• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Własny warsztat samochodowy od zera

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
To jest jak z warsztatami, niby zle idzie, a nikt nie chce zrezygnowac. Jak ktos jest kumaty, to sobie radzi. Na transporcie tez trzeba sie naglowkowac.

A

Anonymous123

Przerabialem transport i inne interesy na ktorych sie nie znam. Na transporcie 30k straty plus to co straciłem na wartości auta kupując w leasing i rozwiązując umowę a nawet nie zrobilem jednej trasy bo kupno auta to jedno, papiery to drugie a trzecie to minimum 100k na działanie przez pierwsze trzy miesiace bo terminy płatności 90 dni a czesto i tak wychodzi 150 dni a czasami sąd i nie wiesz czy odzyskasz. Na innym interesie gdzie zalozylem , że wyloze gotówkę a pracownicy zrobią robotę tez poplynąłem ponad 200k. W mechanice doświadczenie mam, a tez bywa, ze coś pójdzie nie tak i trzeba dołoży kilka razy więcej niż byl planowany zysk.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
A ja wręcz przeciwnie. Zarobiłem na transporcie na spokojne prowadzenie małego warsztatu.

Nie rozumiem. Jak w mechanice można dołożyć do naprawy?

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
No mam już takich. Stoją se i czekają na kase. Nie mój to problem.
Dołożyłem co najwyżej kilka zmarnowanych godzin.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Tak naprawdę, to jak jesteś kumaty to w każdym fachu się ogarniesz, czy to będzie transport, handel, usługi. Jeden ...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Nie do końca tak, nie w transporcie. Ja go zaczynałem za Wałęsy, teraz zapomnij, w ogóle do tego nie podchodź człowieku.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
No to wracajmy do tematu.
Po dwóch latach działalności stwierdzam, że jak dobrze pójdzie, to jeszcze dwa albo trzy lata i mój warsztat zacznie zarabiać.

Założyciel tematu, to marzyciel. Mój warsztat mieści się w powiatowym mieście, lokal wynajmuję. Sporo klientów to ludzie dojeżdżający do pracy ze wsi. Jak im coś jepnie, to zostawiają auto i chcą mieć gotowe po swojej pracy. Oleje klocki i inne łatwe tematy robią sobie sami, w swoim garażu na wsi. Taki wiejski garażyk, czasem ma lepsze wyposażenie niż mój warsztat. W tym wiejskim garażu stoją stoły kompresory imadła i wiertarki stołowe z czasów Gierka. Na podwórkach stoją paleciaki którymi można by busa obsłużyć, w kanale leży żaba warta wiecej, niż bałwanek na wulkanizacji.
Sam mam na wsi garaż na dwa stanowiska do napraw i nigdy nie przyszłoby mi do głowy, by tam próbować.

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Nie, nie dokładam, tylko jeszcze nie zarabiam. I twierdzę, że dwa lub trzy lata zacznę pracować na 3/4 swoich możliwości.
Jestem człowieku realistą i chłoporobotnikiem.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
klocki i amortyzatory oraz oleje - tu jest kasa - szybki serwis - duży obrót .

potegat

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Jędrzejów
Nie rozumiem jak możesz dokładać, owszem czasem zdarzy się że coś nie wyda i trzeba naprawić za swoje lub poświęci się czas i nie da rady naprawić usterki ale to w moim przypadku zdarzyło się kilka razy a swój warsztat mam 11 lat. Kiedyś klapy nie domknąłem w e46 i ją wywinęło na lewą stronę albo zmieniałem silnik w Boxerze i wlała się woda do komputera pomimo zamkniętej maski, raz nie dałem rady fiatowi Punto 1,2 i straciłem z 2 dni. Sporadyczne przypadki z których należy wyciągnąć wnioski na przyszłość i dalej robić swoje.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Życzę skrócenia tego okresu
Sam wywaliłem za duży obiekt ,co się wiąże z utrzymaniem
Lekko nie jest
Cały czas myślę nad specjalizacja żeby nie być ograniczony do ludzi z ulicy.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Za duży? Dla mnie jednego dwa stanowiska to czasem mało. Czasem pracuje przy czterech/pięciu autach.
A jak to policzę, to mi zostaje trzy stówki dniówki. Potem kilka dni bez roboty. Jakieś pierdoły na których jest stówka albo i nie.
Przekładka kół za 40zeta.
No, to tyle po dwóch latach. Fakt- klientów przybywa, także jeszcze ze dwa lub trzy.
Tak to Szanowni Panowie wygląda w realu.
W poniedziałek robię sprzęgło w Cytrynie Jumpi. Nastawne, sprzęt do tego mam. 600 plus vat to u mnie kosztuje.

Do góry Bottom