• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana licznika w203 - mam pytanie

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
witam. mam pytanie otórz w mercedesie w203 licznik który mam jak sie robi ciepło w kabinie albo postoi troche na słońcu to tam gdzie pokazuje się elektronicznie od spodu zaczyna zanikać. i pomyślałem aby to wymienić. i teraz mam pytanie czy jeżeli wymienie cały licznik to będą mi się pokazywać moje dane z mojego auta - stan licznika, zużycie paliwa itp, oraz czy jest jakaś różnica w kupieniu takiego licznika z benzyny i diesla oraz automatu i manuala?? mi się wydaje że nie ale chce się upewnić. z góry dzięki

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
różnica jest między benzyną a dislem poza tym będziesz musiał po wymianie udać się do elektronika zakodować twoje dane z autka oraz przypisać licznik bo nie będzie ci dobrze pracował ten wymieniony:(

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
w sumie Shreku ma rację ja bym jeszcze i przede :(
wszystkim wymienił wyświetlacz który w mesiu lubi dać dupy

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
shrek dzięki za informację i radę:) ogólnie to nie wiem czemu ale tylko jak robi się ciepło albo na słońcu postoi to od spodu zaczyna zanikać literki. a ciężko to jest zrobić można to zrobić w domowych warunkach i jak nie znam się na elektryce czy lepiej odwiedzić specjalistę??

darek40 co do różnicy między benzyną a dieslem to wiem widocznie myślami byłem gdzie indziej:) chodziło mi bardziej czy jest różnica między manualem a automatem

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
kodowania i tak nie ja będę robił, ale jak radzicie mi przeczyścić styki to tak zrobię tylko nie wiem czy można to zrobić w domowych warnukach i czy poradzi se osoba która nie zna się na elektryce??

a tak poza tematem ile bierzecie za wymianę uszczelki pod głowicą?? średnio nie od konkretnego modelu

7dziadek

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Bieszczady
Aby nie zakładać nowego tematu.

Mam dwie sprawy:
1.
kupiłem używkę licznik wymieniłem w moim display - teraz po podłączeniu ekran nie świeci w ogóle - nie świeci też nen kupiony po ponownym włożenia display - dodam że wszystko pracuje normalnie prędkościomierz , wskaźnik paliwa i obrotomierz ok
Co mogło się stać ?
Taśma na pewno dobrzee założona - numery taśm takie same

2. Kupiłem drugi licznik i wszystko działa OK ale nie ma przebiegu km są tylko '--------'
a/ czy trzeba zaprogramować na nowo przebieg na epromie ?
b/ czy wystarczy z "mojego" licznika wyciągnąć eprom i przylutować do tego "nowego" licznika ?
c/ jakie są koszty ?

7dziadek

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Bieszczady
Sam nie ... ale jeden robi za 70 zł a mnie zrobił za 100 zl wysyłkowo .... na ale mamy 'wolny rynek'

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Aby nie zakładać nowego tematu.

Mam dwie sprawy:
1.
kupiłem używkę licznik wymieniłem w moim display - teraz po podłączeniu ekran nie świeci w ogóle - nie świeci też nen kupiony po ponownym włożenia display - dodam że wszystko pracuje normalnie prędkościomierz , wskaźnik paliwa i obrotomierz ok
Co mogło się stać ?
Taśma na pewno dobrzee założona - numery taśm takie same

2. Kupiłem drugi licznik i wszystko działa OK ale nie ma przebiegu km są tylko '--------'
a/ czy trzeba zaprogramować na nowo przebieg na epromie ?
b/ czy wystarczy z "mojego" licznika wyciągnąć eprom i przylutować do tego "nowego" licznika ?
c/ jakie są koszty ?
Przerabiałem podobny temat,szrot, było kilka liczników do mojego auta byłego,czyli 2.2d 96 r,dostałem ,byłem autem,podpinałem i żaden nie pasował,u jednego paliwo,obroty i koniec,u innego temp.paliwo i koniec i tak wszystkie 5,naturalnie żaden nie miał numeracji zgodnej z moim czyli 210 540 69 47,kupiłem dwa zgodne wysyłkowo i obydwa zepsute,dopiero na Allegro ustrzeliłem w końcu igiełkę,no ale dopiero po 4 l,teraz już dużo łatwiej kupić.Numeracja musi się zgadzać ale i tak przebieg trzeba przekodować.

Do góry Bottom