• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vw phaeton 2010/11 włączający się wentylator po uruchomieniu zapłonu.

yozka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Witam. Mianowicie problem w vw phaeton po wlaczeniu zaplonu uruchamiaja sie oba wentylatory. Sprawdzane na wyl klimatyzacji, odla zany czujnik temp., w chlodnicy w kazdym przypadku objaw ten sam. Wskazania temp na desce rozdzielczej w normie. W module odp za 1 wentylator wymienilem wszystkie tranzystory. Odczyt vcdsem usterka w elektryce wentylatora chlodnicy przy opisie podaje cyfre 2. Moze ktos podpowie. Z gory dzieki

Dokładnie taki opis usterki:
Adres 01: Silnik Plik etykiet: Brak
Oznaczenie elementu: 3D0 907 401 H HW: 3D0 907 401 D
Komponent i/lub wersja: 3.0TDI EDC17A004AG 0010
Kodowanie: 0406002C191F0A60
Kod serwisu: WSC 01065 000 00000
VCID: 2447FD15E47A163EDF5-5124
6 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

001153 - Obwód sterujący wentylatora chłodnicy płynu chłodzącego 2
P0481 - 000 - usterka elektryczna
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01100000
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 255
Przebieg: 135242 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2014.12.23
Czas: 11:48:31

Ramka zamrożona:
Obroty silnika: 0 /min
Prędkość: 0.0 km/h
Temperatura: 18.9*C
Ilość powietrza/Obr.: 1192.6 mg/suw
Cykl pracy: 0.0 %
Temperatura: 17.7*C - może ktoś wie z czego odczytana jest ta temperatura? , dodam, że podmieniając czujniki temperatury na sprawne w tej sekcji pojawił się odczyt 136,7*C

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
sprawdz elektryke moze sie gdzies kable zwarly albo przekaznik

yozka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Przekaźnik czego? Wentylatorów? Wentylatorami steruje soft w modułach.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
generalnie to te kody błedów są dla mnie dziwne,ja miałem trochę inne ,podejrzewam że masz problem z ecu,ale podobnie miałem w Q7 z tym że po pierwsze moduł sterowania wentyl był padnięty,a co mnie na początku zmyliło to że zielono na pinach we wtyczce tej dużej grubej obok podłiużnicy ,generalnie schemat ,pinologia i okablowanie na maxa przedzwoń .

yozka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Po konsultacji z serwisem VW istnieją domysły, że samochód ma jakąś historię związaną z wymianą wentylatorów. Na pierwszy rzut oka są takie same

jednak tak nie jest. Założone wentylatory mają końcowe oznaczenie K i J

Wg serwisu Vw zgodnie z nr Vin powinny być wentylatory z końcowym oznaczeniem F i G.

Ostatnia edycja:

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
więc jeśli moduły są nie zamienne ,to masz odpowiedz,a te z tymi końcówkami , to do czego wg. serwisu podchodzi? podaj mi numer z tych modułów ,zerknę u mnie

yozka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
W vw wg vinu powinny być wentylatory o takim onaczeniu:
3D0959453F
3D0959453G
Wentylatory sprzedawane są pojedynczo wraz z modułem. Ta teoria by się zgadzała, ponieważ wcześniej przerobiłem próbę podmiany wentylatorów na takie z Pheatona z 2006 roku i po uruchomieniu pracowały 2szt więc to chyba kwestia softu, który jest w module (teza - uszkodzony moduł w wentylatorze głównym). Dodatkowo po kombinacjach z czujnikami temperatury itd przestał zgłaszać błąd - 001153 - Obwód sterujący wentylatora chłodnicy płynu chłodzącego 2 ale objaw pozostał.

ps. ...a serwis VW to w ogóle łaskę robi, że poda nr czcęśći. Zapomniałem dodać, że na modułach oznaczenia końcowe posiadają litery końcowe kolejno K i L

Ostatnia edycja:

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
za dużo nie znalazłem,ale widzę jedną nie z godność z literką F i G 650W i średnice 360mm ,a pozostałe 600w 360mm, 450W , spróbuj zamienić moduły

yozka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Chodzi o zamianę między sobą? ... to też przerabiałem. Tu raczej chodzi o to, że każdy moduł jest inaczej zaprogramowany coś jak F - master G - slave.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
tak o to mi chodziło , wiec jeśli okablowanie w porządku to kwestia modułów zostaje , poszukaj w sieci tego G , bo L on tu miesza , sterowanie jest masą ,ale nie mam do tego schematu żeby to sprawdzić na tiptop co się dzieje na pinie z ECU , i gdzie to jeszcze leci ,wiesz o co chodzi :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wentylatory moga sie wlaczyc z dwoch powodow - uszkodzony czujnik temp, na desce moze byc jak najbardziej prawidlowa ale sterownik silnika moze juz widziec cos innego lub przerwa w tym obwodzie rowniez uruchomi wentylatory i druga przyczyna - brak komunikacji z ww. modulem. Rowniez uszkodzony presostat klimy wlaczy wentylatory nawet jesli klime wylaczysz. Jest to zabezpieczenie przed nadmiernym wzrostem cisnienia w ukladzie a/c i przegrzania silnika. Sprawdz presostat na klimie, czesty wypadek w vw i stan temperatury na silniki (nie deska) przychodzi mi na mysl jeszcze uszkodzenie samego wyjscia z ecu silnika i zwiazany z tym brak komunikacji z modulem wentylatora- tez spowoduje ich wlaczenie.

yozka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Tu raczej będzie uszkodzony moduł głównego wentylatora. Po uruchomieniu Testów EL. Wykonawczych tylko jeden nie słucha poleceń (nie można włączyć/wyłączyć opór lambda wynosi 0%), drugi natomiast normalnie włącza/wyłącza opór lambda jest na wł 75% na wył 9,5%).Wszystko się okaże w poniedziałek. Pozdrawiam.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
o tym module cały czas piszemy ( L) (wentylator jest z integrowany z modułem), a kolega yozka pisze że usterka wynika z modułu wentylatora ,a nie z modułu klimatyzacji ,zajmując się tym tematem wiem że kolega pierwsze co zrobił to test elementu ,błędy swoją drogą .
ale nie mam do tego schematu żeby to sprawdzić na tiptop co się dzieje na pinie z ECU , i gdzie to jeszcze leci ,wiesz o co chodzi :)
pisząc to miałem na myśli wskazówkę gdzie trzeba szukać , bo ja wiem jaka jest kolejność komunikacji między poszczególnymi modułami sterowania klimatyzacją i wentylatorami cieczy chłodzącej ,ale do tego potrzeba jeszcze schematu,co ułatwia szybszą diagnoze i yozka też wie o czym pisałem.
Szukaj modułu ,jeszcze wejdz na pw .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
klima - ecu
ecu - wentylatory
moze inaczej, zobacz czy masz żadanie wlaczenia wentylatora ze sterownika klimy.
masz taki parametr, wtedy latwo zobaczysz co wlasciwie te wentylatory zalacza.
w zasadzie zgubilem sie tez w tym co jest usterka, czy wlaczenie wentylatrow po zaplonie czy brak pracy jednego z nich.
jesli jeden nie pracuje wcale to wlasnie uszkodzenie modułu lub samego wentylatora, jesli sa szczotkowe.

temperatura, w zasadzie ja tez nigdy nie widzialem 136 stopni na wylaczonym silniku.

yozka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
jeden główny pracuje non stop i nie reaguje na polecenia

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
upalone jego sterowanie z ecu, brak przejscia na kablach ecu-puszka sterownika wentylatora, zwarcie do masy na tych kablach, uszkodzony sam sterownik wentylatora. tam jest hcyba zwykle sterowanie pwm z ecu, odszukaj pin z sterujacy z ecu lub ten sam pin na wejsciu sterownika wentylatora i zobacz co na nim jest, najlepiej jakis oscyloskop wtedy bedziesz mial pewnosc czy sygnal sterujacy wystepuje i jest prawidlowy.

yozka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Po wymianie głównego F wentylatora wraz z modułem wszystko działa jak należy. Dziękuje za podpowiedzi.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
to świetnie , czyli to samo co ja miałem w Q7 ,a po kodach błędów miałem lekki obaw co do ECU, najważniejsze że hula . :)

Do góry Bottom