• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW transporter 2019 T6 Adblue

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Odliczy do zera i sam się zresetuje.
Już setki tego przerobiłem.
Jednak to rozwiązanie w tym przypadku jest ryzykowne bo nie każdy kierowca będzie jechał i czekał na niewiadomą z duszą na ramieniu.Ale jak jest to przetestowane to nic nie mówię może być i tak.
Miałem kiedyś podobny problem, również VW, ale inny i starszy (Golf SV 2016). Co prawda nie przelałem tylko nie dolałem do pełna, bo nie miałem więcej (w zbiorniku było 0 a ja miałem może 2l). Też martwiłem się tak jak Ty, nawet zadzwoniłem do serwisu (powiedziano mi "tak, tak bywa, zrobimy update) i się umówiłem, bo też doszedłem że nie mam sprzętu żeby sobie z tym poradzić. Jadąc do serwisu kupiłem nową bańkę i zalałem do pełna. A problem rozwiązał się sam po przejechaniu autostradą jakichś 25 mil i już nigdy nie wrócił.

Aha... W książce wyczytałem coś takiego, żeby włączyć zapłon na minutę, później na minutę wyłączyć, a później już normalnie odpalić i jechać i to powinno zniknąć. U mnie ta chwila to było ponad 25 mil.
I tu jest trafiona podpowiedż od kolegi "lalek".
Ten lalek to dobrze się zapowiada na tym forum.

Problem rozwiązany.
Zapłon włączyć 1 min wyłączyć zapłon 1 min odpalić auto i jak chodzi u mnie to po 12 km kontrolka zgasła i brak po ponownym włączeniu jakiegokolwiek komunikatu o adblue.
Płynu jest 93% .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jednak to rozwiązanie w tym przypadku jest ryzykowne bo nie każdy kierowca będzie jechał i czekał na niewiadomą z duszą na ramieniu.Ale jak jest to przetestowane to nic nie mówię może być i tak.

I tu jest trafiona podpowiedż od kolegi "lalek".
Ten lalek to dobrze się zapowiada na tym forum.

Problem rozwiązany.
Zapłon włączyć 1 min wyłączyć zapłon 1 min odpalić auto i jak chodzi u mnie to po 12 km kontrolka zgasła i brak po ponownym włączeniu jakiegokolwiek komunikatu o adblue.
Płynu jest 93% .
A co się stanie jeśli adblue się skończy? Tryb awaryjny czy zgaśnie silnik

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Na liczniku na fisie pokaże ilość km pozostałych do następnego tankowania tak jak rezerwa w baku :)
Zawsze można sobie sprawdzić poziom przed trasą na kompie.

A tak po za tym jak już się pytasz o takie coś to co mają robić kierowcy w trasie jak DPF włączy tryb awaryjny i 3 tyś.obr max.
Jesteśmy już więżniami swoich aut !

Ja nie robiłem żadnego resetu na stałe lub obejścia tylko samo się dopasowało do ilości płynu.
Ono tam się pokaże wnet i znów będzie kupa :)

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Ale dolałeś na maxa aby na drugi dzień nie trzeba było dolewać :) :)

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
A co się stanie jeśli adblue się skończy? Tryb awaryjny czy zgaśnie silnik

Limp mode nie powinien się załączyć, silnik nie zgaśnie, natomiast (mówimy tutaj o VW group) jeżeli taki komunikat pojawi się na czerwono będzie napisane że auta nie uruchomisz po zgaszeniu, ale jest to tylko częściowo prawda.

Z poziomu użytkownika w przypadku Audi/VW - jeżeli zgasisz auto i nie możesz go uruchomić to:
1) wyjdź i zamknij auto
2) odejdź z kluczykiem na tyle, żeby keyless nie łapał
3) zapal papierosa i poczekaj
4) wróć do auta i włącz zapłon (czyli start bez hamulca)
5) czekaj... do minuty pojawi się dźwięk i po nim adblue z czerwonego komunikatu zmieni się w pomarańczowy i da Ci dodatkowe 35 mil (50km) - ale uwaga! - jednorazowo. To jest tyle, żeby podjechać na stację i to zalać. Jeżeli przez ten dystans tego nie zrobisz to wtedy na prawdę z poziomu użytkownika zapomnij.

Z perspektywy kogoś kto ma taki zabawkowy sprzęt jak ja - możesz dodawać mu po 50km, co zresztą w pierwszym poście też napisał @Markson43

Z perspektywy kogoś kto ma prawdziwy sprzęt i pojęcie - można zrobić bypass, czy też w ogóle deaktywować adblue.

Sam problem - dobrze że udało się to tak rozwiązać i nie było to nic poważnego. Mimo tego że już po wszystkim @Markson43 zagraj jak dobry wujek i poleć im pojechanie do serwisu na update firmware. Oczywiście tego nie sprawdziłem, ale dalej uważam że w przypadku auta z 2019 powinna to być bezpłatna usługa.

PS. dziękuję za dobre słowo.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Limp mode nie powinien się załączyć, silnik nie zgaśnie, natomiast (mówimy tutaj o VW group) jeżeli taki komunikat pojawi się na czerwono będzie napisane że auta nie uruchomisz po zgaszeniu, ale jest to tylko częściowo prawda.

Z poziomu użytkownika w przypadku Audi/VW - jeżeli zgasisz auto i nie możesz go uruchomić to:
1) wyjdź i zamknij auto
2) odejdź z kluczykiem na tyle, żeby keyless nie łapał
3) zapal papierosa i poczekaj
4) wróć do auta i włącz zapłon (czyli start bez hamulca)
5) czekaj... do minuty pojawi się dźwięk i po nim adblue z czerwonego komunikatu zmieni się w pomarańczowy i da Ci dodatkowe 35 mil (50km) - ale uwaga! - jednorazowo. To jest tyle, żeby podjechać na stację i to zalać. Jeżeli przez ten dystans tego nie zrobisz to wtedy na prawdę z poziomu użytkownika zapomnij.

Z perspektywy kogoś kto ma taki zabawkowy sprzęt jak ja - możesz dodawać mu po 50km, co zresztą w pierwszym poście też napisał @Markson43

Z perspektywy kogoś kto ma prawdziwy sprzęt i pojęcie - można zrobić bypass, czy też w ogóle deaktywować adblue.

Sam problem - dobrze że udało się to tak rozwiązać i nie było to nic poważnego. Mimo tego że już po wszystkim @Markson43 zagraj jak dobry wujek i poleć im pojechanie do serwisu na update firmware. Oczywiście tego nie sprawdziłem, ale dalej uważam że w przypadku auta z 2019 powinna to być bezpłatna usługa.

PS. dziękuję za dobre słowo.
Lalinku nie zmieniaj się, bądź taki jaki jesteś :) niech to forum nie zmieni cię

losburakos

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie wszystkich
Jestem posiadaczem T6 z 2018. Jakis czas temu pojawil mi sie komunikat ze jest awaria ad blue i moge przejach tylko 650 mil. Aktualnie zostalo mi jeszcze 250mil ☹. Po zeskanowaniu VCDS okazalo sie ze czujnik jest zepsuty.
Czujnik wymienilem , po zeskanowaniu nie ma zadnych bledow, ale na pulpicie alarm dalej ' wisi'.
Probowalem skasowac alarm jak w powyzszym poscie , ale nie mam takiej opcji w moim VCDS-ie wersja 22.10.0
Czy wiecie moze gdzie moze przeniesli ta funkcje?
Dzieluje i pozdrawiam

Do góry Bottom