• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana dźwigienek zaworowych 2.0 tdi BLB

Pancio12398

Uczestnik
Punktów
8
Miasto
Ciechanów
Witam, panowie takie pytanko. Pękły mi 2 dźwigienki zaworowe ( foto) totalnie się rozpadły, 2 zawory ssące nie pracują. I nie mam pewności czy wymienię je bez ściągania głowicy, czy ten „trzpień” trzymający te dźwigienki można wyjąć od strony rozrządu ? czy od skrzyni ? Wolałbym nie zdejmować głowicy i nie pchać się w koszta. Pacjent to a4 b7 05r 2.0 tdi 140km BLB

Załączniki

• IMG_4356.png
    IMG_4356.png
    800,4 KB · Wyświetleń: 13

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Sprawdzałeś rozrząd?

Pancio12398

Uczestnik
Punktów
8
Miasto
Ciechanów
Sprawdzałeś rozrząd?
To znaczy ? Czy nie przeskoczył ? Ogólnie auto chodzi ma moc, ale tak „pufa”. Te dźwigienki rozleciały się 2. Jedna na trzecim, i jedna na czwartym cylindrze. I smarowanie zaczęło się przyświecać

Panowie bardzo poproszę o poradę ponieważ nie wiem, jakie części konkretne zamówić. Czy te ośki wyjmę od strony rozrządu czy skrzyni ?

Załączniki

• IMG_4375.png
    IMG_4375.png
    1,5 MB · Wyświetleń: 26
Ostatnio edytowane przez moderatora:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Bo dostały strzała.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Wrzuć jakieś fotki. Nie robiłem tego jeszcze a bym z ciekawości popatrzyl

Pancio12398

Uczestnik
Punktów
8
Miasto
Ciechanów
Bo dostały strzała.
Hmmm.. możliwe, zdjolem głowice i faktycznie na 4 tłoku jakby był odbity jeden zawór wydechowy co dziwne bo dźwigienki pękły na ssącym co się okazało jest pęknięta głowica na każdym cylindrze w tych samych miejscach, czyli przy świecach żarowych. I temat jest taki że świeciło się smarowanie, myślałem że ciśnienie ucieka poprzez te połamane dźwigienki. Motor złożony całkiem dobrze pracuje (na tej pękniętej głowicy, nie gotuje się nic się nie dzieje) ale na wolnych obrotach nie ma ciśnienia smarowania. Przy np 2. Tys obrotów ciśnienie skacze na 2bary. Nie zostaje nic jak zdjąć michę i zobaczyć panewki… (pompa oleju jest włożona z 1.9tdi) olej reguralnie zmieniany, jeżdżę tym autem co miesiąc do Niemiec w miesiącu około 3,500/4000 km i nigdy żadnych problemów.

Wrzuć jakieś fotki. Nie robiłem tego jeszcze a bym z ciekawości popatrzyl
Skąd ten jasny nalot na tłokach ? Pompowtryski źle pracują ? (Jest też zrobiona mapa na 170km seria 140)

Załączniki

• IMG_4463.jpeg
    IMG_4463.jpeg
    2,1 MB · Wyświetleń: 35
  • IMG_4442.jpeg
    IMG_4442.jpeg
    1,9 MB · Wyświetleń: 33

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Motor złożony całkiem dobrze pracuje (na tej pękniętej głowicy, nie gotuje się nic się nie dzieje) ale na wolnych obrotach nie ma ciśnienia smarowania.

jak patrzę na te zdjęcie głowicy, to wnioskuję, że "planowanie" zrobiłeś samemu kawałkiem papieru ściernego. I to nawet bez wyciągania wtrysków. A o dotarciu zaworow, czy przede wszystkim sprawdzeniu szczelności to mozna pomarzyć.

jeżdżę tym autem co miesiąc do Niemiec w miesiącu około 3,500/4000 km i nigdy żadnych problemów.

Odważny jestes. Wychodzi, że to twoje narzędzie pracy a wcale o nie nie dbasz.

(Jest też zrobiona mapa na 170km seria 140)

Jak śpiewała Anita Lipnicka: i wszystko się może zdarzyć:)

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
No ciekawie się zapowiada, to zdjąles głowice, wyczyściłeś papierem ściernym i z powrotem założyłeś?

Pancio12398

Uczestnik
Punktów
8
Miasto
Ciechanów
jak patrzę na te zdjęcie głowicy, to wnioskuję, że "planowanie" zrobiłeś samemu kawałkiem papieru ściernego. I to nawet bez wyciągania wtrysków. A o dotarciu zaworow, czy przede wszystkim sprawdzeniu szczelności to mozna pomarzyć.

Odważny jestes. Wychodzi, że to twoje narzędzie pracy a wcale o nie nie dbasz.

Jak śpiewała Anita Lipnicka: i wszystko się może zdarzyć:)
Papierem wyczyściłem w celu dokładnego sprawdzenia pęknięć. Oczywiście głowica była planowana. Szczelność zaworów sprawdzona, benzyną.

jakabasej4

Początkujący
Punktów
0
To znaczy ? Czy nie przeskoczył ? Ogólnie auto chodzi ma moc, ale tak „pufa”. Te dźwigienki rozleciały się 2. Jedna na trzecim, i jedna na czwartym cylindrze. I smarowanie zaczęło się przyświecać

Panowie bardzo poproszę o poradę ponieważ nie wiem, jakie części konkretne zamówić. Czy te ośki wyjmę od strony rozrządu czy skrzyni ?
Wygląda na to, że masz problem z dźwigniami w swoim aucie.

Do góry Bottom