam to informacji brak, no cóż jakoś trzeba będzie sobie poradzić uruchomić filozoficzne myślenie haha. Jakbys miał jakiś ciężki temat w lt pytaj znam busika na wylot;p.Pozdro;)

Ostatnia edycja:
Punktów
0
Pewnie znalazł fachowca heh. Jeśli rozrząd dobrze złożony, ustawią początek wtrysku lt będzie śmigał, odnośnie wałków to widzę że temat ciężki bo kogo zapytam to informacji brak, no cóż jakoś trzeba będzie sobie poradzić uruchomić filozoficzne myślenie haha. Jakbys miał jakiś ciężki temat w lt pytaj znam busika na wylot;p.Pozdro;)

Witam ciej kolego zauważyłem twój wpis że znasz na wylot LT. Proszę Cię o pomoc mianowicie mam LT 2.5 TDI 102 KM AHD zrobiłem większy remont całej góry i dołu czyli pierścienie panewki po złożeniu wszystkiego i ustawieniu rozrzadu i pompy przyszedł czas na odpalanie jakoś tam odpalił. Po korekcji kąta wtrysku zauważyłem że wywala ropę przez kolektor wydechowy . Wtryski sprawdzone trzymają po ok 180 bar

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Witam ciej kolego zauważyłem twój wpis że znasz na wylot LT. Proszę Cię o pomoc mianowicie mam LT 2.5 TDI 102 KM AHD zrobiłem większy remont całej góry i dołu czyli pierścienie panewki po złożeniu wszystkiego i ustawieniu rozrzadu i pompy przyszedł czas na odpalanie jakoś tam odpalił. Po korekcji kąta wtrysku zauważyłem że wywala ropę przez kolektor wydechowy . Wtryski sprawdzone trzymają po ok 180 bar
Pompa grzebana była, nastawnik ktoś odkręcał? Rozrząd na pewno dobrze złożony?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Pompa grzebana była, nastawnik ktoś odkręcał? Rozrząd na pewno dobrze złożony?
Winetoo, weź nie zadawaj takich dziwnych pytań- jak byś nie znał odpowiedzi...:)
Przecież jasno wiadomo, że to robił ktoś kto nie ma pojęcia, a nie ktoś z pojęciem, bo by nie było tego tematu...:)
I teraz jest wróżenie z fusów...:)

Najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to, że o ile trza by było się pomóżdżyć i coś zmodyfikować, przerobić to rozumiem, że można coś spierdzielić...ale w większości wypadków wystarczy rozebrać, poznaczyć, popstrykać foty i złożyć z powrotem tak jak było...i tu się jełopy wywracają...bo myślenie to boli dzisiaj...:)

Do góry Bottom