• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW T6 2.0 CXGB nie odpala po wymianie wtrysków i pompy CR

andrzej6531

Początkujący
Punktów
3
Witam,
Mam problem z moim T6. Niestety, ale pompa zaczęła się łuszczyć i niestety ze względu na opiłki cały system paliwowy był do wymiany.

Nowa pompa i wtryski (regenerowane), pompa paliwa, przewody, filtry itd. Dodatkowo przy okazji został wymieniony rozrząd.

Po złożeniu auta, odpaliło, pochodziło z 30 min, zgasiłem i nie chce odpalić... na plaku tylko potrafi chodzić. Brak błędów w ECU.

Co mogło się wydarzyć ?

andrzej6531

Początkujący
Punktów
3
Nie powiem jakie jest ciśnienie, bo auto stoi u mechanika. Będę w sobotę to sprawdzę, tylko czego to ma być ciśnienie, rzeczywiste wysokie cisnienie paliwa(podczas kręcenie rozrusznikiem) ? Psikając plaka działa, ale dopóki psikamy.
Mechanik twierdzi, że mu złą pompę i wtryski przywiozłem, wtryski sprawdzał, niby te nowe leją ,ale w serwisie powiedzli, że auto będzie na nich działało.
Ja myślę, że rozrząd przestawiony... ,tylko, on działał jakiś czas po odpaleniu.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Zmień mechanika, skoro ty musisz szukać na forum czemu auto które on robił nie chce odpalić. Dużo rzeczy można spaprać po drodze.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
"że mu złą pompę i wtryski przywiozłem". Jak to jest? Ty się znasz, czy mechanik? Robi mechanik, to niech zrobi naprawę kompleksowo i da gwarancję.

andrzej6531

Początkujący
Punktów
3
Uważam, że nie ma sensu rozmawiać o mechaniku.

"że mu złą pompę i wtryski przywiozłem". Jak to jest? Ty się znasz, czy mechanik? Robi mechanik, to niech zrobi naprawę kompleksowo i da gwarancję.
zła pompa i wtryski - źle zregenerowana.
Jak mam czekać kolejne pół roku, aż naprawi to ja dziękuję, Chciałbym oddać go już do innego mechanika, ale jednocześnie chciałbym wykazać jego jakiś błąd, aby wybić mu argument, że pompa jest "zła" . Zarąbałem, że oddałem pompę i wtryski samemu do naprawy, a on ma teraz pretekst na co rzucić błędne działanie.
Dlatego prosiłbym o pomoc w zakresie co mogę samemu sprawdzić? Mam vcds + odis , parę rąk.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Ok, najważniejsze, że wnioski wyciągnięte ;).
Vcds---> ciśnienie paliwa rail, obroty silnika. Musi widzieć obroty silnika, a ciśnienie na listwie musi być powyżej 250bar do odpalenia. Sprawdź to i daj znać. Sprawdź też czy na plaku odpali?

andrzej6531

Początkujący
Punktów
3
Tak, jak wyżej pisałem, mechanik potwierdził, że dopóki psika się plaka to jakoś tam działa.
Ciśnienia itd. sprawdzę w sobotę jak będę u Niego.
Jednak, rozpocznę sprawdzanie od rozrządu, próbie odpalenia bez wpiętej wtyczki czujnika wałka rozrządu. + oczywiście logi.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
dopóki psika się plaka to jakoś tam działa
To skoro na plaku idzie, to co będziesz w rozrządzie szukać? Albo zbiornik i przewody nie wyczyszczone i opiłki poszły w układ, albo nie właściwe odpowietrzenie. Te testy na plaku tym bardziej nie pomagają. Zawór regulacji jest na górze pompy. 5 minut i wyjęty. Tak będzie chyba najszybciej ocenić co się stało.

andrzej6531

Początkujący
Punktów
3
Z tego co się dowiedziałem, to nie wielka odchyłka wałka rozrządu powoduje, że wtryskiwacze nie otrzymują informacji, że mają zadziałać, a błędów na ECU nie ma.

Co do zaworu to sprawdzę, ale mimo opiłkowania, nie było nic widocznego na zaworze. Samochód z niesprawnym układem paliwowym zrobił jeszcze kilka tysięcy km, a tutaj mówimy, że po pół godziny padło wszystko...

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
to nie wielka odchyłka wałka rozrządu powoduje, że wtryskiwacze nie otrzymują informacji, że mają zadziałać
Widywałem przestawione o ząb i odpalały.
Samochód z niesprawnym układem paliwowym zrobił jeszcze kilka tysięcy km, a tutaj mówimy, że po pół godziny padło wszystko...
Tak się zdarza, jak ktoś zrobi uruchomienie na sucho. Tylko o czym mowa, skoro nie wiadomo nawet czy jest ciśnienie paliwa czy nie ma.

andrzej6531

Początkujący
Punktów
3
Tak, dokładnie.
Paliwo idzie na listwę wtryskową na 100%, ale jakby dalej już nie.
Jadę kupić nową listwę z wtryskami, bop innego pomysłu nie mam.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
No właśnie nie masz paliwa na listwie bo nie ma ciśnienia , sprawdź przelewy czy jakiś wtryskiwacz się nie zawiesił . Ja mam zaślepki wtryskiwaczy ,manometr i adaptery zaworków do kontroli ciśnienia

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Panowie i mnie sytuacja podobna , z tym że auto nie miało opiłków, tylko niskie ciśnienie paliwa - taki błąd wyrzucał, wtryski zregenerowane , odpalił pięknie po odpowietrzeniu ale znów błąd , poszła pompa CR do regeneracji i już nie odpala , z pompy cr nie wychodzi paliwo do listwy . Pompka w zbiorniku dobra , ciśnienie podaje , zawór na pompie też dobry , poza tym po odpięciu wtyczki od niego bez zmian poza błędem . Coś podpowiecie ?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Panowie i mnie sytuacja podobna , z tym że auto nie miało opiłków, tylko niskie ciśnienie paliwa - taki błąd wyrzucał, wtryski zregenerowane , odpalił pięknie po odpowietrzeniu ale znów błąd , poszła pompa CR do regeneracji i już nie odpala , z pompy cr nie wychodzi paliwo do listwy . Pompka w zbiorniku dobra , ciśnienie podaje , zawór na pompie też dobry , poza tym po odpięciu wtyczki od niego bez zmian poza błędem . Coś podpowiecie ?
Jednak pompka w zbiorniku jest do zmiany , ciśnienie uciekało tam potrzeba 4 bary z niej , a ona nabiła i spadało do 1 bara.

Do góry Bottom