• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

W211 odwrotnie podłączony akumulator

michal200

Początkujący
Punktów
1
Cześć,

Mam przypadek odwrotnie podłączonego akumulatora głównego w w211.
Zmieniłem tylnego SAMa, moduł akumulatora z którego wychodzi masowa klema, zmieniony alternator (sprawdzony) na kablu miedzy alternatorem a rozrusznikiem przejście jest mierzone miernikiem... Bezpieczniki m.in. pod nogami pasazera są ok....

Błędy pokazuje 9050, 9051, 9055. na wyswietlaczu pokazuje ikonke akumulatora z komunikatem "Visit workshop"

Przekaznik ladowania na podszybiu tez działa... Sytuacja wyglada tak, ze laduje na chwile do 12,8V i wyłącza (spada do 11,6V) i tak co jakąś chwilę.

Proszę o pomoc....

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Zabawna sprawa, bo mój sąsiad też podpiął odwrotnie w tym tygodniu akumulator i też w W211 xD Pompę SBC wymieniałeś? Rezystor dmuchawy?

Co do ładowania, sprawdź bezpośrednio na alternatorze czy ładuje. Altek na pewno taki sam? Nie wiem czy tam nie było dwóch rodzajów regulatora napięcia. Błędy wynikają właśnie z tego, że moduł BSG nie widzi ładowania.

michal200

Początkujący
Punktów
1
U mnie SBC błędów nie ma i działa, dmuchawa tez działa poprawnie.
BSG wymieniałem na ten sam numer. Alternator też zamówiłem z tym samym numerem. Spróbuję jeszcze zamienić na inny regulator ..

michal200

Początkujący
Punktów
1
Zmieniłem mostek w oryginalnym alternatorze i ładowanie wróciło, akumulator mały był słaby (próba Aku pod obciążeniem) też zmieniony, jeszcze co jakiś czas pojawia się podczas jazdy niezależnie Battery protection później info o przywróceniu funkcji komfortowych i później brak błędów.
Spróbuję jeszcze zmienić moduł BSG może ten który kupiłem też jest wadliwy.

michal200

Początkujący
Punktów
1
Problem rozwiązany, kupiony tylny SAM był wadliwy. Po zmianie na inny problem się rozwiązał.

Dzięki za chęć pomocy. Pozdro!

Do góry Bottom