• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

W212 mercedes problem z nox

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Witam panowie
Mam takie auto u siebie mercedes E220
w 212 2.2 bluetec
Mam nieustający problem z sonda Nox2 błąd przypisywany do ecu silnika to p229f09 zakłócenia działania sondy nox rząd 1 czujnik 2 - komponent uszkodzony
Zakupione 2 sondy i 3 w orginale
blad wraca zaraz tylko po przekreceniu zaplonu .
zasilania i masa jest linia can wporzadku ramka biegnie cały czas beż jakiś dziwnych pików napiecia .
Adaptacja nox w lunch zakończona nie powodzeniem natomiast w kts przechodzi beż problemu .
Podczas jazdy gdy usunę błąd auto śmiga bez check engine system ad blue działa widac różnicę w ppm między 1 a 2 sonda , wtrysk dawkuje ,gniazdo czyste . Co ciekawe po usunięciu błędu w ecu check zapala się dopiero na drugi dzień pomimo że błąd P229f09 jest zaraz po zapłonie.
Dacie radę coś podpowiedzieć??? Czy ja coś robię źle bo już zdurniałem nie możliwe że natomiast 3 sondy nox ( 2 pierwsze jakieś magnetii marelli i gdp) są źle.
teraz jest założony ori a nadal błąd. Nie chcę nic za darmo nauka też kosztuje wiem

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Raz miałem przypadek, że klient dwie sondy wymieniał i dalej to samo. Sonda druga(2) jest pod autem natomiast pierwszą(1) wymienia się od góry tak bardziej przy przednim prawym reflektorze ;)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
jak mi się po głowie obija, to tam była jakaś akcja serwisowa z tymi NOXami: aktualizacja oprogramowania

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Raz miałem przypadek, że klient dwie sondy wymieniał i dalej to samo. Sonda druga(2) jest pod autem natomiast pierwszą(1) wymienia się od góry tak bardziej przy przednim prawym reflektorze ;)
Właśnie zacząłem się już nawet zastanawiać czy nie jest problem z ecu auto ma 112tys a nawet nie mam pojęcia czy było kiedy kolwiek na aktualizacji

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Jeśli jest dostępna wyższa wersja softu do ecu to warto ją zagrać :)

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
@Drugi2 wiesz może coś więcej?? Strasznie by mi to pomogło bo pomysły już mi się kończą. Sam modul ciężko wogole sprawdzić cholera go wie co ma zapisane w tym małym komputerku i czego się domaga
Automatyczne połączenie postów:

Jeśli jest dostępna wyższa wersja softu do ecu to warto ją zagrać :)
Czyli zostaję tylko xsentry?
Automatyczne połączenie postów:

Jest ktoś ewentualnie sprawdzić jakoś soft ?? Po nr vin albo po info z ecu ??

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
A co masz do dyspozycji(sprzęt)? Jak dasz Vin to mogę dowiedzieć się czy przysługują jakieś akcje serwisowe na ten vin.

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Na YT jest gość pardi Mercedes. On po wymianie sond robi aktualizacje softu i dopiero wtedy działa. Podjedź do ASO i zapytaj, ale obawiam się też że może skończyć na oryginalnych sondach lub adblue off. Do niedawna w Mercedesie nie było sond do kupienia bo trzymali tylko dla pojazdów specjalnych np karetki, radiowozy itp.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Na YT jest gość pardi Mercedes. On po wymianie sond robi aktualizacje softu i dopiero wtedy działa. Podjedź do ASO i zapytaj, ale obawiam się też że może skończyć na oryginalnych sondach lub adblue off. Do niedawna w Mercedesie nie było sond do kupienia bo trzymali tylko dla pojazdów specjalnych np karetki, radiowozy itp.
Podeślę dane jeśli jest nr softu większy to chyba tylko to mi zostaję. Kontakt z aso najwyżej złapie ale chyba warsztatowi nie udostępnia wiadomości o akcji serwisowej ??

Ostatnia edycja:

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Udało się problem ogarnąć . Dzięki za pomoc .
Po założeniu sondy ori. Nie mogłem usunąć tego błędu przyczyną dość irytująca. Po restarcie nox trzeba zrobić jazdę próbną (ok 40 km mi tyle wystarczyło akurat ) do momentu zakończenia trybów gotowości obd i dopiero błąd dało się usunąć
20231220_125407.jpg

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Dobrze wiedzieć. Ciekawe czy po sondzie z zamiennika też by poszło czy faktycznie będziemy skazani a ori.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Dobrze wiedzieć. Ciekawe czy po sondzie z zamiennika też by poszło czy faktycznie będziemy skazani a ori.
Mettdoria nie działa bo przetestowałem.
Po kontakcie z mercedesem dowiedziałem się że jest jedną w Polsce nowa za 3 tys i UWAGA mają regenerowane za 2.400 PLN i to kilka sztuk .
Mi się udało dostać od gościa który coś tam auta demo ogarnia i ma jakieś graty

Do góry Bottom