• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam. Jestem posiadaczem Forda Focusa 1,6 Zetec kombi.Już nie długo wymieniam olej i jaki ma on być

hanes

Początkujący
Punktów
0
Witam. Jaki olej??.Jestem posiadaczem Forda Focusa 1,6 Zetec kombi i dotychczas używałem oleju Castrol Magnatec 10w40(tak radził mój były mechanik :(bo był do d..y ), ale w specyfikacji powinien być 5w30. Mówił też , że jak zmienię na takowy to będę miał wycieki. Nadmieniam iż, chcę aby ten samochód mi trochę posłużył.Proszę o fachową pomoc.

Ardeca-Oil

Uczestnik
Punktów
5
www.4automotive.eu
Witam
Teoretycznie powinno być 5w30 FE z normą Forda ale rzeczywiście , jeśli masz duży przebieg to.....można zejść na 10w40.
Jak coś to napisz na priv.Z pewnością pomogę

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
ja mam Astre F 1.8 16V był zalany GM 10w40 to dopiero gówno a zalałem Castrola Magnateca Profesionala 10w40 i jest gitara a do tego ten Castrol o którym pisze jest zielony takze się nei ździw jakbyś go kupił ale olej jak każdy inny :p
Zalej 10W40 zrób wymiane z filtrem oczywiście za 10-12tys. km i będzie ok ;)

pzdr

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Dlaczego sądzisz że GM to gówno? Uzasadnij..

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Ponieważ zrzuciłem miske przy wymianie oleju bo musiałem ja wyklepać ponieważ była wklepana do środka i to co zobaczyłem od środka mnie zadziwiło jak silnik był zalepiony syfem(czymś takim jakby smoła) a kupiłem ten samochód od kogoś kto wymieniał olej u jednego mechanika i był to GM-owski przez długi czas, ja pracując w warsztacie zalewam tylko castrola i jakoś nigdy z nim nie było problemów,może dlatego że jest kupywany z hurtowni w beczkach i może to jest ten odpowiedni castrol a nie podróba ale w kazdym bądź razie mogę polecić Castrola bez zastanowienia a GM do zastanowienia nie jest to zła koncepcja napewno tańsza niż Castrol ale raczej nie ostatniej jakości.

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Przez trzy lata lejemy GM i pierwszy raz słysze taki przypadek.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Norbi zgodzisz się ze mną że ile będzie lanych olei przez kazdego to i każdy będzie miał inną opinię. Ja mówię to co zauważyłem i naprawde GM mnie nie przekonał a to forum jest po to by właśnie o takich rzeczach rozmawiać zgodzisz się ze mną zapewne.

lavaine

Nowy
Punktów
0
Prawda jest taka, że dzisiaj właściwie wszystkie oleje bardziej znanych marek są do siebie podobne jakościowo, żeby nie powiedzieć, że to właściwie to samo. Trzeba jedynie uważać na jakieś dziwne "twory", o których mało kto słyszał.
Olej do Twojego samochodu możesz dobrać na stronie każdego z producentów olejów.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Jesli auto ci nie kopci ja bym zalal 5w30 castrol edge bardzo dobry olej. I nie sluchaj mitu ze jak przebieg wiekszy to nalezy zmienic olej na gesciejszy lub ze zacznie ci cieknac. To wszystko mity! Teraz pewnie beda psioczyc na mnie mniej doswiadczeni mechsnicy ale z gory pisze na moja obrone ze moge to udowodnic artykulem w autoswiece i wlasna praktyka ktora jesy dluzsza niz wiekszosci uzytkownikow na forum.
Druga sprawa jak auto cieknie i pobiera olej to zadna zmiana na gesciejszy go nie uleczy

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
najlepiej nie zmieniać marki i rodzaju oleju bez przyczyny, zazwyczaj leje sie coś innego żeby zaoszczędzić, albo jak coś się dzieje z silnikiem

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Ja się trzymam zasady "leje co było, tylko że nowe":p .

maxbu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
5
ja tez najczesciej zalewam Castrol i możesz zmienic na 5w30 to mit ze sie rozszczelni. A ja jeszcze często przed wymianą leje srodek czyszczący obieq smarowania i wtedy dopiero leci brud z silnika. na jakiś czas starcyczy zeby silnik był czysty zwieksza się sprezanie i jest ok. ostatnio wlałem do sprintera z 500tys przebiequ klijent jeżdził na zachód po tej operacji auto 1.5 litra mniej pali.srodek to liqui moly jak dla mnie rewelacja

Do góry Bottom