arni_poznań
Zweryfikowany Mechanik
Witam wszystkich. Piszę temat dla potomnych i ku przestrodze. W jednym z naszych busów VDL zrobionym na przodzie VW T5 miałem za zadanie zrobić tak aby dmuchawa w środku dmuchała zimnym powietrzem po przekręceniu pokrętła ogrzewania na zimne, bo leciało takie ciepławe. No więc ja myśląc że pewnie nie domyka się klapka w mieszalniku powietrza wziąłem się za rwanie deski rozdzielczej i po wielu godzinach walki obejrzałem sobie klapki i wszystko było ok, ale moim oczom ukazał się filter kabinowy, o którego istnieniu nie miałem pojęcia, bo był trochę zabudowany i który nigdy nie był wymieniany czyli od 2007 r.
Filtr wymieniłem i elegancko dmucha, załączam zdjęcie z najdłużej trwającej wymiany filtra kabinowego
Filtr wymieniłem i elegancko dmucha, załączam zdjęcie z najdłużej trwającej wymiany filtra kabinowego

, ale skąd miałem wiedzieć że tam jest pyłek skoro nie wiedziałem czego się spodziewać po radosnej twórczości holendrów. Pierwszy raz w życiu mam przypadek że dmuchawa wieje ciepłym powietrzem po przekręceniu na zimny nadmuch z powodu filtra. Jako ciekawostkę napiszę że inżynierowie z VDL wkleili deskę rozdzielczą na "silkę", odkręciłem śruby a ona była przyklejona chyba na kilogram kleju do szyb