• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zwiększone spalanie po wymianie rozrządu 1.9 TDI BLS

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Jak już to synchronizacja a nie kat wtrysku na postawie której sterownik ustala pewne rzeczy do prawidłowej pracy.Z praktyki warsztatowej nie mogę stwierdzić że poprzez duże wychylenie te wozy dużo palą.Z różnymi nastawami ludzie wjeżdżają i wyjeżdżają z nastawami 0 ale nikt nie skarżył się przed ani po na spalanie.
Coś mi się ten przypadek nie podoba.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
myślę bardziej coś namotane...lub faktycznie napięcie paska, ale nie zaszkodzi pojechać i sprawdzić jeszcze raz, założyć blokady i sprawdzić napinacz.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
W tych silnikach nie napiąć paska trzeba by być chyba narabanym do oporu.Akurat jednostki z systemem PD nawet napinając pasek słabo to już jest napięty jak w standardowej benzynie,a prawidłowo napięty pasek mało się różni od kawalka czegoś sztywnego.

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Przepraszam za tak dużą zwłokę, ale dopiero dzisiaj mogłem do niego pojechać bo cały zakład miał 2 tygodniowy urlop. Wizyta wyglądała następująco. Przed wizytą sprawdziłem kąt synchronizacji wałka rozrządu i był ustawiony na -2,9.... (swoją drogą żałuje ze nie sprawdziłem tego przed pierwszą wizytą). Mechanik na wstępie mnie zapewnił, ze nic nie miało prawa drgnąć o milimetr przy zmianie i według niego na bank wszystko jest ok ale weźmie i sprawdzi (zaznaczam iż przyznał się że zarówno przed jak i po wymianie nie podpinał auta do komputera, poprostu zamienił jeden do jednego i tyle). Opowiedziałem mu jeszcze na wstępie swoją smutną historię :p o tym że pali więcej o bity litr i że chyba ten kąt jest zbyt duży, gdyż najlepiej gdyby był na 0 a nie -2.9. Przychodzę po robocie odebrać auto i mówi ze ustawił kąt na idealne 0. Sprawdziłem vcds, mówił prawdę. Ale Panowie przyznam że teraz to dopiero jest kosmos. Jak przedtem na postoju brał 0,4 tak teraz 0,6 i można powiedzieć że ogólnie tak o 30% jeszcze wzrosło spalanie!!!!! Jestem załamany.... Lekkie dodanie gazu i chwilowe spalanie komputer pokazuje takie, jakie nie bylem w stanie osiągnąć po wciśnięciu gazu do dechy przed wymianą rozrządu. Nawet do 25l /100km gdzie wcześniej 20l ciężko było mi osiągnąć..... Co robić? Na tych wszystkich forach inni mechanicy twierdzili że jak się ma + 2.0 kąt to auto jest mulaste. A jak się ma -2.5 to auto lekko lepiej się zbiera ale za to więcej pali. W moim przypadku wogole to się nie sprawdza. Przy ustawieniu 0.0 auto jedzie tak samo a pali jak traktor. Co o tym myślicie? Przypominam że chodzi o silnik 1.9 tdi bls 105km.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Na jakim odcinku sprawdzasz to średnie spalanie i czy odbywa się to w tych samych warunkach łącznie z wypalaniem dpf?

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
po wyjeździe od mechanika, przejechałem przez miasto i wybrałem się na przejażdżkę 30 km w trasie. Wcześnie opinia była oparta na 2 tys. przejechanych kilometrach. I proszę mi wierzyć już po 30km widać różnice w statystykach. Poprostu jest znacznie więcej. Jak już wcześniej opisywałem przed wymianą rozrządu, chwilowe spalanie wzrastało powoli stopniowo w zależności od wciśniętego gazu. Teraz lekko dodam gazu i z chwilówki np. 3.0l/100 wskakuje nagle na 9-10l na sto. I nie potrzebuje przejeżdżać kolejnych 1000 km na różnych paliwach żeby wiedzieć że coś jest nie tak :(

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
hmmm..... No może są jakieś złe proporcje powietrza do dawki paliwa. Sam nie wiem... Zaczynam się zastanawiać czy jakiś Elektromechanik, który jest dobrym diagnostą nie pomógł by mi najbardziej. Taki to z tych danych z vcds powinien czytać jak z otwartej księgi co mnie boli ;D

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Ale nie podoba Ci się w jakim sensie ??? Gdzie uważasz że jest haczyk ? W rozkonfigurowanym sterowniku ? Z tego co piszesz to elektromechanik mógłby sprawdzić to najlepiej. No to ja już nie wiem czy aż coś tak zmaścili, czy poprostu nie dokonfigurowali kilku spraw... No w akcje typu podmiana części raczej nie wierzę.

mario_pm

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
Przepraszam za tak dużą zwłokę, ale dopiero dzisiaj mogłem do niego pojechać bo cały zakład miał 2 tygodniowy urlop. Wizyta wyglądała następująco. Przed wizytą sprawdziłem kąt synchronizacji wałka rozrządu i był ustawiony na -2,9.... (swoją drogą żałuje ze nie sprawdziłem tego przed pierwszą wizytą). Mechanik na wstępie mnie zapewnił, ze nic nie miało prawa drgnąć o milimetr przy zmianie i według niego na bank wszystko jest ok ale weźmie i sprawdzi (zaznaczam iż przyznał się że zarówno przed jak i po wymianie nie podpinał auta do komputera, poprostu zamienił jeden do jednego i tyle). Opowiedziałem mu jeszcze na wstępie swoją smutną historię :p o tym że pali więcej o bity litr i że chyba ten kąt jest zbyt duży, gdyż najlepiej gdyby był na 0 a nie -2.9. Przychodzę po robocie odebrać auto i mówi ze ustawił kąt na idealne 0. Sprawdziłem vcds, mówił prawdę. Ale Panowie przyznam że teraz to dopiero jest kosmos. Jak przedtem na postoju brał 0,4 tak teraz 0,6 i można powiedzieć że ogólnie tak o 30% jeszcze wzrosło spalanie!!!!! Jestem załamany.... Lekkie dodanie gazu i chwilowe spalanie komputer pokazuje takie, jakie nie bylem w stanie osiągnąć po wciśnięciu gazu do dechy przed wymianą rozrządu. Nawet do 25l /100km gdzie wcześniej 20l ciężko było mi osiągnąć..... Co robić? Na tych wszystkich forach inni mechanicy twierdzili że jak się ma + 2.0 kąt to auto jest mulaste. A jak się ma -2.5 to auto lekko lepiej się zbiera ale za to więcej pali. W moim przypadku wogole to się nie sprawdza. Przy ustawieniu 0.0 auto jedzie tak samo a pali jak traktor. Co o tym myślicie? Przypominam że chodzi o silnik 1.9 tdi bls 105km.
To konkretnie cie zrobili i fajny warsztat, ktry nie dizała przez 2 tygodnie, serio ktos sobie pozwala na coś takiego przy obecnej konkurencji? :O

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam
Chciałem zakończyć tą historię :)
Otóż po drugiej wizycie jak napisałem wcześniej Panowie mechanicy ustawili kąt synchronizacji wałka rozrządu na idealne 0 .
Początkowo trochę się przeraziłem bo komputer pokazywał jeszcze więcej chwilowego spalania, a pod vcds na postoju spalanie wzrosło z 0,4 na 0,6. Jednak jakimś czasie było widać wyraźną poprawę w spalaniu (około 70-80 km na baku). Szczerze mówiąc trochę zgłupiałem, i chyba za pochopne wnioski wyciągnąłem po drugiej wizycie i ustawieniu kąta na 0. Po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów wygląda jakby komputer się dokonfigurował, gdyż chwilowe spalanie wróciło na 0,4, a ogólne spadło na tyle, iż mogę 100 km więcej przejechać w porównaniu to stanu z początku tego tematu. Teraz jestem już zadowolony gdyż znowu na pełnym baku mogę przejechać 1000-1100 km (bez odczuwanej straty mocy). Nawet jest trochę lepiej pod jednym względem, gdyż średnie spalanie wyliczone z komputera niemalże pokrywa się z rzeczywistością (różnice 0,1 - 0,2 l/100km). Wydaje mi się tylko, że głośniej chodzi i bardziej ,,klekocze", ale być może tak mi się tylko wydaje i nie będę tego póki co dotykał. Zastanawiam się czy jakiś dodatek do paliwa z Liqui moly nie dorzucić na czyszczenie wtrysków, ale to chyba jest jedna wielka ściema ( i tu prosiłbym Was jeszcze o ewentualną radę :) ).

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Sorry za bycie zielonym :) ale co masz na myśli pisząc, że mam nalać 200 ml oleju do 2-T ??? Jakiego oleju ? Jak nalać ? I co to jest 2-T ?

Jeszcze raz sorry za słabe kumanie ;)

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Serio taki zabieg pomaga ?? :wideyed: 200 ml oleju 2-T do baku i czyści wtryski ??? Nie zapcham tym je bardziej ?

Do góry Bottom