• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana turbo.

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Witam. Z rozmów i dyskusji słyszę że znajomi gadają... Jeden po wymianie turbo jeździł 1miesiac korba wyszła bokiem i to 2.0 HDi 8v drugi opowiada po wymianie po 30km wypiło olej do tego stopnia że kontrolka świeciła i tu najlepsze mechanik kazał zalać doktora bo potem się uspokoi. Tu silnik 1.9 dCi. Dwaj różni mechanicy i warsztaty nie szopy przy zleceniu niby mówione sprawdzić co trzeba i naprawić. Teraz tak czy to krętacze czy tak regenerują...? Mi osobiście na regenerowanej udało się zrobić ok 80k km ale raz mebla po 300km. A wy jakie macie doświadczenia z regeneracja? Bo mi wychodzi 3do 1 na nie regeneracji

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Problem w tym,że np.taki Garrett nie oferuje części do regeneracji,dlatego wykonujący regenerację korzystają z chińszczyzny,mój znajomy wykonał regenerację turbin w 1.9 twin turbo pierwszy raz,pojeżdził kilka dni i szlag je trafił, a wybrał renomowany zakład w swojej okolicy,reklamacja,zrobiono jeszcze raz,tym razem zakład nie wziął złotówki,znowu szlag je trafił po b.krótkim czasie,napisał do mnie z pytaniem dlaczego tak się dzieje,ponieważ to nie jest silnik 1.6 HDI(wymiana przewodu olejowego wraz z sitkami) napisałem z pytaniem,czy przed regeneracją oddał auto do zakładu w celu sprawdzenia ciśnienia oleju,po co? zapytał,skoro silnik ładnie pracuje a kontrolka ciśnienia gaśnie:) Sprawdzono,tragedia,turbiny praktycznie pracowały na sucho,po takim fakcie wyrównał za powtórną regenerację,kilka tysiaków w błoto.Miał fuxa gdyż udało mu się znależć silnik wraz ze skrzynią z b.małym przebiegiem tanio,gosć chciał 6000 zł,rozbił młodą Alfę Romeo(znajomy ma SAABA) teraz ma spokój ,śmiga bezproblemowo,z tym,ze do silnika poszedł olej zupełnie inny,niż zaleca FIAT,oryginalne turbiny zatarł i silnik przytarł gdyż stosował olej nie nadający się do dynamicznych jazd w trasie,mechanik obsługujący SAABA zalecił mu olej pewien,bo taki olej jest zalecany do tego silnika,tak,tylko,że na szwedzkie warunki,tego nie wziął pod uwagę,na nasze inny indeks lepkości jest zalecany,do silnika poszedł olej full saps z b.dobrymi parametrami,dobrany pod ten konkretny silnik i styl jazdy,czyli tylko dynamiczne z dużymi prędkościami w trasach.Przed dokonaniem regeneracji turbiny należy uprzednio sprawdzić stan silnika,czy turbina ma odpowiednie zaopatrywanie,(ciśnienie ) w olej,inaczej lipa.

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Znam procedurę wymiany tylko chodzi o to jak jest z tymi regeneracja mi. Mówisz mechanikowi zrób tak żeby było ok a jak się nie da to mów. A zaraz potem wychodzą jaja to nie wiem ktoś ma właśnie stać i patrzeć cały czas bo to dziwne już by było. Jak mówiłem goście oddali do normalnych warsztatów i zlecili naprawę. Jeden zalecił doktora co jest nie poważne drugi zarzeka się że nie możliwe i wielkie zdziwienie że jak to regeneracja nie wyszla
Przecież ktoś kto to wkłada odpowiada zamiast sprawdzić silnik i mówić że nic z tego nie bd to albo nic nie sprawdzają ważny przemiał albo regenerację to jak się uda

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jeśli przyjeżdżam do zakładu w celu regeneracji turbiny i zlecam regenerację nie mówiąc nic o sprawdzeniu stanu silnika,to wtedy moja wina jeśli okaże się,że przyczyną padnięcia turbiny jest zbyt słabe ciśnienie oleju,to łatwo zdiagnozować po rozebraniu turbiny,mechanik robi to,co mu zlecisz,nie ma obowiązku sprawdzania stanu silnika,szukania przyczyny zatarcia,uszkodzenia poprzedniej,dlatego licząc się z większymi kosztami należy wpierw zweryfikować stan silnika,dowiedzieć się wcześniej jakie typowe bolączki trapią układ zasilający turbinę w olej,wielu ludzi wtopiło kasę np.po regeneracji turbiny w 1.6 HDI gdyż nie zlecili wymiany przewodu olejowego zaopatrującego turbinę,,zakład regenerujący ma za zadanie dokonania regeneracji i koniec a nie weryfikacji stanu silnika i np.temp spalin dentysta nie będzie robił zęba drugiego,jeśli pacjent tego nie zleci,stomatolog może jedynie zalecić ,kiela widać,tutaj niczego na oko nie widać,więc mechanik nie wie o stanie ogólnym jednostki,naturalnie zdarzają się błędy ale zazwyczaj wynikiem uszkodzenia turbiny regenerowanej jest wyeksploatowanie jednostki lub części,które odpowiadają za jej bezawaryjną pracę.Jeśli zweryfikuję stan silnika,najlepiej wcześniej,zostanie wszystko sprawdzone i mechanik stwierdzi,że silnik nadaje się pod regenerację turbiny,wtedy przy błędzie regenerującego czy wykorzystaniu słabych części,mogę mieć do niego pretensję,w przeciwnym wypadku tylko do siebie za to,że słabo myślę.,czyli,najpierw oddaje auto do weryfikacji,wybieram uznanego mechanika cieszącego się dobrą opinią,bezwzględnie słucham jego rad ,dopiero potem jadę do regeneracji,będzie drożej ale zdecydowanie taniej,przekonał się o tym mój znajomy nie weryfikując stanu silnika,gdyby to zrobił silnik od razu znalazłby się na złomie a on nie byłby ok.4000 zł w plecy.Wybiera się taki zakład,który posiada stół do adaptacji turnbin,tak poza tym,gdyż sama regeneracja i montaż to nie wszystko,trzeba ją wyregulować,bez odpowiedniego kosztownego sprzętu ani rusz.

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
To byli znajomi nie związani z mechanika oddawali auto mówiąc brak mocy okazała się turbina i zawór sterujący nią. Podobno pytał o weryfikację i czy to warto robić odp mechanika tak wymieni się i bd ok. Podobno już jak pytał o gwarancję to coś kręcili że silnik nie najlepszy itd. Drugi oddał bo kopcilo i brało olej miał sprawdzić i wycenić... Niby tylko turbo a po 30 km wychlalo olej i było gorzej jak przed mechanik kazał dolać doktora. Ja po rozmowie powiedziałem że bd po gwarancji jak to zaleje. Obaj mieli sprawdzonych dostawców turbin. Ale sednem sprawy i zapytaniem jest to jak wy macie często problemy z regeneracjami. Nie bardzo wiem jak to sobie rozwiążą bo jest naprzemienne obrzucanie błotem.

Do góry Bottom