• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana uszczelniacza wału 1.9 tdi altea

Adamdentka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Cześć,
Seat Altea 1.9 tdi 105hp 2004r.
Podczas wymiany kompletu sprzęgła zdecydowałem wymienić uszczelniacz wału. Niestety z pośpiechu zapomniałem o ustawieniu wału w punkcie 0 i wymieniłem uszczelniacz jak leciało. Po złożeniu wszystkiego auto nie pali (wiadomo).
Pytanie jak teraz znaleźć położenie wału w pozycji "0" tak aby zamontować uszczelniacz na znakach fabrycznych ?
Pozdrawiam.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
417
Normalnie blokujesz rozrząd i ustawiasz uszczelniacz (koło zębate z którego czujnik czyta położenie ) w odpowiedniej pozycji ,na samej gorze obudowy jest otwór, w który jest włożona blokada plastikowa zwykle pomarańczowego koloru i ma ta blokada boleć który trafia w otwór w uszczelniaczu . Jeśli masz ten kawałek plastiku jeszcze gdzieś to już jesteś ustawiony i szybko poprawisz a jak nie to szukaj po zdjęciach nowego uszczelniacza , zorientujesz się jak jest ustawiony otwór lub zęby (są tam takie obok siebie inaczej wyglądające od pozostałych .)

Adamdentka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Wielkie dzięki, właśnie potwierdziłeś moje przemyślenia, ale nie bylem pewny czy się uda.
Szczęście że mam tą blokadę plastikowa.
Jutro zabieram się za blokowanie rozrzadu i składam wszystko tak jak być powinno ;)

Adamdentka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba BJB. Ale we wszystkich będzie podobna sytuacja.

Do góry Bottom