• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana rozrządu twingo 1.2 8V

sikoku

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Tychy
Dzień dobry.

Panowie, szykuję się do wymiany rozrządu w twingo 1.2. Silnik ośmiozaworowy D7F. Czy dysponujecie może wykazem wartości Nm potrzebnych przy montażu wszystkich elementów? Coś znalazłem, ale wiele wartości jest sprzecznych. Czy przy montażu pompy wody stosujecie może masę uszczelniającą np. reinza? Wiem że na sucho składają, ale jakie są Wasze doświadczenia - uszczelka stalowa ma garb do odkształcenia i niby to powinno wystarczyć, ale cholera to wie...

Dzięki za wszelakie wskazówki.

Jaca

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Nie dajesz rady sam zrobic tego ogryzka oddaj do warsztatu. Jak ci za drogo przesiądź sie na rower albo komunikacje zbiorową.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
589
Nie dajesz rady sam zrobic tego ogryzka oddaj do warsztatu. Jak ci za drogo przesiądź sie na rower albo komunikacje zbiorową.
Jak się chłopak interesuje mechaniką i sam chce sobie ogarnąć, to gdzie ma się zwrócić między innymi.
Nie chcesz mu pomóc, to siedź cicho za kurtyną i się nie wcinaj.
Roboty i chleba Ci to Twingo zabierze.

Najlepiej to całe forum slawciu usuń. Wtedy będziesz miał 0,001% więcej roboty przecie. Nie będą mieli info. to cała Polska z Twingami będzie do Ciebie waliła.

Naprawdę nie kumam genezy takiego myślenia.
Jedynie zysk i pieniądze. Bo co innego.

Niech robi i niech się uczy! "Jak lubi".

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
133
Jejku on tylko że sto niutonow na ślubach?
Ostatnio kręcił głowice w koparkę to miała 10 śrub po 160N plus 270stopni przez rurę 2 metrowa dokrecalem
Automatyczne połączenie postów:

Krecilem

sikoku

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Tychy
Jak się chłopak interesuje mechaniką i sam chce sobie ogarnąć, to gdzie ma się zwrócić między innymi.

Najlepiej to całe forum slawciu usuń. Wtedy będziesz miał 0,001% więcej robot

y przecie. Nie będą mieli info. to cała Polska z Twingami będzie do Ciebie waliła.

Niech robi i niech się uczy! "Jak lubi

Nie wiem dlaczego tak piszesz...
Na pewno nie jestem takim specjalistą w zawodzie jak Ty, ale szkoła samochodowa za mną, a w przydomowym garażu amatorsko zrzucam skrzynie, wymieniam sprzęgła, zawieszenia... Wiem, wiem... Zapytania o niutony w kręceniu śrób jak to piszesz " ogryzka" mogą budzić u starych wyjadaczy coś na podobieństwo politowania i drwiny ..
Ale dla mnie to hobby, i tyle. Lubię nastawy fabryczne i ich zachoanie - ot co. Bywaj zdrów!

Najlepiej to całe forum slawciu usuń. Wtedy będziesz miał 0,001% więcej roboty przecie. Nie będą mieli info. to cała Polska z Twingami będzie do Ciebie waliła.

Niech robi i niech się uczy! "Jak lubi".
Heniu - dziękuję za miłe słowo i poparcie. Jestem zobowiązany. Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź.
Cholera... Moje dane z francuskich forów : obudowa do głowicy 33Nm, łapa do obudowy 62Nm... Pompa wody do bloku 8Nm....
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Robiłem niedawno ten rozrząd w clio II.
Pod pompę nie trzeba stosować żadnej pasty. No chyba że są wyżery...
W bloku jest otwór żeby zblokowac koło zamachowe.
Ogólnie nic skomplikowanego. Warto przy okazji wyregulować zawory bo ten silnik nie ma hydropopychaczy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Napisz który rok autka. Później pójdę na warsztat ogarnąć narzędzia to Ci wyślę

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Blok ten sam głowica się różnią. Jeszcze nie byłem po zasilacz bo.mam rozrząd w TDI poraz milionowy

Do góry Bottom