• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór korka chłodnicy - Primera P12 2.0 QR20DE

Punktów
0
Cześć. Od kilku dni borykam się z problemem bąbli w zbiorniczku wyrównawczym. Auto około miesiąca temu (~1500km przejechane) miało wymienioną głowicę na inną, splanowana, wymieniona uszczelka pod głowicą etc i ostatnio pojawił się problem pojawiających bąbli w zbiorniczku wyrównawczym. Sprawdzony został dwukrotnie testem na CO2 i przy obu przypadkach nie zmienił koloru z niebieskiego (czyli głowica/uszczelka wydaje się być OK).

Wstępnie posprawdzałem węze układu chłodzenia, żeby znaleźć jakiś wyciek/miejsce skąd mógłby pobierać powietrze, ale nie udało się mimo rozbiórki każdego z węża. Wymieniłem również pompę wody na drugą, ale nic się nie zmieniło. Finalnie postawiłem na korek chłodnicy i borykam się z problemem czy będzie odpowiedni. Zamontowany był 1,1bara i bąblowało przy włączonym silniku, przy zastosowaniu 1,4bara wszystko się uspokoiło. Węże stały się znacznie bardziej miękkie, nie pojawiają się bąbelki w zbiorniczku wyrównawczym, jedyne co to słyszałem dźwięk przelewanej "wody" po odpaleniu i przy postojach (sprawdzę czy problem powtarza się jutro na zimnym silniku). Pytanie, czy mogę podmienić korek w ten sposób? Jaki będzie miało to wpływ? Czy macie jakieś pomysły czemu tak się dzieje, że przedtem na korku "dedykowanym" pojawiały się jakieś bąble, a przy zastosowaniu 1.4bara już ich nie ma?

Krzychu973

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Pabianice
Zakładaj niebieski korek ,no chyba że to wersja gt albo po tuningu to musi być czerwony.

Do góry Bottom