• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana rozrządu Audi A6 C5 2.4 ALF 165KM

Krzysztof96

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
Witam.

Jestem w trakcie wymiany rozrządu i mam kilka pytań co do tego. Natomiast jak prawidłowo sciągnąć napinacz paska klinowego, tak aby go nie uszkodzić? Wstawiam zdjęcia rozrządu jak u mnie wygląda po zdjęciu przodu, wiem że trzeba przekręcić wałem aby się zgrało, ale teraz patrząc na zdjęcie to wydaje mi się że jest lekko przestawiony?. Na razie nic nie ruszam aż nie będę miał odpowiednich informacji jak to zrobić. Wiem napewno że trzeba zdjąć pasek klinowy , wiskozę , koło od pompy wspomagania oraz wału. Potrzebna też jest blokada rozrządu jak i wału korbowego , bez tego nie ruszam niczego, jeżeli jest rozrząd przestawiony to trzeba zdejmować pokrywy zaworów tak aby ustawić na znakach, ale najpierw przed tym trzeba ustawić wał korbowy? dopiero potem mogę regulować dwa góre wałki tak aby się zgadzały na znakach? Potrzebuje też informacji o momencie dokręcenia wszystkich elementów w rozrządzie razem z tłumikiem drgań. Mam nadzieję że mi ktoś pomoże, jeżeli się nie uda nikomu mi pomóc to niestety będę musiał wszystko złożyć i jechać na warsztat aby mi ktoś to zrobił, a nie ukrywam że chciałbym sam tego dokonać
W blokadę rozrządu zaopatrze się jak i klucz dynamometryczny gdyż bez tego nic nie zrobię.

Link do zdjęcia: http://imageshack.com/a/img910/1844/U08WnB.jpg

karol1851

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
43
Miasto
Orzysz
Po czym wnioskujesz ze jest przestawiony????
do ustawienia zadnych dekli nie sciagasz .walki blokujesz miedzu soba specjalna listwa (blokada )a wal korbowy blokada wkrecana w blok silnika zeby sprawdzic albo ustawic bez wymiany to juz nic wiecej nie musiasz rozbierac wystarcza przyzady.blodadami walkow sa te smieszcze podkladni pod srubami .luzujesz sruby od walkow i zbijasz kólka (luzujesz delikatnie bo kola nie maja klinów)najlepiej zablokowac najpierw wal tak jak ma byc i przylozyc listwe jak jest zle to zabierac sie do walkow

Krzysztof96

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Legnica
Wydaje mi się że prawy wałek jest przesunięty trochę w prawo, patrząc na te" uszy" ale być może mi się wydaje. Wiem że są potrzebne blokady wałków oraz wału korbowego. Więc ja bym to zrobił tak, jeżeli napiszę coś źle to mnie popraw tak będzie łatwiej.

A więc na początek obracam wałem korbowym nasadką spline rozmiar 24 tak aby duże otwory na kole wałków ssących były skierowane do wewnątrz, oraz wał korbowy był ustawiony na znaku i wtedy go blokuje blokadą, póżniej mam założyć blokadę na wałki ssące i odkręcić napinacz wtedy pasek będę mógł zdjąć. Po zluzowaniu paska wszystko się trzyma na blokadach więc mogę go sciągnąć razem z wszystkimi rolkami , pompą wody i tłumikiem drgań, później zakładam wszystkie nowe elementy pompa wody, rolki tłumik drgań oraz pasek , i na koniec mając blokady założone napinam pasek.

Jeżeli ma ktoś dostęp do momentu dokręcenia śrub wszystkich elementów rozrządu to bardzo bym prosił aby mi udostępnił.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie mam niestety Autodaty na tym laptopie wiec nie pomoge, ale jedno zastrzeżenie- zanim załozysz i napniesz nowy pasek musisz miec poluzowane koła wałków rozrządu tak by obracały sie swobodnie a zblokowane były tylko same wałki- dopiero po napięciu paska je dokręcasz

Do góry Bottom