• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam serdecznie. Problem ze zmianą biegów i abs

zuziak28

Początkujący
Punktów
0
Raz mi zmienia biegi bez problemu a czasem przeciąga i nie chce zmieniać. Dodam że ABS i ESP też czasem się zaświeca. Wymieniony czujnik w kole olej w skrzyni. Czy moduł ABS może wpływać na zła pracę skrzyni? W skrzyni nie ma błędów tylko w ABS . Gdy zmienia biegi wszystko działa płynnie
Automatyczne połączenie postów:

Chodzi o audi A8 D3 4.2

wladyslaw_w908

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Turek
A nie dzieje się tak że do pewnej prędkości jest OK a powyżej głupieje. Trzeba podłączyć kompa i się przejechać sprawdzając czy na wszystkich kołach widzi taka samą prędkość.

zuziak28

Początkujący
Punktów
0
Nie przełącza mi biegów zazwyczaj jak ruszam. A czasami jest od początku ok. Manetkami zmieniam bez problemu. Czy może to mieć związek z modułem ABS?
Automatyczne połączenie postów:

Zazwyczaj jak zmienię bieg manetka to dalej jest ok ale różnie to bywa

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Pierścień magnetyczny na łożysku piasty do sprawdzenia , z niego czujnik ABS czyta sygnał . Możliwe że spuchł , uszkodził się, cokolwiek.

zuziak28

Początkujący
Punktów
0
Ok sprawdzę. Błędów w skrzyni nie ma żadnych tylko abs się pojawia i ESP. Ale ze pierścień ma wpływ na zmianę biegów to nie spodziewałem się.. sprawdzę i dam znać

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Ale ze pierścień ma wpływ na zmianę biegów to nie spodziewałem się.. sprawdzę i dam znać

Ale co w tym dziwnego? Może nie chodzi tu o konkretnie o pierścień, tylko o błędny odczyt prędkości. a to kluczowy parametr dla skrzyni biegów.
oczywiście nie mówię, że pierścień jest lub nie jest uszkodzony ;)

Do góry Bottom