• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana tylnych amortyzatorów Audi A4 B5 96r

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Witam, dzisiaj zabrałem się za wymianę tylnych amortyzatorów w Audi A4 B5 96r, podczas wyciągania rozsypał się w mak (cały tłok wyleciał i sprężynę dało się wyciągnąć rękami bo wypadła). Zasugeruje się rysunkiem z internetu otóż chodzi mi o to, że elementu nr 14 nie było w ogóle a gdy chciałem zamówić okazuję się, że można tylko z serwisu i tak się zastanawiam czy jest on potrzebny. Mam jeszcze jeden problem ponieważ zamówiłem ten odbój nr 13 i jest on o około 2cm krótszy niż ten co był i nie wiem czy próbować zakładać ten co zamówiłem czy go próbować wymienić.
Z góry dziękuję i proszę o pomoc.

Załączniki

• audi a4 b5.jpg
    audi a4 b5.jpg
    67,6 KB · Wyświetleń: 54

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
14 nie jest mu potrzebne, to służy tylko do trzymania odboju, który i tak NOWY ciasno siedzi. Kiedyś składałem bez tego, bo klient nie miał czasu czekać i do tej pory cisza.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Mówię o sytuacji gdy nie mamy czasu i części. Tam jest jeszcze kwestia średnicy, bo jak wejdzie ciasno to nie będzie problemu, a to jest zależne od producenta i jakości wykonania ;)

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Z autopsji. Montuje amorki TRW 3 miesiące lewy tył 48%. Reklamacja, zwrot kasy montuje Sachs + nowe sprężyny 6 miesięcy 53%. Montuje z serwisu i klient nie wrócił już 1,5 roku nie wiem jak to wytłumaczyć

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
sam jestem ciekaw moich amorków, ze dwa lata temu właśnie w moim audi b5 założyłem z tyłu Sachs i jeszcze jeżdżę, zakładam że jest ok bo mi nie rzuca tyłem przy najechaniu na dziurę, a niestety stacje Skp na których jeździłem w ostatnim czasie na przegląd okresowy nie mają na wyposażeniu urządzenia eusama czyli tego czegoś co trzęsie kołami :)

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Na szczęście coraz więcej stacji ma to na wyposażeniu i ludzie nie żyją z myślą, że mają niezniszczalne zawieszenie.Nie ma później problemu ze trzeba wydać 2000 na zawieche bo amorki wcześniej wymienione za parę złotych :D

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
urządzenia eusama czyli tego czegoś co trzęsie kołam
Arni przyjacielu , trochę się tłukę po świecie będzie z ćwierćwiecze i to u nas za upadającej komuny weszło wymuszanie testu amortyzatorów . To tak jak kazali krowom obory ceramiką wykładać i
nim się zdementowało , to ktoś baksę nabił . Brak jednolitej metody pomiarów powoduje brak przepisów do wymiany tychże amorków . Tylko u nas ciemnotę wciskają .

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Amortyzatory Sachs są jak najbardziej OK.
Natomiast badanie amortyzatorów na urządzeniu na SKP to tylko poglądowe jest zupełnie...

Arni przyjacielu , trochę się tłukę po świecie będzie z ćwierćwiecze i to u nas za upadającej komuny weszło wymuszanie testu amortyzatorów . To tak jak kazali krowom obory ceramiką wykładać i
nim się zdementowało , to ktoś baksę nabił . Brak jednolitej metody pomiarów powoduje brak przepisów do wymiany tychże amorków . Tylko u nas ciemnotę wciskają .
Tu się wyjątkowo z panem zgodzę...:p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Amortyzatory Sachs są jak najbardziej OK.
Natomiast badanie amortyzatorów na urządzeniu na SKP to tylko poglądowe jest zupełnie...

Tu się wyjątkowo z panem zgodzę...:p
Też się trochę potłukłem po świecie i tam gdzie byłem w UK nie mieli ani szarpaków ani eusama i dawali radę lepiej niż nasi a czemu? abo dlatego że na stacji badanie wykonywał nie jeden a 3 ludzi, oczywiście tylko jeden wypisywał kwit ale naprawdę potrafili wykryć wszystko tymi breszkami, z urządzeń elektronicznych mieli analizator spalin i wiecie co? nawet go UŻYWALI :D no ale nieważne tam jest tam a tu jest tu. Aha i jeszcze jedno co zapamiętałem to że potrafili wykryć pusty katalizator przy pomocy pirometru, niby proste a jednak lepiej że u nas tego nie sprawdzają :D

Do góry Bottom