• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Punto 1.2 16V automat - problem ze zmianą biegów

Barbaraa

Początkujący
Punktów
0
Otóż mam taki problem.
Samochód chodzi idealnie do czasu gdy się nie rozgrzeje ("zimny" chodzi idealnie). Gdy już się rozgrzeje to biegi nie chcą się zmieniać płynnie, trochę go pomuli, i włącza się kontrolka oleju i jeździ idealnie. Gdy samochód się wyłączy to znowu go muli i strasznie nie chcą się zmieniać biegi do czasu włączenia się tej kontrolki.
Byłam z tym u mechanika ale on stwierdził że nie wie co mu jest, w komputerze wyszły mu tylko błędy:
P1709 Chutch check
P1705 Auto transmission RPM Regulation
P1705 Connection with ABS
P1705 Control revs A/T
P1705 Reg. revs A/T
Miał ktoś taki problem może? Wie gdzie to w małopolsce naprawić?
Dodam, iż jest to Fiat Punto 1.2 16V z 2002 roku z automatyczną skrzynią biegów!

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pawdopodobnie jest coś z instalacją elektryczną , nie wiem czy w Punto były hydrokinetyczne przekladnie czy takie elektroniczne nakladki jak np. w C3 , podejrzewam ze przy takiej pojemnosci raczej układy ze sterowaniem sprzęgła i wybierakiem biegów . Naprawi to mechanik/elektronik

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Automatów w puntach były dwa rodzaje. Selespeed i Speedgear pierwsza to zwykła skrzynia ze sterowaniem a druga to cvt i wtedy leżysz i płaczesz jak padnie ,a więc napisz konkretnie co masz w aucie.

Barbaraa

Początkujący
Punktów
0
Pan z okolic podejmuje się wyzwania ale czy naprawi to nie wiem. Nakieruję go na tego wybieraka i inne.

Barbaraa

Początkujący
Punktów
0
Właśnie kupiłam go rok temu, w kwietniu i ja się nie znam na samochodach. Więc nie zmieniałam! Tak wiem, idiotka.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Oj nie oceniaj sie tak , tam powinien być bagnet do mierzenia stanu oleju powinnaś go znaleźć i sprawdzić ile jest może tylko wystarczy nalać nowy ? W sumie użytkownik powinien mieć jakiś swoj solidny warsztat i ten powinien poinformować co nalezy zrobić ale znowu klienci .... a może jeszcze miesiąc pojeździ ?

Barbaraa

Początkujący
Punktów
0
Oleju i w skrzyni jest ok i w tym drugim też ok xD
Ale ja już sama nie wiem. Wiem że jeździć nim nie będę bo mi szkoda go bardziej popsuć.

Do góry Bottom