• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana panewek

jez04

Bywalec
Punktów
1
Witam Forumowiczów
Zmagam sie od jakiegoś czasu z silnikiem - zetec e 2,0 16v w którym wykonalem profesjonalną naprawę glowicy. Po złożeniu glowicy okazalo sie, że silnik ciagnie znacznie ilości olej(przed naprawą brał minimalnie) . Już w trakcie pracy z głowicą zastanawiałem się nad tym, by przyjżeć sie dołowi silnika lecz tego nie zrobiłem i teraz muszę wszystko rozebrać od początku, a następnie zająć się pierscieniami tlokowymi. Tu rodzi się pytanie, czy gdy będę odkręcał tłoki od wału, co jest konieczne do ich wyjecia, czy uda się je już normalnie-bez trudności wyjąć, czy też muszę jeszcze zwrócić na coś zwrócić uwagę? Ponadto zamierzam także od razu wymienić panewki korbowodowe i tu kolejne pytanie. Czy można je wymienić "profilaktycznie" bez konieczności szlifowania wału, oczywiście jesli jego stan będzie ok tzn. bez rys i wżerow. W instrukcji napraw samochodu znalazłam informację, że należy jednocześnie wymienić sruby w korbowodach panewek.
Z gory dziękuję wszystkim za pomoc.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Tu rodzi się pytanie, czy gdy będę odkręcał tłoki od wału, co jest konieczne do ich wyjecia,
.....WIEDZA !!!
Czy można je wymienić "profilaktycznie" bez konieczności szlifowania wału, oczywiście jesli jego stan będzie ok tzn. bez rys i wżerow.
.. można pod warunkiem że oprócz rys i wżerów nie będzie również owalu !

Do góry Bottom