• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW T5 2,5 TDI Trudności z odpalaniem zimnego silnika

olszk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Witam, miło jest mi tu gościć. Mam pewien problem z odpaleniem zimnego silnika w moim T5, gdy temp. obniży się do ok. 10 st. C. Jak jest ciepło, pali od strzału. Silnik nie wykazuje żadnych błędów, świece sprawdzane, podobno dobre. Poprzedniej zimy było podobnie, późnym wieczorem ok 23 musiałem odpalić, żeby rano odpalił mi bez problemów. Jak minęło więcej jak 7 - 8 godzin, to już trzeba było z 6 razy zakręcić. Może miał ktoś podobny problem?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Krzywki na wałku rozrządu wytarte, można spróbować podregulować pompowtryski ale to dużo roboty, lepiej to zrobić od razu porządnie, tak czy inaczej kapa zaworów do zwalenia, no chyba że zapala sie check engine i świece żarowe poprzepalane

olszk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Dzięki za poradę, szkoda, że w Tychach nikt nie umie tego zdiagnozować, a byłem już u wielu fachowców. Jeden wymienił filtr paliwa, drugi wymienił sterownik odpowiedzialny za świece i sprawdził świece, ale problem nie ustał, inny mówi o układzie paliwowym. Tylko kasa leci, a efektów zero.

olszk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Jakby się cofało, to niezależnie od temperatury. Latem stoi kilka dni i odpali od strzału, zimą minie 7 godzin i już trzeba z sześć razy kręcić.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
sie popsuł panowie ;) tam oringi sie starzeją;)

(serio zaden zart wymienic wszystkie oringi) a na plaka zapali takze po chwili -sprawdz!!

jesli były sprawdzane swiece i sterownik a był (tak napisał własciciel) tylko te oringi za 020 zł za sztuke :D

olszk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
sie popsuł panowie ;) tam oringi sie starzeją;)

(serio zaden zart wymienic wszystkie oringi) a na plaka zapali takze po chwili -sprawdz!!

jesli były sprawdzane swiece i sterownik a był (tak napisał własciciel) tylko te oringi za 020 zł za sztuke :D
Gdzie znajdują się te oringi?

Punktów
0
Witam Panowie
Mam vw t5 Caravelle 2.5 174 konie 2006 rok.
mam problem z odpalaniem nie ważne czy zimny czy rozgrzany cieżko pali
Wymieniłem wszystkie filtry uszczelniłem pompe podciśnienia bo sie z niej lało i dwa czujniki położenia wału
Na kompie nie pokazuje żadnych błedów
I nadal cieżko pali
Miał ktoś już taki przypadek

Do góry Bottom