• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

warsztat mobilny

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Panowieeeeeeeee ja mam pracę 8 godzin/dziennie i po godzinach chcę dorobić .... mam też garaż ale tir tam nie wjedzie lub coś większego to moge to u klienta robić a on może mieć i kanał lub wiatę, no i w mrozy to najlepiej akumulator i odpalać po mieście auta. :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Starter, bo sam akumulator czesto nie daje rady;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak, jedyny wymog jaki nalezy spelniac na terenie uni europejskiej to skladowanie/przewozenie olejow i paliw w odpowiednich atestowanych pojemnikach. Wymieniajac u kogos mozna to robic pod warunkiem nie wylewania oleju do klozetu lub kratki sciekowej. Na wysypiskach recyklingowych sa specjalne kontenery do ktorych wlewa sie zuzyte oleje, a te cwaniaki sprzedaja to firmom ktore robia smary za gruba kase.

a jaki starter proponujesz
Ja uzywam takiego.http://www.ebay.co.uk/itm/Maypole-S...ervan_Caravan_Accessories&hash=item4600734d3f

Kupilem usywanego zepsutego, tracil moc i nie dawal rady krecic. Kupilem nowa baterie za 70+starter 60F i mam jak nowke sztuke za 130 czyli duzo duzo taniej.

Najciezszy przypadek to SCANIA V8 i odpalila wrecz od strzala, wiec oplaca sie zainwestowac.
Tylko jest jeden problem. Zeby nie zajechac baterii trzeba dziada ladowac, i w ciagu 72h rozladowywac chocby jakims rozrusznikiem lub silnikiem w bardzo drastyczny sposob, bron boze zarowka powoli.

I ponownie sie laduje i po 72h rozladowuje.

Dbajac o niego w taki sposob popracuje latami, a jesli sie naladuje i odstawia na miesiac czy 2 to po czasie nie trzyma mocy i trzeba inwestowac w nowa baterie. Ten typ baterii musi pracowac nieustannie zeby dzialala ona poprawnie.

Gambo

Początkujący
Punktów
0
warsztat mobilny - świetny pomysł moim zdaniem

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie biorac pod uwage pogody to jest to opcja idealna, a biorac pod uwage pogode to najwiekszy blad w zyciu.

donlukasz

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Bydgoszcz City
Jak ty sobie sam radzisz z wymianą sprzęgła? Chodzi mi o wyjęcie i włożenie skrzynki, masz jakiś mały podnośnik który może ustawić skrzynkę pod odpowiednim kątem ?
Masz prase hydrauliczną 10 tonowa czy skróconą np. 20t z przesuwnym tłokiem?
Masz na pace kompresor? Ilu litrowy i jak zasilany? I jakich narzędzi pneumatycznych używasz?
Czy masz też "małe gazy" acetylen+tlen ale małe butle, takie jak widać na zdjęciu jednej z firm zabudowy pojazdów.
Szlifierkę kątową też używasz?

Chodzi mi o to jak sobie radzisz kiedy elementy są ciężkie, jest do nich trudny dostęp i nie ma dostępu do 230V

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja juz nie mam warsztatu mobilnego. Ale mialem elektryke 240v podlaczana do domu klienta I cichy agregat hondy 4kw.
Nie uzywam pneumatow. Kontowks I mlotek jak najbardziej bo to moje ulubione zabawki;)
Skrzynia belki I most nie stanowia problemu, odkrecam klade sie I zciagam na klate pozniej zsowam z siebie na bok. Pozniej podkladam reke pod skrzynie, ''przytulam'' ja obkrecam sie tak ze mam ja na klacie I siup na miejsce. Czsem rece puchna jak skrzynia jest typu tiptronic czy jakas wariatka z dafa lf. Ale precyzyjac raczkami sie to robi. Prasa 50t przenosna.

łukaszmechanik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
9
Miasto
Sochaczew
Nie wiem jak ty wkładasz skrzynie z LF'a ręcznie sam. Tam trzeba min dwóch najlepiej trzech ludzi i da się to zrobić ręcznie bez podnośnika.

Ja już od dawien dawna ganiam po awariach, polska, EU, tylko duże wozy

Robi się wszystko Silniki, skrzynie, sprzęgła, mosty, elektrykę, elektronikę.

Ostatnio było sprzęgło w belgii pacjent premium dxi optidriver.

Girona hiszpania, pęknięta głowica, zatarte tłoki daf xf

Rekord padł we francji, wymiana zatartego wału korbowego bez wyciągania bloku.

Nie potrzebuje do tego busa maxa, w Belgii do sprzęgła byłem osobówką, po prostu jest wygodniej i jak wiesz że jedziesz robić sprzęgło to na kij ci wtedy prasa, wożenie ze sobą całego warsztatu jest dla mnie bez sensu. Pomysłu na biznes roku nie wynalazłeś, ja ćwiczę to od dawna.

Tu akurat lot krajowy, Scania 4 470HPI Wymiana tulei na 6 baniaku, regulacja zaworów, pomp.
Mróz był taki że grzałem dmuchawą gazową blok, żeby szpilek z bloku nie powyciągać.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
kolego łukasz z czasem Ci wyjdzie taka robota :)
Moj wujek tez tak robił potem przez 10lat chorował na kregosłup itd..

Powodzenia :)

Bemet.net Krzysiek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
www.bemet.pl
No właśnie... zgadzam się z przedmówcą...
Wprawdzie imponujące jest to co robi łukaszmechanik ale osobiście uważam, że każde zadanie wymaga odpowiedniego wyposażenia, a warunki pracy należy stwarzać sobie tak komfortowe jak to tylko możliwe. W przeciwnym razie to co się robi zaczyna zalatywać amatorką, no i szkoda zdrowia.

Tak czy inaczej każdy ma swój, najlepszy dla siebie sposób na organizowanie sobie pracy i ja to szanuję... :)

Jedni, tak jak łukaszmechanik, wolą jeździć na akcję osobówką i do każdego następnego zlecenia przepakowywać narzędzia w samochodzie.
Inni, tak jak moi klienci, wolą być przygotowani w terenie na każdą ewentualność i jadąc na zlecenie wolą zabrać "cały warsztat"

Dodam tylko, że cały warsztat nie musi oznaczać wypchanego po brzegi busa. Znam takich, którzy swój warsztat pracy zapakowali do naszej zabudowy zamontowanej w samochodach VW Caddy, Opel Combo lub Fiat Doblo i na każdą robotę jadą kompleksowo przygotowani samochodem wielkości osobówki (no dobra troszkę większym niż osobówka ;))

łukaszmechanik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
9
Miasto
Sochaczew
Przerabiałem vito na awarie, fakt demon to to nie był 109cdi, Blaszak 3 osobowy naprawdę był to ciężki temat na przejechanie 3tyś km, w eSke wsiadam i wysiadam na miejscu, bez zbędnych nerwów i wygodnie.

Ja jadę robić typową robotę, silnik, skrzynie, sprzęgło. Zazwyczaj wiem co jest mi potrzebne, co mogło się dodatkowo uszkodzić.

P

PogotowieSamochodoweUK

W sztosie formy jak wujek byl jednym z czolowych ciezarowcow w pl to ciskal na klate 220kg I do dzis ze 170 by pewnie dal rade;) tak ze daje rade ze skrzyniami i mostami do 100-120kg bez problemu nie martw sie;) po za tym nie spuszczaj sie tak bo majac warsztat mobilny w miascie gowno narobisz baz calego wyposazenia na busie bo o tym mowa jak bys czytal. I na koniec to ze wg ciebie czegis sie nie da nie oznacza ze tego sie nie da lecz ze ty za cienki w uszach jestes zeby to zrobic;)

łukaszmechanik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
9
Miasto
Sochaczew
Midlum lub bliźniaka LF'a Francuzi stworzyli przez przypadek tworząc busa maxa ;)

Takie się robi(sory za jakość, ale telefon używany na warsztacie ma tak porysowane szkiełko od aparatu )

16sto litrowe pięciuset konne V łosiem ;) 8 rano -11.5 i zamarzła :eek:

Bemet.net Krzysiek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
www.bemet.pl
a odnośnie wyjazdów do klienta samochodem osobowym, to zrobiliśmy też taki samochód pomocy drogowej :)

Im większy samochód tym więcej możliwości, ale jak widać mobilny serwis można zrobić nawet w kombi ;)

łukaszmechanik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
9
Miasto
Sochaczew
ADAC od dawien, dawna jeździ osobówkami. Chciałem kupić po nich samochód z taką zabudową ale odpuściłem.

Takie coś nadaje się na bliskie wyjazdy. nie na wyjazdy za granice, te szafki nie potrzebnie zajmują miejsce.

Bemet.net Krzysiek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
www.bemet.pl
Jednym takie szafki tylko zajmują miejsce, a innym doskonale organizują przestrzeń w samochodzie i pomagają utrzymać porządek w narzędziach.

każdemu pasuje to co lubi... :)

Do góry Bottom