• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyjątkowo duże spalanie gazu w mieście

jacek76

Gaduła
Punktów
6
Miasto
warszawa
zużyj gaz do końca i wykręć wielo-zawór ze zbiornika i zobacz czy nie ma wody...
Ty z tą wodą to tak dla jaj czy poważnie???
Bo wymieniłem setki zbiorników lpg i w żadnym nigdy nie było wody. Z resztą fizyka i logika mówi ,że nie możliwe aby ta woda tam była. Trzeba jednak mieć jednak odrobinę pojęcia o tym jak to działa a wnioski nasuną się same...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
myślisz że nie mam? Z Toyoty Hillux 3.0V6 zbiornik 80l LPG a wylałem 40 litrów wody, auto szarpało, nie chciało jechać, strzelało, a tankowałem sam osobiście na BP. Pech albo szczęście tego samego dnia kolega zatankował tam w tym samym dniu Poloneza i przestał mu chodzić, gasł, nie wkręcał się w obroty i to on pierwszy wylewał wodę ze swojego zbiornika co spowodowało że zapytałem go gdzie i kiedy tankował? Byłem w szoku i sam wylewałem...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
myślisz że nie mam? Z Toyoty Hillux 3.0V6 zbiornik 80l LPG a wylałem 40 litrów wody, auto szarpało, nie chciało jechać, strzelało, a tankowałem sam osobiście na BP. Pech albo szczęście tego samego dnia kolega zatankował tam w tym samym dniu Poloneza i przestał mu chodzić, gasł, nie wkręcał się w obroty i to on pierwszy wylewał wodę ze swojego zbiornika co spowodowało że zapytałem go gdzie i kiedy tankował? Byłem w szoku i sam wylewałem...
Na stacji jak świeżo naleją gazu z cysterki to nie chcą tankować samochodów ileś tam minut żeby syf opadł na dno, gaz na pewno czysty nie jest

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
napisałem to, bo to było moje auto i ja to robiłem, więc nie robię sobie jaj i wcale nie jest powiedziane że na stacji mogli w zbiorniku mieć mało gazu i pociągneło z dna wody...nie wiem czy to możliwe? ale wylałem, przecież nie gaz...

Jacgues

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Tankowalem na Orlenie, wiec raczej nie powinno byc lipy.
Znow przyjechałem 60km, system zasygnalizowal piknieciami wylaczenie. Wlaczajac, silnik gasnie po 5 sec.
Kontrolka pokazuje pelny zbiornik.
Moge teraz jezdzic juz tylko na benzynie...
Macie jakies pomysly co to potencjalnie moglo pasc? Zadnych niepokojacych objawow (poza tym) nie odnotowalem.

jacek76

Gaduła
Punktów
6
Miasto
warszawa
napisałem to, bo to było moje auto i ja to robiłem, więc nie robię sobie jaj i wcale nie jest powiedziane że na stacji mogli w zbiorniku mieć mało gazu i pociągneło z dna wody...nie wiem czy to możliwe? ale wylałem, przecież nie gaz...
Wylałeś gaz w fazie ciekłej i tyle. Najwidoczniej gaz był g***ianej jakości i nie chciało jeździć. W gazie nie będzie wody bo woda skrapla sie z powietrza a gaz jest przepompowywany bez dostepu powietrza inaczej by uciekł. Prawda? Dlatego właśnie nie ma potrzeby zakopywania zbiorników na LPG a zakopuje się zbiorniki na PB,ON.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jaaasnneeeeee otwierałeś kiedyś zbiornik ? bo ja tak i wiem jak ta faza ciekła wygląda

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Wylałeś gaz w fazie ciekłej i tyle. Najwidoczniej gaz był g***ianej jakości i nie chciało jeździć. W gazie nie będzie wody bo woda skrapla sie z powietrza a gaz jest przepompowywany bez dostepu powietrza inaczej by uciekł. Prawda? Dlatego właśnie nie ma potrzeby zakopywania zbiorników na LPG a zakopuje się zbiorniki na PB,ON.
pogrzmiało cię? jak można wylać gaz w fazie ciekłej? wytłumaczysz to? co ty na fizykę nie chodziłeś? Niby dlaczego ma nie być wody w zbiorniku LPG? Zależy co sprężyli do cysterny która przywiozła gaz...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No nie wiem właśnie jak można chyba na syberii przy - 70 i ile tam nie przejdzie w fazę ciekłą.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
A zdziwicie się ale można nawet w lecie wylać płynny gaz....
Raz też tak mnie nastraszyli dawno temu tą wodą i po wyjęciu butli wylałam pięć litrów na beton.
Za dziesięć minut śladu ani wilgoci nie było...

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jacek ma rację,pierwsza faza odkręcasz wielozawór z butli i zaczyna syczeć bo w butli ciśnienie jest wyższe niż w atmosferze podczas tej zmiany zachodzi gwałtowna zmiana z fazy ciekłej na lotną.gdy ciśnienia się wyrównają lpg również zmienia stan tylko dużo wolniej i chwilę to trwa i można spokojnie płynne lpg wlać do garnka włożyć np zielony listek który od razy staje się kruchy, a wylewając powoli na ziemię beton widać jak pięknie wrze.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak ja popuściłem wielozawór to az sie mi wszystko pomroziło i musiałem czekać aż się nagrzeje bo lepiej tego niedotykać i żadnego mokrego LPG nie było jakieś bzdury piszecie

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
oj Marku, wiele razy wielozawór odkręcałem i zawsze pierwsza reakcja jest ostra i mocna i zawsze po wyrównaniu ciśnień zostaje skroplone lpg na dnie butli,wiem to z doświadczenia nie z opowiadań

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Marku, przeedytuj posty, please... :D:D:D:p
Bo ja popuściłam czytając je...:D:p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No popuszczaj do woli ... a co było na dnie to nie wiem

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Dobra, przytrzymam, chociaż Szumek też się popisał, pewnie jednak wagarował, przynajmniej z ZPT. (Dla młodych - Zajęcia Praktyczno Techniczne) :p

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Niższe ciśnienie - niższa zdolność odparowywania
cytat z linku który wkleiłeś ,chyba oboje z szumkien na wagary lataliście;):)

Do góry Bottom