• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Passat b5 fl 2.0 tdi 136km wałek rozrządu

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
Witam. Mam do roboty takiego passata z tym silnikiem i do wymiany jest wałek rozrządu. No i teraz pytanie czy podejdzie wałek z 1.9 tdi np awx ?

W tym passacie jest dpf a w 1.9 nie było i znalazłem takie informacje że są w nich inne krzywki do pompek.

Może robiliście coś takiego. Dobrze by było jak b ten wałek pasował bo po 1 jest tańszy i łatwo dostępny ponieważ u mnie w 2 hurtowniach nie mają do 2.0 :/

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
czyli można bez żadnych przeszkód założyć wałek z 1.9 130km ? wolał bym być na 100% pewny

marewel

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Tromso
www.youtube.com
Tam wypalanie dpf działa z tym płynem,porównywałem obydwa wałki i różnicy nie zauważyłem,jak coś to mam program z dpf off i chipem na 160km.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
dziś po ściągnięciu dekla ukazał się wałek. 1 krzywka porządnie wytarta a 2 już zaczynały się wycierać. Reszty nie oglądalem. Zajrzelismy jeszcze do oleju a tam 4cm ponad stan .... Pomoże coś jeszcze wymiana uszczelniaczy pod pomkami czy od razu trzeba ściągać głowicę ?

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
Wyciagnij pompki i zobacz jak bardzo wybite gniazda. Tak jak kolega słusznie zauważył to zwykły AWX AVF tylko rozwiercony i z mokrym filtrem. Wałek pomimo innych numerów w ETCE jest identyczny skoki krzywek. Mierzylem oby dwa.

Ostatnia edycja:

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
bo przy uwalonym wałku cały czas waliło błędami od dpf'a i samochód jechał max 90

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
wałek zmieniony. pompki wyregulowane. przy max wciśniętych przez krzywkę dokręcałem do oporu ( nie mocno, ani nie lekko) i cofałem o 180 stopni) i jak jest zimny to chodzi równiutko, a jak złapie 90 stopni to potrafi chodzić nie równo i trochę trzęsie. Dodam tylko że nie zrobiłem synchronizacji wałka ponieważ gość zabrał samochód i nie miałem możliwości. Dodam że samochód nie ma mocy takiej jak powinien ale to też dlatego może że zbiornik na płyn od dpf'u jest pusty (taki błąd wywalało) i podczas jazdy zaczęła mrugać sprężynka od świec żarowych ...

I dodam że chodzi nie równo tylko wtedy jak wolne obroty wynoszą 1000. Wtedy można go zgasić i odpalić jeszcze raz i będzie miał 850 i wtedy chodzi ładnie. Jak ma 90 stopni samochód to raz wolne obroty po jeździe wynoszą 1000 a raz 850. Podczas jazdy nic niepokojącego się nie dzieje.

Dodam tylko że samochód pali na dotknięcie .

na co wy byście stawiali ? ustawienie wałka? jeszcze raz pompki regulować ?

Do góry Bottom