• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

wybebeszenie katalizatora 1.8t

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
Witam
Żywot mojego katalizatora dobiegł końca , wyskakuje błąd o jego zbyt niskiej sprawności. Ulubiona kontrolka kierowcy jeszcze się nie zapala. Co chce zrobić ? Poczytałem i postanowiłem wybebeszyć środek katalizatora , puszkę zostawię , drugą sondę wyłącze w ECU , pytanie brzmi czy do pustej puchy trzeba dołożyć rurę w środek kata , czy wystarczy wybebeszyć? Czy taka opcja , pusta pucha , wyłączona sonda za katem, zda egzamin , nie wpłynie to negatywnie na silnik i instalacje LPG ? To że turbina odżyje to wiem :)

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Nie powiedzial bym ze glosniej. Turbina laduje u mnie 1bar . Podczas ostrej jazdy słyszę tylko odgłos doładowania. Jak byś zostawił pustą puszkę to pewnie powstał by efekt poloneza.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
strumienica wyciąga spaliny jest łuskowata w środku więc raczej na korzyść, ale niech Marek się wypowie co do map żeby to grało...

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
strumienica da efekt tylko wtedy kiedy przebudujesz cały wydech a przynajmniej tłumnik końcowy w inny przypadku efektu nie ma w wylocie działają różne zjawiska i oryginalny jest tak policzony aby niekorzystne eliminować w jak największym stopniu

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie tak , swego czasu miałem tak zrobiony wydech i żeby zabawniej było był na LPG . Wkrecał sie na 7.500 a dół miał słaby

Do góry Bottom