• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam 2.0 HDI SIEMENS 90km

BerlingoRHY

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Inowrocław
Witam błąd p1166 zbyt wysokie ciśnienie na listwie wtryskowej , zmieniona listwa wtryskowa z czujnikiem sam czujnik 3 zmienione
Zmieniony regulator na pompie cr i auto wpada w tryb awaryjny tylko przy popuszczaniu gazu np sytuacje z dzis
Jadę 110 i 3 tysiące obrotów auto jedzie delikatnie puszcze gaz i auto wpada w tryb i check zgaszę i odpalę i jest dobrze jakieś rady ?

johnny100

Gaduła
Punktów
16
Pierwsza sprawa czy czujnik ciśnienia jest poprawnie zasilany i ma poprawną masę. Druga sprawa co widzi ster (ciśnienie) na zgaszonym, na wolnych albo jakie jest napięcie wyjściowe. Prawdopodobnie jest uszkodzony zawór na pompie. Prędzej dozujacy niż sekcji.

BerlingoRHY

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Inowrocław
Pierwsza sprawa czy czujnik ciśnienia jest poprawnie zasilany i ma poprawną masę. Druga sprawa co widzi ster (ciśnienie) na zgaszonym, na wolnych albo jakie jest napięcie wyjściowe. Prawdopodobnie jest uszkodzony zawór na pompie. Prędzej dozujacy niż sekcji.
Czujnik ciśnienia jest poprawnie zasilany
Ciśnienie paliw na zgaszonym ma 0 bar
Po odpaleniu żądane ciśnienie ma 259 a silnik ma 370 czasem 450
Momentami dochodzi do 900 ze aż wtryski metalicznie grają masz na myśli dozujący czyli który ?
dziś włożyłem nowy regulator który działa lepiej niż te wcześniej i nie słychać metalicznej pracy silnika lecz auto wpada w tryb po puszczeniu gazu

johnny100

Gaduła
Punktów
16
Dozujący to ten na pompie który nazywasz regulatorem. Powinien być jeszcze jeden odcinający dla trzeciej sekcji . Wyłącza on ją jak nie ma zapotrzebowania na paliwo. No chyba źle kojarzę pompę.
W sumie to oprócz ty zaworów nic nie kontroluje ciśnienia. No chyba że był jakiś mistrz pseudo tuningów i podłaczony jest jakiś box.

BerlingoRHY

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Inowrocław
No tylko pytanie dlaczego to się dzieje tylko przy puszczaniu gazu jak schodzi z obrotów.
Po wymianie tego regulatora trzeba adaptację zrobić ?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Zobacz powrót paliwa czy nie jest przytkany czy coś. Odpuszczasz gazu = hamujesz silnikiem i sterownik oczekuje, że paliwo przestanie płynąć, a skoro ciśnienie nie spada, to znaczy, że nie ma gdzie uciec.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Uszkodzone wtryskiwacze menzurki i sprawdź przelewy. Ale takie rzeczy mają tylko w warsztacie.

BerlingoRHY

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Inowrocław
Mam do sprawdzenia wtrysków ale jeśli było by coś nie tak to nie dawał by innych objawów nie kopci , odpala ładnie

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
Może trzeba podpiąć miernik ciśnienia z symulatorem sygnału ciśnienia i sprawdzić reakcję na zmiany ciśnienia w programie.

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
TESTER WTRYSKIWACZY PIEZOELEKTRYCZNYCH .
Taniej i lepiej wymontować i dać na tester na stole.
Odłącz przelew na jednym wtrysku i zobacz czy ciśnienie spadnie.

johnny100

Gaduła
Punktów
16
Pokaż mnie zdjęcie pompy by było wiadomo o czym mowa. Ale z danych widzę że sie chyba pomyliłem. Popatrz co robi ster z RCO. wychodzi na to że masz zawór dozujący tzw "SCV" i regulator. I teraz tak ,nie wiem który wymieniałeś ale jeden masz na pewno uszkodzony. Dla przykładu uszkodzony "SCV" albo bez prądu otwarty powoduje dokładnie takie objawy jak u ciebie.

BerlingoRHY

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Inowrocław
mam taką pompę jak na zdjęciach IMG_3424.jpeg
Automatyczne połączenie postów:

Wymieniłem w niej ten gruby zawór na nowy a ten cienki na używany bez różnicy objawy są
Automatyczne połączenie postów:

Pytanie jakie wartości w procentach powinny mieć te zawory bo mają dużą różnicę po wartościach jakby ten drugi zawór za dużo paliwa dawkował

Do góry Bottom