• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana turbo - uszkodzenie silnika - czy zostalem oszukany???

Cshv23

Nowy
Punktów
0
Witam
Prosba o opinie
Jakis czas temu w trasie spadla mi moc samochodu i zassalo olej. Zjechalem z trasy i zawolalem pomoc drogowa, podejrzewajac ze padlo trubo. Samochod wyladowal w warsztacie gdzie potwierdzono usterke proponujac wymiane turbo na regenerowana badz nowa - sugerowany koszt regerneracji byl niewiele nizszy niz nowej - zdecydowalem sie na nowa. Po ponad miesiacu! zostalem poproszony o odbior naprawionego samochodu. Po przejechaniu 5km! samochod stracil moc , zaczal klekotac silnik - od razu wykonalem do warszatu tel. Odebarli samochod - sprawdzili mowiac ze turbo jest ok ze wszystko z ich strony zostalo zrobione wlasciwie a teraz padl silnik i proponuja jego pelna naprawe
- samochod - volvo c30 1.6D 2009
- calkowity koszt wymiany turbo - 4000 (nie chca przekazac mi gwarancji turbo twierdzac ze ta powinna byc u nich - czy to wlasciwa praktyka?)
proponowany koszt naprawy silnika 6000 (uzywka to 3500-4000)
wartosc rynkowa - ok 18 tysi
Czuje sie oszukany , warsztat mowi ze w zakresie diagnozy i wymiany turbo nie maja sobie nic do zarzucenia
Czy jestem po prostu pechowcem ze padl silnik (nie wiadomo jeszcze dokladnie co) czy jednak mam prawo domagac sie zadoscuczynienia od warsztatu?
Prosba o opinie - nie jestem mechanikiem

Cshv23

Nowy
Punktów
0
Witam, nie wiadomo jeszcze co padlo bo musieliby rozebrac silnik - tak mi powiedzieli, po przejechaniu kilkukilometrow uslyszalem jakby tyrkotanie wiatraka , zwiekszalo sie przy wyzszych obrotach ale nie ustawalo na nizszych. Ponoc go testowali wczesniej zeby nie bylo suchego startu

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Co by nie było teraz
To gwarancję, fakturę czy wykres z wyważarki oddaje się klientowi po dokonanej naprawie.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Możliwe że wina klienta . Wyssało olej i za późno zgaszony silnik. Stąd takie objawy jak piszesz . Teraz pewnie szukanie winnego i sugestia że warsztat uszkodził silnik.

Delbeta

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Połaniec
Tak czy inaczej silnik po zassaniu oleju już był narażony na brak smarowania . A z warsztatem musisz iść na jakiś kompromis

Do góry Bottom