• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Polo MK3 nie chce palic na delikatnym mrozie

hazo428

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam

Od jakiegoś czasu na przełomie 2-3 lat mam problem z VW polo 1.3 benzyna 1994r. otóż nie chce palić na mrozie nawet jak temperatura jest minimalnie po niżej zera stopni, dodam że przez ten czas na przelomie 2,3 lat wymieniłem świece, przewody do świec, akumulator, cewke i dalej to sam dodam jeszcze że na dodatnich temp. nie ma problemu z paleniem tylko jak spadnie poniżej zera. Dodam krótki filmik :

Wie ktoś czego to może być przyczyna ?

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
Kolego zmień ten akumulator bo padnięty już jest bo zaraz rozrusznik i inne rzeczy do wymiany... i przeczyść klemy przed założeniem nowego aku....

hazo428

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Kolego zmień ten akumulator bo padnięty już jest bo zaraz rozrusznik i inne rzeczy do wymiany... i przeczyść klemy przed założeniem nowego aku....

Gdy kupiłem nowy akumulator a temp. była poniżej zera to dalej tak paliło .... a co do rozrusznika to był robiony, ale wydaję mi się że coś z kablami bo jak pisałem wyżej że po nieudanej próbie odpalenia poruszam plusem i minusem i potem odpala tak jak w drugim filmiku, ale nie jestem do tego przekonany tak w stu procentach bo dopiero nie tak dawno to odkryłem, nie wiem jak by palił 2,3 lata temu ....

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
to widocznie nie wina aku... jak mówisz ze tak było z kablami to może to przypadek albo to one maja winę sprawdź te kable dobrze auto nie jest nowe wiec może coś już się zużyło,poprzecierało itd... a najlepiej jak kolega Marek S mówi zmienić lub podjechać do dobrego sprawdzonego elektromechanika....

hazo428

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Raczej tak zrobię z tą zmianą elektromechanika, jak się okaże czego to była przyczyna to dam znać :)
Pozdrawiam i dzięki za odp.

hazo428

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Po wizycie u mechanika, mechanik stwierdził że nie ma problemu z kablami tylko z rozrusznikiem a mianowicie wymienił tulejkę i elektromagnes ponieważ to drugie stawiało gdzieś opór przy odpalaniu jak były minusowe temperatury. Narazie mrozów nie ma to się nie dowiem się czy odpala bez zarzutów natomiast gdyby dalej był problem z paleniem mechanik mówił że to prawdopodobnie tulejka która gdzieś łączy rozrusznik z skrzynią biegów, gdzieś jest wyrobiona, ma za dużo luzu :)

hazo428

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
No niestety problem z paleniem przy ujemnych temp, dalej jest, pewnie prawdopodobnie trzeba będzie wyciągać skrzynie żeby dostać się do tej tulejki :(

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Koledzy mówią o metodzie wymiany tulejki rozrusznika znajdującej się w skrzyni biegów bez konieczności demontażu skrzyni- metoda "na smar" można to zrobić przez otwór po rozruszniku, a ja bym mimo wszystko sprawdził wszystkie kontakty i dorzucił jakąś dodatkową mase.

Do góry Bottom