• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wojsko - wspominki

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Miałem kumpla z czwartej bosmanmata edek .p potężny gość kierowca honkera .jak sobie przypomnę podawanie rakiet ziłami do portu Marynarki na okręty to aż mnie ściska ,zdechł mi po drodze tam jedynie korba w łapę i napierdzielasz.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Za moich czasów to obracało się je co by krzaki nie nauczyły się tym jeździć;] Poza tym generowały oszczędności do aut trepów;]

sylwekdm

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
Dolnośląskie
Pierwszy dzień z 19 na ćwiczeniach rezerwy. Inna bajka z tym co przerabiałem 21 lat temu. Mundurki ekstra, koryto również. Za dwa dni ma zjechać 40 chłopa. Teraz jest nas 5 podoficerów.
Screenshot_20190401-221940~2.png

sylwekdm

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
Dolnośląskie
Na razie jest nasz sześciu. (Dwoch odpadło u lekarza). Reszta ma dojechać w środę i nie spodziewam się znajomych. Mają być z NSR, byli zawodowi i ochotnicy. Tradycyjnej rezerwy jak kot napłakał.

sylwekdm

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
Dolnośląskie
I to się zmieniło. Na bramie przy przyjęciu dmuchanko w alkomacik. Wieczorem straszą, że może wpaść ŻW na kontrol. Zobaczymy jak będzie dalej.
Zestaw startowy: klapeczki, dresik, trampeczki itd.
Screenshot_20190401-224725~2.png

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Nie widać BGS ów. Ja najbardziej wspominam czasoprzestrzen
Jw 4101

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
ja DARSEWOkoło Koszalina jeździłem starem 29 i Krazami zaliczyłem też Tomaszów Mazowiecki szkółka i troche byłem w Rzeszowie , w Darsewie jeździłem do Zegrza Pomorskiego na lotnisko po prowiant co 2 dzień lata 1991 do 1993
Witaj " hamer" !!! Napisałeś --zaliczyłem też Tomaszów Mazowiecki szkółka .Jak Tomaszów to JW 1531 ,tak sadzę ! Też tam byłem od początku do końca --jesień (pażdziernik )83--85 . Po szkółce byłem instruktorem nauki jazdy .Miałem na stanie Uaza,Stara 660,266 oraz Autosana ,którego przyprowadziłem z fabryki w Sanoku w maju 1985 roku. Wówczas dowódcą mojej kompani był major Drożdż a dowódcą jednostki płk.Kopycki .Jak miło kogoś spotkać kto służył w tej samej jednostce .Domyślam się iż jeżdżiłeś n, autodromie po drugiej stronie ulicy ,tudzież dalej była strzelnica .Swoją służbę wspominam bardzo dobrze pomimo tego iż spędziłem w wojsku 724 dni .Moi koledzy ze szkółki którzy rozjechali się po Polsce już tak słodko nie mieli .Szczególnie ci którzy trafili do samochodówki w Toruniu (fala ,fala i jeszcze raz fala ).Tomaszów to było przedszkole .

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ten Kopycki to chyba był za mnie ale nie pamiętam tak dokładnie autodrom i strzelnica jak naibardziej ale chyba już nie ma tej jednostki, Ja byłem tam na pierwszej kompani

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
ten Kopycki to chyba był za mnie ale nie pamiętam tak dokładnie autodrom i strzelnica jak naibardziej ale chyba już nie ma tej jednostki, Ja byłem tam na pierwszej kompani
Witaj ! Za moich czasów też była to pierwsza kompania .Mieściła się ona nad sztabem (budynek tuż przy placu apelowym )1-sze piętro.Piętro wyżej byli kompania mechaników i innych służb a na samej górze podchorążówka (ludzie po studiach -odbywający służbę ).Tam na podchorążówce poznałem osobiście Mosiora z Wrocławia ..który jest rodzonym bratem "Perełki" z serialu Wakacje z duchami .Obaj do siebie bardzo podobni .Odwiedziłem Tomaszów jak jechałem do Katowic w 2001 roku .Wiem że po samochodówce zagościła tam Kawaleria Powietrzna .....zapewne oglądałeś niegdyś odcinki emitowane w TV.Na mojej kompani było ok.180 żołnierzy .Z kilkoma spotkałem się przypadkowo w różnych miejscach Polski ...Kraków .,Warszawa ..Siedlce . A jeden z nich ma szkółkę nauki jazdy (kilka aut ).,,wychwyciłem go w Intrnecie .I utrzymujemy kontakt telefoniczny do dziś .Po wojsku już minęły 34 lata ,,taki jeden "mały pstryk ! " ...ale muszę się ograniczać bo zabrakło by strony ...tyle wspomnień !

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
dzisiaj się dowiedziałem, że mój dobry kumpel, z którym razem w jednej kompani byliśmy, nie żyje już 5 lat.
zaczynam powoli myśleć, że nie jestem nieśmiertelny...

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
A ja właśnie jestem na "szkoleniu rezerwy"
Normalnie aż miło spotkać niektóre osoby po kilku latach :)

Do góry Bottom