• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW LT 35 2.5 TDI 2004r. AVR 109KM - Niskie ciśnienie oleju

corad92

Początkujący
Punktów
0
Widzisz winetoo - siusiaki sprawdzone były = good
A co do tego zaworu nadciśnienia to która to będzie śruba na pompie? (tak jak pisałem, z pompą się nigdy nie bawiłem więc sorki za to pytanie z góry - czas więc i na działania młodego mechanika przy pompie :) )

Maciekszot

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kolsko
Kiedyś miałem podobny problem w audi A6 C4 2.5 w rzędzie po remoncie kapitalnym walczyliśmy z niskim ciśnieniem okazała się wadliwa nowa pompa oleju

corad92

Początkujący
Punktów
0
macie może jakiś manual dot. jaki wymiar ma mieć sprężyna w zaworze upustowym pompy? moja ma 52mm. mam manual do d24 - ale tam jest 49mm, czyli inna bajka zapewne :) Tłoczek luźno chodzi po cylindrze zaworu więc jest git. Podłoże moze pod sprężynę podkładkę ze 2mm i zobaczymy czy sie podniesie ;)

corad92

Początkujący
Punktów
0
I lipa podłożyłem nawet podkładki do 4mm i nic. Jdynie przy dodaniu gazu na zimnym silniku maksymalne ciśnienie sie podniosło z osiągalnego 4 bar do 5 bar.(bo większy opór sprężyny). Jednak na wolnych obrotach przy 70 stopniach wychodziło ok. 0,2 bar. Przy 2000obr/min = niecały 1 bar.

A próbował ktoś z was ściągnąć w Lt-ku miskę bez wyjmowania silnika w górę i bez odkręcania trawersika? - Wtedy spojrzałbym na Panewy Główne - i jak nie trafi się zjechana Panewa to pompa nowa i tyle w temacie.

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Da się miske wyjąć bez wyjmowania silnika ale ja preferuje jednak inaczej. Dłużej zejdzie jak wyjąć motor, a co się na zemścisz to twoje. Raz tylko tak zrobiłem i powiedziałem nigdy więcej.

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Na denku od filtra oleju ma być jedna uszczelka nad gwintem. Jeśli masz starą pompę i nie jest przytarta, z syfem to zakładaj bo coś mi tu śmierdzi pompą oleju chyba że szlifiernia dała dupy ale mówisz że weryfikowales wymiary.

corad92

Początkujący
Punktów
0
Pompa oleju jest nowa Febi Bilstein wiec jakość powinna być dobra w porównaniu z jakimiś Topranami czy ccoś w tym stylu. Zastanawiła mnie jednak jedna rzecz. Piszecie o tych uszczelkach oleju. A nie jest tak, ze tą małą, co jest na dole tej sztycy. ona praktycznie nie jest na szerokość elementu zaznaczonego na zdjeciu na niebiesko. Coś mi sie widzi, że powinna uszczelniać przy dokręceniu ten wypust u góry, a nie tylko sobie tam być. Kupiłem filtr MANN tam kurcze nie było żadnych uszczelek - gdzieś widocznie uciekły po drodze, bo powinny być i nie mam teraz jak porównać.

Nie wiem czy dobrze myślę, ale czy olej nie ma przypadkiem wracać środkiem tej rurki, a ta dolna uszczeleczka uszczelniać by nie szedł bokiem??? Ten patent wsadzanego filtra od góry jest trochę dla mnie nowością nie ukrywam wiec sorki za pytania, które może zdawać sie oczywiste dla praktyka.

Załączniki

• 02.JPG
    02.JPG
    288,8 KB · Wyświetleń: 10
Do góry Bottom