• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Polo 1,4 16V 101KM AFH - kąt wyprzedzenia zapłonu

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Witam wszystkich jestem nowy na forum, ale do rzeczy,
auto to Volkswagen Polo 1998 rok, silnik 1,4 16V AFH. Silnik odpala i chodzi dobrze, ma moc. Jednak przy gazowaniu do 4-6 tyś. obr/min kiedy obroty spadają poniżej 2 tyś. i znów wciska się gaz w podłogę silnik wkręca się tylko do 2,5tyś i nie więcej, trzeba odpuścić gaz poczekać trochę i można wkręcić go wyżej. Usterka nie występuje za każdym razem. To samo dzieje się podczas jazdy, też nie za każdym razem.
Teraz co zostało wymienione: cewka, kable, świece, kopułka i palec, czujnik temperatury(4 pin), ponieważ zgłaszał go na diagnozie komputerowej, katalizator usunięty. W samochodzie nie ma żadnych błędów na diagnozie, ustawiłem kąt zapłonu lampą stroboskopową na 6 st. przed OT, rozrząd sprawdzony na znakach, jest ok, przepustnica działa poprawnie(tak mi się wydaje) na kompie pokazuje % otwarcia i podczas występowania problemu jest max otwarcie, wężyk od zaworu egr zatkałem śrubką, żeby go wyeliminować. Podczas występowania usterki zauważyłem, że kiedy silnik chodzi na 2,5 tyś obr z pedałem gazu do końca, rury za kolektorem robią się wiśniowe od wysokiej temperatury, a kąt zapłonu opóźnia się na około 15 st. za OT. Czy ma ktoś jakieś sugestie co można jeszcze sprawdzić i gdzie szukać?
Z góry dziękuję za pomoc

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Ten ECM 0jest mądrzejszy jak właściciel, nie pozwala zniszczyć silnika. Taka moja sugestia.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Niestety ale podczas jazdy dzieje się to samo, idzie do 2,5 tyś obr/min i koniec, poza tym przy występowaniu usterki tak jak opisałem rury wydechowe za kolektorem grzeją się do czerwoności więc zakładam że w tym momencie wtryskiwacze przestają podawać paliwo sekwencyjnie i dlatego taka temperatura. Jeszcze jakieś sugestie, z góry dzięki :)

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Właśnie ja pracuje w warsztacie i mam to do zrobienia :)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Katalizator do wymiany, pewnie zabity i dlatego nie jedzie. Na podnośniku postukaj w niego.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Pisał, że usunięty. Aczkolwiek może w tłumiku się poobrywało. Tyle, że pisał, że mocy nie brakuje...

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Pompę paliwa zobacz jakie cis daje....

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Pompa paliwa jest nowa bo auto przyjechało na to, że nie odpala, katalizator usunięty. Usterka występuje czasami, raz się zatnie i nie chce "iść" a raz jest ok. Zastanawia mnie to, że podczas występowania problemu(jak mi na warsztacie trzymali pedał w podłogę, a obroty 2,5 tyś.) kąt zapłonu opóźnia się do około 15 st za O.T. A jak się nie zacina to chodzi przed O.T. na wolnych obrotach 6st jak się zwiększa obroty to więcej. Sprawdzałem to lampą stroboskopową. Nie wiem na jakiej podstawie jest regulowany kąt zapłonu? Bo raczej nie siedzę w takich starszych autach, a się trafiło i trzeba zrobić :)

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Ok dziękuję za sugestie, jutro od rana to zrobię i dam znać czy usterka występuje czy nie. :)

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Panowie, sprawa wygląda tak, że odłączyłem cały układ wydechowy za kolektorem wylotowym i nic to nie dało. Posprawdzałem kilka rzeczy i to co dało mi do myślenia to to, że jak odłączam wężyk podciśnienia, który idzie od kolektora ssącego do regulatora paliwa na listwie to usterka występuje cały czas(silnika nie wkręca się powyżej 2,5 tyś. obr/min). Zatem obstawiam regulator ciśnienia paliwa. Jak myślicie dobry trop?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
ok dzięki za odpowiedź sprawdze to jutro i dam znać

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Witam, Panowie, regulator ciśnienia wymieniony i auto chodzi igła. Jest tylko jeden mankament, obroty biegu jałowego na nagrzanym silniku są na 850 obr/min moim zdanie powinny być niższe. Chciałem zrobić adaptacje przepustnicy(przepustnica na lince), ale wysypuje mi się ta adaptacja. Czy ktoś wie jak w tych silnikach robi się adaptację przepustnicy?

Do góry Bottom