• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

GOLF IV 1.9 TDI Brak mocy po wymianie uszczelki pod głowicą

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
chlopie nie gadaj bajek o pompkach przedwtrysk jest realizowany przez ecu jak w cr
pisze ci ze to inna bajka
w tdi ve jest przedwtrysk mechaniczny ,,dlatego sa dwie sprezyny nad rozpylaczem,,,,,
a tu masz material
w tdi ve iglicę przyciskają dwie sprężyny o różnej dynamice działania. Pompa tłoczy paliwo. Ciśnienie paliwa podnosi iglicę i zostaje ściśnięta górna sprężyna. Jednak paliwo tłoczone jest w większej ilości i ciśnienie pokonuje opór drugiej spręzyny. W momencie kiedy jest ściśnięta górna spręzyna następuje wtrysk pilotujący (wstępny). Ma on objętość ok 15-20% dawki zasadniczej. Zadaniem wtrysku pilotującego jest wytworzenie płomienia przez co znaczne podniesienie temperatury w komorze. W momencie ściśnięcia się dolnej i górnej sprężyny...następuje wtrysk zasadniczej dawki paliwa. Paliwo wtryskiawne do płomienia zapala sie i spala łagodnie. Nie ma zjawiska samozapłonu dawki zasadniczej. Samozapłon dawki pilotującej następuje znacznie ciszej gdyż objetość jej jest mała.

pietrek111

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
opole
logi dynamiczne może więcej podpowiedzą sprawdz starannie
przepływka , wtrysk sterujący , filtr paliwa , egr , przepustnica jeżeli jest ,jakie turbo- symetria czy klapa , czujnik ciśnienia doładowania jakieś błędy ? może wchodzi w awwaryjny no i to czyszczenie końcówek wtrysków na szczocie więcej niż pewne jeżeli dobrze zrozumiałem pisz jak coś będziesz wiedział pozdro dodam tyle ,że warto sprawdzić trzy razy to co sprawdziłeś bo cuda się zdażają

Ostatnia edycja:

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
miałeś racje maxsslko,,,, te pompy nazywają sie vp np vp37 ,,,,zawsze nazywałem je ve tdi i nigdy sie nie zorientowałem ze to vp znana pompa ze sterownikiem vp44 zle mi sie kojazy
dobrze by było podstawic inne wtryskiwacze od innego silnika , wtedy bys cos wiedział

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
I mialem i nie mialem, ve w koncu produkcji tez wkladano dwie sprezyny, dla poprawy kultury pracy ustawianie na 190/220.
Rzadko i tylko w najmocniejszych tdi, 1.9 150KM i t4 2.5 150KM. Ale byly, wiec i ja do konca nie mialem racji:)
Przedwtrysk realizowany wlasnie przez dwie sprezyny bo vp realizuje tloczenie na prace jako jeden suw tłoka pompy.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
panowie powiedzcie mi bo moze sie myle - ktore tdi z vp 37 mialo 150km - 1.9 oczywiscie?
Marku vp37 i vp44 maja niewiele ze soba wspolnego - ich pochodnym "wspolnym polaczeniem" jest vp30 znana m.in. z foki ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Z VP zadne, znalazlem wykaz pasujacych koncowek wtrysku mozliwych do zalozenia przy danej pompie. Byc moze tam byl blad bo to jednak opracowanie z serii "tuning wiekszym tloczkiem pompy":D

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
wiem i znam te pompy tylko nazewnictwo mi sie pokopało
od lat naprawiam vp37 a z vp44 dałem sobie spokój jak gadalismy
tu i tu są wtryskiwacze dwóspręzynkowe trudne do sprawdzenia

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
VP44 to glownie ten popiep* sterownik, ja mam na to prosty temat. Na vp44 mam sprawdzonego fachowca z wejcherowa, zamawiam i na drugi dzien jest u mnie:)

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Można kontakt do tego fachowca? Będę potrzebował pompę do opla, a u nas ciężko o zaufanego sprzedawce tych pomp...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
506089146, powiedz ze ostatnio brana byla zafira z numerem 223 to moze bedziesz mial jakas poromocje:)

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Temat ogarnięty, wymienione wtryski i auto śmiga ;), co ciekawe rozpylały przy 200, i z wszystkich dziurek

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
to co pisałem te wtryskiwacze są delikatne i trudne do sprawdzenia

MariuszUK

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Cambridge UK
0.4 *PGMP Kat w.zaplonu
0.2 *PGMP Kat w.zaplonu
Mnie to dziwi, sprawdzac nie bede ale na prewno ktos tu zna na pamiec prawidlowe wartosci:)

Jak dobrze pamiętam to kąt powinien wynosić 2.4 stopnia przy temp min 80 stopni C

Ciśnienie otwarcia wtryskiwaczy prawidłowe . Tak ma być !!!

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
kolega mariusz nowy na forum odpala stare tematy witamy

Do góry Bottom