• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vw touran strasznie śmierdzi od dogrzewacza

torbupop

Początkujący
Punktów
0
Dlaczego producenci badając jak bardzo auto jest ekologiczne nie doliczają spalin z dogrzewacza?
Czy w ogóle spaliny z dogrzewacza są niezdrowe tak jak z silnika jesli tak to przecież nie stosuje sie żadnych oczyszczaczy jak katalizatory np

Gdy jest zimniej ponizej 5st na dworze strasznie "jedzie" z dogrzewacza, czy to jest normalne?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
:) nawet w nowych autach czy autobusach są dogrzewacze/ogrzewania postojowe które dymią jak stary diesel, a DPF jak się wypala to dymi jeszcze gorzej, ta cała ekologia to jest pic na wodę, nie służy środowisku tylko tym co wymyślają te przepisy

torbupop

Początkujący
Punktów
0
wlasnie pytam czy w silniku przez ciśnienie np powstaja jakies tam tlenki azotu czy cząstki stale a jesli spalana jest ropa w piecyku (to juz te związki sie nie wytwarzają?) tam myslalem ale jednak tak nie jest?
no bo jak piszesz dpf sie co chwile dopala i w centrum miasta również, kolejna sprawa dogrzewacz zimą tez praktycznie caly czas chodzi jak są mrozy... i cuchnie jak chole...a ekologia?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Dlaczego porównujesz webasto do silnika z zapłonem samoczynnym ????

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
poniewaz z webasto a raczej dogrzewacza bardzo śmierdzi = wydzielają sie szkodliwe dla zdrowia gazy? dlaczego one nie są ujęte w co2 dla auta?
Dobre pytanie ale raczej skieruj je do producentów, podejrzewam że jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ciapu ciapu, ale teraz wpadło mi do głowy że kiedyś naprawiałem kosę Husqvarna i ona miała "katalizator" w postaci metalowej siateczki... A jeśli tak bardzo troszczysz się o środowisko to możesz dołożyć swoją cegiełkę i wymienić dogrzewacz dieslowski na benzynowy, sam taki mam i nie dymi, spaliny nie są aż tak śmierdzące tylko musiałbyś mieć dodatkowo zbiornik na paliwo (benzynę) dla niego

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Gość jeździ na opale i zdziwiony, że mu śmierdzi...:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Gość jeździ na opale i zdziwiony, że mu śmierdzi...:)
Raczej wątpię żeby jeździł na opale, olej opałowy jest stworzony do zasilania dogezewaczy, webastek i pieców :) albo chociaż by do nagrzewnic takich przenośnych, ma wyższą temperaturę spalania i dlatego tak nie dymi, daje więcej ciepła mniej dymu, to też jest dobry pomysł żeby zrobić dodatkowy zbiornik na opał dla dogrzewacza @torbupop ale raczej obawiam się że nikt ci nie sprzeda "oranżadki" bo trzeba mieć firmę i piec na opał i to udowodnić
Automatyczne połączenie postów:

Autobusy mają osobny zbiornik na opał dla Webasto, do którego i tak jest lana ropa ze względu na nygustwo ...

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Arni ... olej napędowy jest do diesla ( silnika o zapłonie samoczynnym wytworzonym przez wysokie sprężanie ) webasto spala to paliwo w inny sposób. Chyba że tego nie wiesz .... .znacie zasadę działania diesla? Albo webasta ??????????

Oj... chyba jest na etapie A4:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Arni ... olej napędowy jest do diesla ( silnika o zapłonie samoczynnym wytworzonym przez wysokie sprężanie ) webasto spala to paliwo w inny sposób. Chyba że tego nie wiesz .... .znacie zasadę działania diesla? Albo webasta ??????????

Oj... chyba jest na etapie A4:)
No spoko ja Webasta naprawiałem jak ciebie nie było jeszcze na świecie :p to znaczy nie no bez przesady, 17 lat temu była moja pierwsza przygoda z piecykami, skoro twierdzisz że spaliny z Webasto są mniej szkodliwe niż z silnika diesla to zamknij się w garażu z chodzącym piecykiem :) nie wmówisz mi że sposób spalania paliwa wpływa na toksyczność spalin, zbyt dużo razy łzawiły mi oczy i za dużo razy kręciło mi się w głowie jak siedziałem przy chodzącym Webasto naprawiając je, starego misia nie oszukasz sztucznym miodem :D

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Arnold...masz 39 lat . Webastami w piaskownicy się bawiłeś? Trzy lata starszy a szerszy jak koszula :):):)
I nie twierdzę że webasto jest mniej szkodliwe ...

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Webasto są mniej szkodliwe niż z silnika diesla to zamknij się w garażu z chodzącym piecykiem :) nie wmówisz mi że sposób spalania paliwa wpływa na toksyczność spalin
Zamknij się w szczelnym pomieszczeniu po prostu oddychając to też się udusisz, wyjdzie na to że twój oddech jest toksyczny twoją logiką.
"nie wmówisz mi że ziemia jest kulista jak ja nie widzę zakrzywienia"
Większe ciśnienie spalania, większa temperatura=więcej związków azotu, mniej tlenu=więcej sadzy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Zamknij się w szczelnym pomieszczeniu po prostu oddychając to też się udusisz, wyjdzie na to że twój oddech jest toksyczny twoją logiką.
"nie wmówisz mi że ziemia jest kulista jak ja nie widzę zakrzywienia"
Większe ciśnienie spalania, większa temperatura=więcej związków azotu, mniej tlenu=więcej sadzy.
Ok racja :) zapomniałem o związkach azotu, natomiast sadza jest tu i tu, bo mało który diesel i Webasto ma prawidłową mieszankę paliwa i przez to ich spaliny są równie szkodliwe dla zdrowia, chyba że sadza nie jest szkodliwa dla nas i CO to by znaczyło że całe życie byłem w błędzie, jak dobrze że jestem na tym forum :bookworm: :joyful:

Arnold...masz 39 lat . Webastami w piaskownicy się bawiłeś? Trzy lata starszy a szerszy jak koszula :):):)
I nie twierdzę że webasto jest mniej szkodliwe ...
39-34=3 :hungry: w Pogorzeli czas się cofa, to może w tym audi które kupiłem od twojego sąsiada tez cofnął się ale licznik i nie ma 140 tys km :facepalm:

Ostatnia edycja:

torbupop

Początkujący
Punktów
0
myslalem ze smród jest powiązany ze szkodliwością...
to spaliny z diesla są szkodliwe mimo dpf, egr i nie śmierdzą, a dogrzewacza nie są szkodliwe mimo ze az mdli od ich wąchania i robi się nie dobrze?

Pytam z ciekawosci po co sie stosuje dpf itp i mierzy ile co2 wylatuje z rury wydechowej a nikt nie mierzy ze prawie wszystkie diesla maja dogrzewacz i on spala paliwo bez czyszczenia ich spalin

to samo jak wypala dpf równiez strasznie smierdzi i kopci... to tez nie jest uwzględniane w szkodliwości ...

czy po prostu związki azotu i cząstki stale wylatują jedynie z rury wydechowej a z webasta nie mimo ze smród wylatuje ktory nie szkodzi?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Kolego żeby to wszystko zrozumieć musiał byś poczytać trochę książek albo Internetu. Wszystkiego się dowiesz . Zacznij najpierw od lekcji chemii A mianowicie z jakich związków chemicznych składa się paliwo/olej napedowy tzw ."Diesel" później poznaj trochę większej mechaniki i małymi kroczkami będziesz wszystko wiedział

Co do Twojego dogrzewacza . To Jeśli dymi intensywnie to oddaj je do naprawy bo webasto / dogrzewacz też się serwisuje/ czyści. może wogole tego nie robiłeś A któraś cześć uległa zużyciu i wymaga wymiany . Nie musisz wdychac tego smrodu. W Pełno sprawnym dogrzewaczu nie zauważysz nawet jego pracy . Mało tego jest po to aby szybciej nagrzać samochód A właściwie silnik po to aby twój samochód był mniej szkodliwy dla srodowiska

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
I wulkany też :) ale wulkanów nie da się opodatkować za emisję szkodliwych substancji więc trzeba szukać przeciętnego Kowalskiego żeby z niego czerpać kasiorę na Maybachy, jakby nie patrzeć to to co wylatuje z wydechu jest i będzie szkodliwe, żadne filtry tego nie zdematerializują, bo ten syf z DPF trzeba wypalić a jak się nie da to wypłukać wodą i wylać do gleby a stamtąd do naszych kranów razem z ekstrementami prezydenta Trzaskowskiego :)

miliardów ludzi codziennie wzbogaca naszą atmosferę...:)

Do góry Bottom