• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana reperaturki nadkola Skoda Felicja

Amatorek

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Częstochowa
www.poweritup.pl
Tak... nie mam pojęcia o blacharce, ale żaden blacharz nie chciał się podjąć, to kupiłem sobie mig'a :D Mam od dawna Felicje, konstrukcje składającą się gównie z tlenku żelaza :) Chce to pospawać i pomalować.

Zrobiłem już 1 stronę, ale tam nie było takiej tragedii, same proste lub doklepane na aucie łaty + próg i poszycie błotnika... wyszło jako tako:

Wszystko było super do czasu otwarcia drugiego nadkola:

Jak widać wewnętrzne nadkole jest zgnite, do tego gdy klepałem nadkole by weszła 15' z dystansem 20mm, to wewnętrzny rant (zawinięty do środka) się wyprostował...

Jak prosto bez specjalistycznych narzędzi dorobić z płaskiej blachy ten sierp nadkola?
Chce to wspawać jak w oryginale i następnie wypchnąć młotkiem by weszło koło (auto obniżone 3cm, felga 15' zamiast 13') tak jak zrobiłem z 2giej strony...
Czy reperaturka powinna iść do czoła reszty poszycia błotnika czy pod poszycie? (jak będzie mniej gniło, wizualnie nie będzie szpachlowane, tylko epoxyd, lakier i guma do spawów, łączenie zasłoni body)

Ps. Od strony wlewu nie kupowałem poszycia (za drogie do niszczenia) bo chce i tak przenieść wlew na słupek, usunąć klapkę wlewu paliwa i zaspawać na gładko... jakoś MNIEJ więcej tak:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Czy reperaturka powinna iść do czoła reszty poszycia błotnika czy pod poszycie? (jak będzie mniej gniło, wizualnie nie będzie szpachlowane, tylko epoxyd, lakier i guma do spawów, łączenie zasłoni body)
...takie porównanie < z deszczu pod rynnę> ...w tym przypadku nie ma to większego znaczenia .Jeżeli reperaturkę wsuniesz pod poszycie błotnika na ok.10 mm będziesz miał łatwiej zespawać oba elementy ,,,miejsce połączenia będzie bardziej sztywne i mocniejsze ... ..jeżeli dobrze zabezpieczysz podkładem epoksydowym korozja tak szybko nie da znać o sobie .

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
w przypadku spawania na zakładkę od środka blach robi się miejsce na wilgoć i wodę ale wystarczy to porządnie woskiem do profili zabezpieczyć , blacha tak łączona jest sztywniejsza ale w przypadku normalnych napraw wymaga więcej szpachli i trudniej wyprowadzić kształt.

Do góry Bottom