• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW T3 1.9 AFN / SWAP, Wypadanie zapłonu?

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Witajcie panowie mechanicy.
Kolega wstawił mi do warsztatu T3 po swapie na 1.9 AFN, od początku jest coś nie tak, mianowicie...
Wypada zapłon, jakby był na CR lub PD i mieli byśmy przerwy w zasilaniu.
Auto najpierw składał gość który swapował, potem był u kogoś od sterowników a teraz trafił z tym do mnie i totalnie rozkłada nas na łopatki.

Wynieniona została głowica ponieważ w starej ktoś szlifował zawory szlifierka w celu regulacji luzu. Myśleliśmy że pomoże, jest trochę lepiej ale to nie w tym leży problem.
Pompa, która też ktoś pomęczył do tego stopnia że pękła głowica od uderzania młotkiem przy regulacji dawki.
Sprawdzony, ustawiony, rozrzad, dawka i kąt.
Odłączyłem wszystkie możliwe czujniki zostawiłem tylko pompę i czujnik położenia wału, nadal chodzi pralka.

Dodaje link do filmu.
Dzięki z góry za każdą sugestie.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Napisałem wcześniej. Pompa wymieniona, razem z nastawnikiem. Wtryski również, dzisiaj wymieniony czujnik wału, jest poprawa na wolnuch, pracuje w miarę stabilnie ale jak wciągnę sprzęgło zaczyna przerywać.

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Hey błędów brak czy jakieś od nastawnika?
Zaworek ciśnienia w pompie cały?
Jak w pompie będziesz miał złuszczona fale też daje taki objaw

Ostatnia edycja:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Albo ktoś wymienił fale

Łapy pod silnik dorabiane ?
Pokaz zdjęcia dolotu i spływ z turbiny jak zrobił

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Błędów nastawnika brak, jedynie EGR którego nie ma i jakieś błędy z licznika bo też go brak.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Co to za pompa 10 11 czy 12? Ciśnienie pompy wstępne jakie. Kompresje jakie. Kat wyprzedzenia jaki. Wtryski jakie. Cisnienia itp. Podaj mu na pompe elektryczną pompą 0.5 bara cisnienie i obieg przez wiadro.

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Weryfikacja pompy i będzie wiadomo, ewentualnie wymiana na sprawną

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Pompa została wymieniona, wtryski 216, pompa 11, silnik wygląda organoleptycznie na zdrowy do tego dostał nową głowice z nowymi zaworami itd więc kompresja musi się zgadzać, z resztą słychać jak kreci, czujnik wału również nowy.
Po co mu dodatkowa pompa skoro te silniki jej nie wymagają?

Dodam że po wymianie pompy w zasadzie nie ma różnicy, po wymianie głowicy jest ale nie znaczna z racji zapadnietch zaworów, cała reszta również nie przyniosła skutków, przerywa tak samo.

Ostatnia edycja:

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Sorry ale jestem gejem więc pewnie mi nie pomożesz.

Ale skoro mam wymienione pół auta a silnik dalej nie pracuje jak powinien, nawet z odłączonymi wszystkimi czujnikami to pewnie problem leży w swapowanej instalacji lub sterowniku który jakiś tuner przerabiał. Poszukam tam i dam znać jak idzie.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom