• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW T5 2.5 brak wspomagania po nagrzaniu plynu

dawido03

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Tarnów
Witam Wszystkich !!!

Posiadam problem w VW T5 2.5tdi ze wspomaganiem. jak ostygnie płyn tzn , postoi z godzinkę jest i można paluszkiem kręcić, lecz po nagrzaniu zanika i dopiero po kręceniu na obroty powraca.

Klient przywiózł mi to auto na ogolny brak wspomagania ( w układzie znajdował się olej silnikowy gdyż w pompie puścił uszczelniacz ), wymieniłem pompę z Meyle, wypłukałem układ ale coś tam opiłków jeszcze było. Po przejechaniu paru kilometrów okazało się, że nowa pompa cieknie z uszczelniacza od strony sprężarki klimy , oddałem na reklamacje dostałem następną która wyła. Międzyczasie klient skusił się żeby oddać do sprawdzenia maglownice która została zregenerowana.
Maglownica założona, wymieniłem pompe na próbę na używana oryginalną VW - zadowolony pojechałem na próbę ale znów ten problem że jak się rozgrzeje płyn traci wspomaganie ....

Dodam że płyn zalany Febi zielony mineralny, w zbiorniczku nic się nie pieni , widać że przepływa normalnie płyn . Przewód zasilania pompa- magiel podmieniony

Proszę o pomoc :(

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Prawdopodobnie któryś przewód puchnie w środku, dlatego rozwala pompy. Winowajcą był olej silnikowy, który narobił bałaganu.

dawido03

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Tarnów
Prawdopodobnie któryś przewód puchnie w środku, dlatego rozwala pompy. Winowajcą był olej silnikowy, który narobił bałaganu.
Przewód zasilania pompa- maglownica został wymieniony po regeneracji maglownicy gdyż stary był tak zapieczony że niestety ale musiałem go wyciąć

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Zawór w pompie jest dość czuły na opiłki w układzie. Mógł się porysować i po nagrzaniu się zawiesza i jest brak wspomagania.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Wymien zbiorniczek w środku jest sitko które jest ciężko wyplukac. Może masz za mały przepływ po prostu?

Do góry Bottom