• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana tylnego błotnika ATECA

tomal218

Początkujący
Punktów
0
Miasto
bytom
witam mialem stluczke balwan wjechl mi w nowe auto byltm w aso ,ogledziny itd ,panowie powiedzieli ze blotnik do wymiany i tak:wycinany bedzie po srodku progu i w tym samym miejscu przy dachu oczywiscie malowanie i cieniowanie drzwi co o tym myslicie ?

Załączniki

• IMG_3041.jpg
    IMG_3041.jpg
    2,1 MB · Wyświetleń: 50

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Upewnij się aby po takiej naprawie było zabezpieczone antykorozyjnie od wnętrza profili i później powtarzaj co 3 lata taką konserwację .
Oryginalnie auto było cynkowane po złożeniu. Teraz jak wytną i wspawają/zgrzeją to w tych miejscach od środka niezabezpieczone z czasem wyjdzie na zewnątrz rudo.

tomal218

Początkujący
Punktów
0
Miasto
bytom
a moze lepiej to wyprostowac i nie zgadzac sie na wymiane?nie mozna wyciac tego kawalka stuknietego i go wymienic czy to lipa?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
zapewne jest to niezgodne z technologią naprawy w ASO . Jak wytną kawałek to problem konserwacji zostaje bo i tak będą spawać tylko w innych miejscach i trochę mniej ( próg i nadkole pierwsze gniją potem ) . Najmniej cynku odpadnie przy klepaniu ale wtedy tona szpachli i również słabizna.

Ja bym jednak pozwolił im robić tak jak chcą tylko przypilnował ( bo potrafią szpachlę na gołą blachę kłaść ) i zabezpieczył natomiast od ubezpieczyciela dochodzić wyższego odszkodowania z tytuły tego ,że auto traci na wartości jako powypadkowe.

tomal218

Początkujący
Punktów
0
Miasto
bytom
dzieki za podpowiedz popytam co do dodatkowego odszkodowania ,a co do roboty w aso moge poprosic o zdjecia z naprawy itd?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zapytaj ubezpieczyciela o warsztat który oni polecają, to jest do wyklepania
bez rozbierania auta. Najnowsze urządzenia do napraw blacharskich są ekstra.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Przy wymianie całego błotnika szpachel jest tylko w dwóch miejscach na łączeniu progu i dachu . W pozostałych miejscach lecą po zgrzewach
Zdjęcia z naprawy mogą się zgodzić ale nie muszą więc dogaduj

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
jak ci pomalują jeden to znaczy ,że po taniości zrobili bo wypadało by pocieniować sąsiednie. Chyba że w aso mają dostęp do lakierów oryginalnych a auto nie spłowiało jeszcze i malują do kreski.

tomal218

Początkujący
Punktów
0
Miasto
bytom
zrobili ten błotnik ale zauważyłem ze drzwi maja lekko żółtawy odcień wmówili mi ze mi się wydaje ale teraz po miesiącu użytkowania wiem ze mi się nie wydawało przecież mieli błotnik malować a nie drzwi co powalili idioci co robic ?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Może cieniowali aby zgubić różnice kolorów ? tak sie robi ale robi się po to by właśnie nie było widać różnicy. Reklamuj

tomal218

Początkujący
Punktów
0
Miasto
bytom
zareklamuje rozumie cieniowanie ale błotnik ktory był wymieniany tez wydaje sie jasniejszy od drzwi moze cos powalili z bezbarwnym?

tomal218

Początkujący
Punktów
0
Miasto
bytom
no ja blacharsko niema się do czego doczepić ale z bezbarwnym chyba poszli po całości czy bezbarwny może zrobić taki efekt ?gadałem dziś z kierownikiem w końcu zauważył jak się przyjrzał z daleka ze lekko inny odcień ale to bezbarwnego może nawalili i z tego taki żółtawy odcień?w słońcu tego nie ma ,bede musiał jeszcze z głównym kierownikiem gadać bo tłumaczy ze to perłowy lakier itd co sądzicie?

Do góry Bottom