• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana panewek Laguna 1,9 DCi

Sabala92

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Witam.
Jestem posiadaczem Laguny od prawie roku. Póki co większych problemów z nią nie miałem. Z uwagi że zacząłem się zajmować co nieco mechanika oraz słyszałem że panewki w tych silnikach się mocno zużywają i są najczęstszą przyczyna poważnych usterek silnika postanowiłem wziąć się za ich wymianę. I tu pojawia się moje pytanie. Czy ktoś z obecnych na forum przeprowadzał już taki zabieg wymiany panewek w Lagunie 1.9 Dci ?? Oraz czy mógłby udzielić jakiejś krótkiej instrukcji, na co uważać ? Jak ustawić panewki? Z tego co wiem w tym silniku wystarczy zdjąć miskę by się do nich dostać.

Sabala92

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Chodzi o wymiane panewek na wale korbowodowym. One musza byc jakos specjalnie ustawione ?
Jest to trudna operacja do wykonania ?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
No a panewki korbowodowe nie są na wale korbowym?Wymiana łatwa i to bardzo,stopki bez zamków,odkrecasz wymieniasz,skrecasz spowrotem,zakladasz miche,oto cala filozofia.

karol1851

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
43
Miasto
Orzysz
korby łamane a panewki bez zamków wiec trzeba uwazać zeby nie zrobic biedy.no ale co tam twoje auto twoje panewki wiec sie baw

Łydziak75

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
OPOCZNO
ważna rzecz żeby nic się nie dostało między stopki bo są porowate na łączeniach i możesz nie zauważyć że jakiś syf na nich leży , a jak skręcisz brudne to panewki luzu dostaną i poobracają sie bo zamków nie mają

Do góry Bottom