• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Caddy 1.9 TDI BLS 2008 – opinie o wałku rozrządu FAI i kilka pytań

robert160

Początkujący
Punktów
0
Dzień Dobry,

auto to vw caddy 1.9 tdi BLS rok 2008/9.
Usterka to dość cieżkie odpalenia z rana i błąd zapłonu na cylindrze 2 i 4.

W parametrach :

Zrzut ekranu z diagnostyki silnika pokazujący odchylenia dawek wtrysku i czasów przełączeń cylindrów
i 2

Ekran diagnostyczny VCDS z odczytem parametrów wtryskiwaczy VW Caddy 1.9 TDI

Pomyślałem żeby sprawdzić wałek i rzeczywiście wygląda na tych 2 cylindrach jest wytarta krzywka od napędu pompowtrysku.
Z tego co pamiętam to w grupie 23 ten parametr to maks 30 powinien mieć ?

Chciałem też zapytać bo nigdy nie wymieniałem tych wałków o jakość produktów firmy FAI ( z jako jedni z niewielu oferują i wałek i panewki i nawet "szklanki" i to w niskiej cenie a auto ma 18lat). Montował to ktoś i może coś napisać ? Jeśli nie to FAI to co innego ? Z firmy INA nie ma panewek.

2 pytanie czy trzeba wymieniać szpilki mocujące wałek do głowic i te do napędu pompowtrysków ? Bo widziałem że ludzie często skręcają na starych.

Dziękuje za jakaś opinie/podpowiedz.

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    398,7 KB · Wyświetleń: 7
  • 2.jpg
    2.jpg
    257,6 KB · Wyświetleń: 6
  • 1.jpg
    1.jpg
    398,7 KB · Wyświetleń: 7

robert160

Początkujący
Punktów
0
Śruby zawsze nowe
Ok, do wałka już mam do dziwigienek pompowtrysków też musza być nowe ?

Muszę też wymienić pokrywę rorządu, ceny tego są zawrotne ( orignał 1100zł). Na przestrzeni lat zamontowałem głównie do benzyn z 8-10 pokryw z SKV (320zł) montował ktoś do tego silnika ? Warto ?

Wałek zamontowałem z INA razem z popychaczami(drogo ale mam nadzieje że przynajmniej porządznie).

Dokręcenie stopek wałka 10nm+ 90 stopni a dzwigienek pompowtrysków 20 Nm + 90° ?

Dzięki za jakieś opinie.

johnny100

Gaduła
Punktów
16
Nie zapomnij ustawić luzu na śrubach pompowtrysków. A śruby nie muszą być nowe tylko trzeba je sprawdzić, ale jak już masz nowe to zapomnij.

robert160

Początkujący
Punktów
0
Te od wałka to i tak tanie bo 10sztuk niecałe 50zł. Natomiast od dźwigienek to juz trochę droższe, przyłoże je do nowych i zdecyduje.

johnny100

Gaduła
Punktów
16
MOżesz tak ,albo możesz przyłożyć gwint w gwint stare. Jak będzie rozciągnięta to to nie spasuje. Wtedy zdecydowanie nowe.

robert160

Początkujący
Punktów
0
Tak mi też mówiono w przypadku tego wałka, więc kupiłen INA.
Chciałem zapytać o tą pokrywę wałka montował ktoś (może Pan?) z SKV tą pokrywe ? Bo cena orginału jest nie kosmiczna a niżej tylko FEbi ale to prawie 600zł i ten skv 3xx zł. Jak pisałem stosuje je do silników benzynowych i problemów nie miałem nigdy.

I jeszcze czy jesli pompowtryski nie były ruszne w żaden sposób to trzeba regulować je na tych dziwgniach ? Znajomy który od lat naprawa diesla powiedział mi żeby tego nie ruszać w takim przypadku.

Wałek zamontowany korekty (szczególnie 2) wróciły super do normy. Jednak grupa 23 Bib-y? nadal wygląda nie ciekawie z tego co czytałem to na "-" świadczą o zużytych uszczelnieniach na pompowtryskach ( po nocy trochę ciężej go zapalic za 1 razem, potem juz pali dobrze). Gdyby były na plus to pompowtryski zużyte (ale czy wtedy korekty były tak bliskie zera to nie sądzę)

3.jpg

Dziękuje za jakieś podpowiedzi, szczególne czy warto wymienić tylko uszczelki pompowtrysków ? Bo oddać je komuś do sprawdzenia to raz że mam komu, dwa że cenowo to wyjdzie pół tego auta ;/
Czy nie ruszać i jezdzić tak.

Do góry Bottom