• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW T5 2.0 TDI 2010r. BRAK MOCY....Pomocy!:)

Inesita

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Dolny Śląsk
Podcza jazdy zapaliła się kontrolka świec żarowych i silnik stracił moc. Po przejechaniu 2 km zapaliła się na pomarańczowa kontrolka silnika. Odpala normalnie, nawet na zimno, ale nie ma mocy i , w czasie jazdy, nie wchodzi na wysokie obroty....Silnik pracuje równo, na wszystkich cylindrach.

Byłam z autem u mechanika, który podpiął go pod komputerem i rozłozył ręce.
Błędy jakie wyskoczyły to:

1. 11901- czujnik cisnienia doładowania- niewiarygodny sygnał.
2. 4124- napięcie odniesienia czujnika 5- przerwa
3. 5282- czujnik temperatury zasysanego powietrza (G42)- sygnał zbyt wysoki
4. 8737- cylinder 3-wypadanie zapłonu

ESP CAN (0,3h)
1314-sterownik silnika

Bardzo proszę o pomoc drogich forumowiczów!
Pozdrowienia z Wrocławia,
Inesita

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ale co mamy pomóc ? jedz do kumatego mechanika co temat ogarnie . Błędy w systemie są wiec trzeba szukać przyczyn .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Podcza jazdy zapaliła się kontrolka świec żarowych i silnik stracił moc. Po przejechaniu 2 km zapaliła się na pomarańczowa kontrolka silnika. Odpala normalnie, nawet na zimno, ale nie ma mocy i , w czasie jazdy, nie wchodzi na wysokie obroty....Silnik pracuje równo, na wszystkich cylindrach.

Byłam z autem u mechanika, który podpiął go pod komputerem i rozłozył ręce.
Błędy jakie wyskoczyły to:

1. 11901- czujnik cisnienia doładowania- niewiarygodny sygnał.
2. 4124- napięcie odniesienia czujnika 5- przerwa
3. 5282- czujnik temperatury zasysanego powietrza (G42)- sygnał zbyt wysoki
4. 8737- cylinder 3-wypadanie zapłonu

ESP CAN (0,3h)
1314-sterownik silnika

Bardzo proszę o pomoc drogich forumowiczów!
Pozdrowienia z Wrocławia,
Inesita
znajdź kogoś z dobrym komputerem bo tych kodów nie mam w moich zbiorach, trzeba sprawdzić w wartościach rzeczywistych wartość ciśnienia doładowania, temperaturę powietrza no i to naprawić a nie że mechanik Ci podaje kody błędów i to takie których nie da się nigdzie sprawdzić i kasuje siano za odczyt błędów

Inesita

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Dolny Śląsk
Dzieki!
No własnie...Do tego poradził mi,żebym poszukała na necie, co sie dzieje z autem.
Przyznam się,że szukam od dwóch dni, ale nic nie moge znaleźć i stad moja prośba o pomoc do Was.

Dodam,ze samochodem mało sie ostatnio poruszam, a jeśli juz, to w mieście.

Ale co mamy pomóc ? jedz do kumatego mechanika co temat ogarnie . Błędy w systemie są wiec trzeba szukać przyczyn .
Mój mechanik pordzil mi szukania odpowiedzi w internecie...chyba naprawde czas na zmiane. Napisałam tutaj, bo myślałam,że może ktos juz sie spotkał z podobną awarią i cos poradzi...tylko tyle. Pozdrawiam!

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Może zamiast szukać w necie niech zajrzy pod maskę, pobieżne oględziny mogą wykazać, że przyczyną jest np. przegryziony przez kunę lub przetarty przewód osprzętu silnika.
Wtedy sypią się podobne niby nie powiązane błędy.
Jeśli wszystko wygląda OK to trzeba zmienić... mechanika. :p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Oczywiście ze spotykaliśmy sie z takimi usterkami a nawet naprawialiśmy takie tyle że poprzez google niewiele sie da naprawić a zalecam zmianę mechanika bo co to za mechanik co każe klientowi szukać w necie. Chyba że chodzi jak zawsze o kase ;):D:D typu nie chce wydawac bo nie uzywam albo musze miec na kosmetyczkę ....

Inesita

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Dolny Śląsk
:)
Najlepsze jest to,ze mam drugie auto,które kiedyś również sie posypało.
Moja determinacja sprawiła,że doszłam do tego co jest nie tak szukając własnie na forach.
Samochód śmiga do dziś:)

Oczywiście,że chodzi również o kasę, bo wtedy chciano mi wymienic sondę lambdę, a trzeba było po prostu wyczyścic filtr powietrza.:)

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To znowu zalezy od zlecenia jak mi ktos mowi ze naprawial nie bedzie to mu kasuje za odczyt bledów
Nazwijmy to diagnostyką - jeśli obejmuje to wytłumaczenie klientowi z czym ma problem w aucie, jakie są procedury naprawy i przewidywany czas i koszt naprawy. Jeśli decyduje się na naprawę koszty diagnozy można wrzucić w całość, jak nie chce naprawy -płaci za diagnozę.
Samo zlecenie odczytu kodów usterek z ekranu raczej się nie zdarza...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Parę razy mi się zdarzyło a co do czyszczenia filtra powietrza ... hm raczej to sie wymienia, czyli klient typu panie tanio .....

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A my tu jesteśmy mechanikami wiec wiemy co nalezy zrobić ale jakaś niespójność bo raz sondę chce wymienić a potem czyści filtr jakaś masakra .

Inesita

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Dolny Śląsk
Po przeczytaniu Waszych komentarzy mi tez zaczynaja opadac ręce.
Chyba jendak czas na zmianę.
Dzieki za zainteresowanie.
Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Oczywiście,że chodzi również o kasę, bo wtedy chciał mi wymienic sondę lambdę, a trzeba było po prostu wyczyścic filtr powietrza.
Od tego momentu zaczęłam trochę powątpiewać w jego zdolnosci...i szukam sama:)

Nie jestem mechanikiem, a moj mechanik powiedział,ze trzeba wyczyscic.
Jak powiedział, tak zrobił.
Widzę sprzeczność w twoich zeznaniach, raz twierdzisz że sama doszłaś do tego iż filtr powietrza trzeba wyczyścić drugi raz że to mechanik do tego doszedł... Echhh nie jestem czepialski wbrew pozorom ...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Proponuje na takiego który wie co robi a nie takiego co tanio robi ... to jak z kiełbasą za 20 zł i za 40 zł niby to samo tylko czy pierwsza da się zjeść ?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
niech pani pohedzie do mechanika raz jeszcze I niech sprawdzi parametry silnika na komputerze zrobi test komponentow sprawdzi przewody itp. Mechanik powinien do auta podejsc jak prawdziwy dobry Lekarz do pacjenta!? No chyba ze chcuala Pani aby mechanik zrobil na poczekaniu a pani chciala od razu Bo tak czesto jest z klijentela i proszę napisać co z tego wyszlo

Ostatnia edycja:

Inesita

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Dolny Śląsk
Widzę sprzeczność w twoich zeznaniach, raz twierdzisz że sama doszłaś do tego iż filtr powietrza trzeba wyczyścić drugi raz że to mechanik do tego doszedł... Echhh nie jestem czepialski wbrew pozorom ...
Jak mu powiedziałam,że znalazłam informacje,ze to filtr powietrza jest winny, a nie sonda, to mi powiedział,ze przeczysci filtr:)

Inesita

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Dolny Śląsk
niech pani pohedzie do mechanika raz jeszcze I niech sprawdzi parametry silnika na komputerze zrobi test komponentow sprawdzi przewody itp. Mechanik powinien do auta podejsc jak prawdziwy dobry Lekarz do pacjenta!? No chyba ze chcuala Pani aby mechanik zrobil na poczekaniu a pani chciala od razu Bo tak czesto jest z klijentela
Dziekuje, tak zrobię.
Nie wymagałam,zeby zrobił "na miejscu",ale żeby w ogóle zrobił.
Moze sie spieszył. Nie wiem.
Takiego podejscia jak ma Pan własnie oczekuje.
Powiem mu,zeby sprawdził wszystko jeszcze raz.
Pozdrawiam!

Do góry Bottom