• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana paska rozrządu

jez04

Bywalec
Punktów
1
Witam Forumowiczów
Zwracałem się już do Was o pomoc w kwestii uszczelki glowicy (glowica po regeneracji) - ford maverick II - silnik ten sam co w Mondeo mk II 2.0 16v ZETEC E. Teraz jestem na etapie montażu paska rozrządu. Mam wszystkie blokady, ale zmagam sie z kwestią choc banalną, to jednak uciążliwą. Chodzi mi o blokadę-przyrzad do blokowania kol walkow rozrządu przy dokręcaniu ich śrub. Zdarzylo mi się, że gdy dokręcałem ich sruby - torx t55 momentem 68Nm wg instrukcji, w trakcie tej czynnosci - trzeba działać przeciwstawnymi silami - jedna ręka obsluguje klucz, druga przyrząd blokujący koła zębate (czynność ta nie jest łatwa z uwagi plytkie siedzenie klucza sztorcowego torx, co powoduje chwianie się klucza), lekkie poruszyłem blokadą kol, co wpłynęło na to, że niemożliwym stalo się łatwe - bez oporów założenie przyrządu kontrolnego (płaskownika wsuwanego w wyciecia walkow rozrządu). Zdarzylo mi sie tak dwukrotnie, co wiazalo sie z koniecznością ponownego rozpoczynania montażu paska od początku. Moje pytanie dotyczy tego, jak sobie poradzic z tym aby dokonac dokręcenie srub kol zebatych odbyło się bez wspomnianych powtórek. Z gory dziękuję wszystkim za pomoc.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
poprosić drugiego osobnika by docisnął klucz wraz z torxem by się nie zechciał wysunąć, stuningować przyrząd specjalny tak by był stabilny, zjeść śniadanie by mieć odpowiednią ilość siły, poćwiczyć by nabrać wprawy i "pewności" w dłoniach....

Gerwaz garage

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Belchatow
poprosić drugiego osobnika by docisnął klucz wraz z torxem by się nie zechciał wysunąć, stuningować przyrząd specjalny tak by był stabilny, zjeść śniadanie by mieć odpowiednią ilość siły, poćwiczyć by nabrać wprawy i "pewności" w dłoniach....

I ta podpowiedź jest w 100%wyczerpujaca tak jak pisał kolega jak masz kogos kto ci może pomóc w dokreceniu popros go pomoc

jez04

Bywalec
Punktów
1
Tak zrobię, bo samemu jest trudno (przynajmniej mnie), szkoda, że nie zastosowano śrub z sześciokątnymi łbami, byłoby bez problemu. Dziękuję za sugestie. Pozdrawiam

jez04

Bywalec
Punktów
1
Dalej zmagam się z tym samym. Opiszę o co chodzi. Mam poluzowane koła na walkach, które są ustawione tak, że przyrząd - plaskownik, lekko wchodzi w ich wycięcia. Nakladam pasek przy poluzowanych kołach ustawiam napinacz, a następnie zabieram sie do dokrecania kół i...walek ssący dokręca się spoko,kolo walka dokrecone, on sam nadal ułożony jest tak, że można bez trudności wkładać przyrząd kontrolny-płaskownik. Przy dokrecaniu walka wydechowego, również początkowo ok,ale... w chwili dokrecania przyrząd - plaskownik już rusza się ze znacznym oporem, bo jakby walek opada-przekręca się dosłownie o pół zęba w którąś ze stron-do przodu lub do tyłu. Jakakolwiek korekta walka nie ma sensu, bo wałek sprawia wrażenie jakby poruszal się, czy siedział na jakimś jajku z którego musi zsunąć się na jedną ze stron doslownie ciut, ale na tyle, że płaskownika nie da się wsunąć. Nawet gdy raz udało mi sie walki jakimś cudem ustawić w miarę równo - plaskownik poruszał sie z oporem, ktory stawial walek wydechowy, to po korekcie napiecia paska rozrządu, znów walek lekko się jakims cudem ruszył i gdy przekrecilem silnikiem nie było żadnych niepokojących dźwięków ani oporów,a znak na kole pasowym pokrywał się z tym na korpusie silnika. Gdy znaki sie zgrały, wsunalem plaskownik i wszedł ok, zaś gdy po kolejnym obrocie silnikiem najpierw wkręciłem śrubę kontrolną walu korbowego i oparlem wal o nią, plaskownik do wycięć walków, już nie chciał sie wsunąć, gdyż walek wydechowy był doslownie- ciut, ciut nie zgrany-nie ułożony w pełnym poziomie. Kiedy wykręciłem śrubę kontrolną walu korbowego i lekko (doslownie) go przekręciłem, plaskownik dał sie wsunąć, a śruba walu korbowego, dała się spokojnie wkręcić, ale tak chyba nie powinno być,bo gdy oprzemy wal korbowy o nią, już w tym momencie powinniśmy móc bez jakiejkolwiek korekty, wsunac plaskownik w wycięcia walków. Dodam, że glowica i walki sa po solidnej regeneracji - w glowicy wymienione zostały m. in wszystkie zawory wydechowe.
Proszę o pomoc jak przeskoczyć ten problem. Kiedyś zmienialem już pasek w tym aucie (w innym egzemplarzu) i także po regeneracji glowicy, ale wówczas tego rodzaju trudności nie wystąpiły.

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
dokręcasz wałki w jakiej kolejności na jakiej podstawie w takiej kolejności a nie innej??

jez04

Bywalec
Punktów
1
Dokrecalem wałki raz od wydechowego, innym razem od ssącego i bylo tak samo

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
gdyż walek wydechowy był doslownie- ciut, ciut nie zgrany-nie ułożony w pełnym poziomie. Kiedy wykręciłem śrubę kontrolną walu korbowego i lekko (doslownie) go przekręciłem, plaskownik dał sie wsunąć,
..owe ....ciut ,ciut w przeliczeniu na zęby >>pół zęba ..3/4 czy jeden ząb ?

jez04

Bywalec
Punktów
1
Dziś być może coś jeszcze wywalczę w opisanej powyżej kwestii, choć sam nie wiem co tu jeszcze wymyślić. Chciałbym się jednak dopytać, upewnić, w następującej kwestii. Ustawiony prawidłowo napinacz paska rozrządu (znaki tak jak w instrukcji), po kilkakrotnym przekręceniu silnikiem (co opisałem wyżej), wymagał ponownego naprężenia. Jak się domyślam jest to spowodowane początkowym naciągnięciem paska i po korekcie naprężenia i ponownym wykonaniu kilku obrotów wałem silnika, znaki na napinaczu pozostały już w granicach normy. Czy dobrze rozumiem, że owa konieczność korekty napięcia paska rozrządu wynikała z pierwszej jego pracy i naciągnięcia? I kolejne pytanie, czy ileś prób (5) i toczącej się walki z ustawieniem wałków rozrządu, a właściwie jednego wałka (co opisałem wcześniej), nie nadwyrężyła już zbytnio paska i czy aby nie trzeba go zmienić? Dodam, że zakupiłem komplet rozrządu z SKF - pasek też ma to logo.

jez04

Bywalec
Punktów
1
Po kilku ponownych próbach, w końcu wygralem z walkami i ustawilem rozrząd idealnie-plaskownik wchodzi w wycięcia bardzo spoko i pozostaje w"zgodzie"z blokadą - trzpieniem,o ktory zapiera sie wal korbowy. Kilkakrotnie przekręcałem wal korbowy, wkladalem blokady i za każdym razem było ok. Chcę jednak dopytać ponownie o kwestie samego paska rozrządu. Otóż po kilku obrotach wałem, musiałem korygowac naprężenie paska napinaczem. Robilem to trzykrotnie i za ostatnim razem po kilku obrotach wałem, korekta nie była już potrzebna. Czy koniecznym jest jeszcze jakaś korekta? No bo jeśli wszystko poskładam, a wskaźnik napinacza znów wykaże, że pasek jest zbyt słabo lub zbyt mocno napięty, to wówczas nie bedzie możliwe jego regulacja.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Przedobrzysz i napinacz się rozpadnie sam z siebie. To nie jest taka konstrukcja jak kilkanaście lat temu. One nieraz już przy drugiej próbie nie bardzo chcą współpracować

jez04

Bywalec
Punktów
1
Jak to rozumieć? Co mialem zrobić, gdy wskaźnik napinacza po przekreceniu silnikiem przesunął sie znacznie w stronę "za mocno napięty"

bobsley6

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Wrocław
Czytam i nie wierzę .... =D .... to chyba kamień filozoficzny .... nieszczęście ..... nie rób więcej rozrzadów .... chwale za samozaparcie ... ale za resztę ..... stary wkładasz blokady i ma działać jak nie działa to źle złożone .... nikt ci nie patrzy na rece a z opisu wynika , że problem prostego rozrzadu troche cię przerósł ... po co było odkręcać koła ... ? To nie TDi .... ehhh .... skręć odpal i zobacz jak chodzi ..

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
instrukcja wymiany mówi żeby poluzować koła , zdjąć odtłuścić ,jeżeli dobrze pamiętam to na wałkach powinny być sześciokąty i można podtrzymać kluczem 24

Do góry Bottom