• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw passat b6 2.0tdi 170km bmr brak mocy i błąd p0299

Maciekszot

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kolsko
Witam, posiadam Passata B6 2.0TDI 170KM oznaczenie silnika BMR problem tkwi w tym że ma strasznie mało mocy, między 1 a 2 tyś obrotów straszne słabo przyspiesza później zaczyna lepiej się zbierać chodź i tak nie jest to co powinno być. Przy wysokiej temperaturze na dworze wyskakuje błąd p0299 dodam że turbo zostało wymienione, n75 sprawdzony na innym aucie, przewody podciśnieniowe szczelne cały dolot i ic szczelne, przeplywka sprawdzana na innym aucie czujnik doładowania również. Proszę o jakieś podpowiedzi na co jeszcze zwrócić uwagę. Pozdrawiam

Maciekszot

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kolsko
Właśnie zastanawiam się nad usunięciem dpfa chociaż komputer pokazuje 11proc zapełnienia. Dzisiaj późno wróciłem z pracy ale jutro zrobię logi i wrzucę może ktoś pomoże. Pozdrawiam

Czegoś mu brakuje, zrób logi.
Kolego a podpowiedz logi jakiej grupy zrobić najlepiej?

Ostatnia edycja:

dawidd3

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Wielkopolska
Turbo wymieniane na pewne z innego auta, pracujące jak trzeba czy na takie po "regeneracji"?

Turbosprężarka bardzo słabo wstaje, a wyżej wcale nie jest dużo lepiej. Wygląda na to, że przepływ i VNT nie są prawidłowo ustawione.

Maciekszot

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kolsko
Turbo po regeneracji przejechalo u kolegi w aucie 800km po czym dostał w tył i sprzedawał na czesci. Jezdziłem tamtym pasatem i mial na pewno 170km. Czy jest mozliwosc podłaczenia podcisnienia na krótko omijając n75? Moze vacum mam za słabe:/

Maciekszot

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kolsko
Kupiłem auto z uszkodzoną turbosprezarka. Oznaki i błąd oraz samo turbo po wymontowaniu okazało sie zajechane. Wymieniłem a tu dalej brak mocy i blad po 299

Auto lepiej jedzie jak jest ponizej 20 stopni na dworze. Nie wiem czy to ma znaczenie

Moze spróbuje podregulowac sztange

Ostatnia edycja:

Mi_So

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
Kupiłem auto z uszkodzoną turbosprezarka. Oznaki i błąd oraz samo turbo po wymontowaniu okazało sie zajechane. Wymieniłem a tu dalej brak mocy i blad po 299

Auto lepiej jedzie jak jest ponizej 20 stopni na dworze. Nie wiem czy to ma znaczenie

Moze spróbuje podregulowac sztange
Cześć, Kolego,
Mam podobny efekt, turbo mam zregenerowane ale jak temperatura na zewnątrz wzrośnie powyżej 25 stopni i silnik się rozgrzeje to pojawia się P0299 i komputer ogranicza moc. Błąd można na "żywo" skasować przez OBD i na chwilę moc zostaje przywrócona ale tylko do czasu aż obroty nie wzrosną powyżej 2500 znowu pojawia się to samo.
Czy może udało się Tobie błąd usunąć ?
Mirek

Do góry Bottom