Nie rozumiem dlaczego w ludziach tyle nienawisici i niecheci pomocy drugiej osobie w miejscu przeznaczonym do wymiany informacji.
@
Dbanan992 Juz tlumacze jak to zrobic.
Gdyby zdjecia przestaly byc widoczne wrzucilem instrukcje w formie PDF tutaj:
http://chomikuj.pl/rochacze1/Dokume...oda+Roomster+fabia+1.2+12V+BZG,6907161012.pdf
Wymiana jest w silniku 1.2 12V BZG. KOD ROZRUSZNIK 02T911023S
Robota jak dla mnie byla
banalnie prosta. Robilem to po raz pierwszy w zyciu zajelo to 45 min.
Po pierwsze demontujemy filtra powietrza/najlepiej obcegami ścisnąć metalowy element który blokuje filtr powietrza/
Po demontazu filtra nalezy zatkac to rurka ktora idzie do silnika zeby przypadkiem cos nie wpadlo!!
Demontujemy rowniez akumulator wraz z podstawka.
Ukazuje nam wybierak, którego się balem ruszac. Odkrecamy ta nakretka
Po jej odkreceniu nakretki
nie wyciagamy od razu wybieraka tylko zaznaczamy sobie jego ulozenie jakims flamastrem albo srubokretem rysujemy kreseczke.
Tak wyglada wybierak po odkreceniu nakretki /tutaj jest juz wysyniety/
Chodzi o to zeby później wlozyc ten wybierak dokladnie tak samo jak był. po wyjeciu wybieraka mozna spokojnie wykrecac rozrusznik. Wybierak skrzyni biegów nie bedzie przeszkadzal w wyjeciu tej górnej srubki z rozrusznika. Śruby sa mocno przykrecone dlatego bardzo wazne jest posiadanie odpowiednich jakosciowo narzedzi /osobiscie uzywam zestawu 94 el. z Honiton i zestwu kluczy oczkowych z Proxxon/. Ja zawsze sobie robie zdjecia zeby wiedziec gdzie jaki przewod byl i jak to wygladalo przed demontazem. Trzeba zwrócic uwage gdzie dokladnie byly przewody. Dlatego robic zdjecia to podstawa przynajmniej dla mnie.
Ponizej wrzucam fotogalerie z wykonanych prac.
Chcialbym jeszcze raz podziekowac osobom ktore mi tyle tutaj "pomogły".
Pozdrawiam!
p.s. jak widac naprawa samochodu to nie wizyta u stomatologa. Żyje samochod jezdzi, odpala, biegi działają prawidlowo.