• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam. chciałbym kupić kompresor do (małego warsztatu)

rkielbik

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Szanowni Państwo, Drodzy Forumowicze.
Ponieważ dyskusja w ramach tego wątku ucichła 2 tygodnie temu, myślę, że nie wprowadzę bałaganu kolejnym pytaniem o "kompresor do małego warsztatu".

Otóż, mam dylemat. Czy kupić taki kompresor:
1. http://allegro.pl/stanley-kompresor-olejowy-sprezarka-50l-10ba-2-5km-i5411622501.html
(2 kW, 250 l/min, ok. 800 PLN)
Czy może dołożyć trochę i kupić coś takiego (być może bardziej solidnego w wykonaniu):
2. http://allegro.pl/sprezarka-tlokowa-metabo-power-280-10-50-poj-50l-i5807706903.html
(2.2 kW, 280 l/min, ok. 1100 PLN)
A może dołożyć jeszcze troszeczkę i kupić coś takiego (być może nieco wydajniejszego):
3. http://allegro.pl/stanley-kompresor-olejowy-dwutlokowy-50l-v2-mocny-i5704570422.html
(2.2 kW, 356 l/min, ok. 1150 PLN)

Jak zapewne zauważyliście, w każdym przypadku chodzi o kompresor o ciśnieniu maksymalnym 10 bar, zbiornik 50 l. W porównaniu użyłem "wydajności na ssaniu", bo w przypadku Stanley'a nie była podana "wydajność na tłoczeniu". Na moje obecne potrzeby prawdopodobnie wystarczy model 1. ale lubię mieć mały "zapas na przyszłość" a 300-350 PLN więcej nie jest kłopotem. Nie lubię jednak płacić "za markę" - jeśli nie jest powiązana z solidnością wykonania, ani za wydajność - jeśli jest naciągana lub nietrwała.

Mógłbym poznać Waszą opinię w tej kwestii? A może sugerowalibyście zakup zupełnie innego modelu (o podobnych parametrach)?

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Chyba najlepiej by było udać sie do jakiegoś sklepu, gdzie maja te modele i poprosić o uruchomienie. Wtedy mozesz sprawdzic jak dlugo sie laduje od zera do pelnego napełnienia (masło maślane :) ) - będziesz dzięki temu wiedział jaka jest rzeczywista wydajność
Niedawno kupiłem sobie kompresorek 24 litry i miał teoretycznie wydajność chyba 280 litrow na ssaniu. do 8 bar laduje chyba ok 2 min, wiec 2x taki zbiornik by ladowalo blisko 5 min... jak dla mnie sporo.
Miałem kiedys kompresor 50 litrow Mecafera z pompa 2 tlokowa w ukladzie V. Wydajnosc tego byla chyba 320 litrow i ladwal cala butle chyba w 1.45 minuty.

Okresl moze jeszce konkretniej do czego chcesz uzywac. Jezeli tylko czasem cos przedmuchac, kola napompowac to sugerowalbym jednak kupic cos za 250-300 PLN, a reszte wydac na piwko :)

sposob uzytkowania bedzie uzaleznial jaki sprzet bedize lepszy

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja od kilku lat mam kompresor nr 1 Stanley 50 l i dokręciłem stację obsługi powietrza do kluczy pneumatycznych. Zaciągnięcie jednego oddechu, czyli dopompowanie od 7,5 do 9,5 trwa około minuty. Na jednym oddechu odkręcam i przykręcam jedno koło. Na pracę dużego klucza kątowego jest trochę za mało do ciągłego kręcenia, ale mi to nie przeszkadza, ponieważ ja biorę za godzinę i wtedy odpoczywam razem z kluczem, a klient widzi że siła wyższa i szybciej się nie da.:)
Pozdrawiam.

Załączniki

• MZ.JPG
    MZ.JPG
    68,7 KB · Wyświetleń: 45

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
mnie zastanawia tylko jedno - czy dla użytku garażowego potrzebny jest taki duży (?) kompresor, znaczy sie butla :)
wg mie do przedmuchania czy dopompowania koła to nawet lepszy by był bezolejowy ;)

Qbapl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
Witam nie będę zakładał nowego tematu bo to nie ma sensu. A mianowicie szukam sprężarki do warsztatu. Główne cechy które mnie interesują to to by nie była głośna i miała w miarę dobro wydajność (w przyszłości może jakieś małe piaskowanie ). Znalazłem coś takiego co http://allegro.pl/kompresor-olejowy-200l-sprezarka-400v-10bar-kielce-i6058316055.html cena 2700zł ale zastanawiam się czy nie kupić czegoś tańszego. Bo tak wogle to otwieram warsztat i się wyposażam dopiero to wiadomo każda zł jest ważna

Szybki jak najman

Początkujący
Punktów
0
Nie kupowal bym na allegro, bo pozniej roznie bywa z np. serwisem czy gwarancja. A jak zapytasz czy sie nada to odpowiedz bedzie poztywna nawet jak niejest to dla Ciebie najlepszy wybor.

zbych83

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
zgadzam się z bartosze4. Lepiej sprawdzona firma żebyś miał gdzie się zwrócić z ewentualna gwarancją, a nie firma krzak. Jak wybierasz firme która jednocześnie oferuje serwis i kupujesz u nich to często mają korzystne umowy serwisowe.

maur

Nowy
Punktów
0
Jeśli szukacie czegoś do garażu to sprawdźcie sobie serię Classic firmy Kaeser. Idealne narzędzie do malowania, pompowania opon, basenów ogrodowych etc., ale też do wiertarki udarowej czy przecinaka.

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Kaeser zapewne dobre ale ceny kosmos, nie widziałem jeszcze u żadnego majstra żeby miał taki sprzęt

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Szanowni Państwo, Drodzy Forumowicze.
Ponieważ dyskusja w ramach tego wątku ucichła 2 tygodnie temu, myślę, że nie wprowadzę bałaganu kolejnym pytaniem o "kompresor do małego warsztatu".

Otóż, mam dylemat. Czy kupić taki kompresor:
1. http://allegro.pl/stanley-kompresor-olejowy-sprezarka-50l-10ba-2-5km-i5411622501.html
(2 kW, 250 l/min, ok. 800 PLN)
Czy może dołożyć trochę i kupić coś takiego (być może bardziej solidnego w wykonaniu):
2. http://allegro.pl/sprezarka-tlokowa-metabo-power-280-10-50-poj-50l-i5807706903.html
(2.2 kW, 280 l/min, ok. 1100 PLN)
A może dołożyć jeszcze troszeczkę i kupić coś takiego (być może nieco wydajniejszego):
3. http://allegro.pl/stanley-kompresor-olejowy-dwutlokowy-50l-v2-mocny-i5704570422.html
(2.2 kW, 356 l/min, ok. 1150 PLN)

Jak zapewne zauważyliście, w każdym przypadku chodzi o kompresor o ciśnieniu maksymalnym 10 bar, zbiornik 50 l. W porównaniu użyłem "wydajności na ssaniu", bo w przypadku Stanley'a nie była podana "wydajność na tłoczeniu". Na moje obecne potrzeby prawdopodobnie wystarczy model 1. ale lubię mieć mały "zapas na przyszłość" a 300-350 PLN więcej nie jest kłopotem. Nie lubię jednak płacić "za markę" - jeśli nie jest powiązana z solidnością wykonania, ani za wydajność - jeśli jest naciągana lub nietrwała.

Mógłbym poznać Waszą opinię w tej kwestii? A może sugerowalibyście zakup zupełnie innego modelu (o podobnych parametrach)?
O matko jakie skurwia.e małe ceny. Ja za swoją po remoncie jak podałem 1kpln to 32 kupcow bylo. Ale po remoncie zaczęła chodzić i stoi. Tylko nakrywam zeby się nie poobijała bo lakier nowy.

Franek74

Nowy
Punktów
0
Bogaty asortyment profesjonalnych narzędzi warsztatowych znajdziecie u Darkomp. Można kompletnie wyposażyć swój warsztat w przyzwoite sprzęty w atrakcyjnych cenach. Polecam.

Do góry Bottom