• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana zacisku hamulcowego

ChinQuan

Początkujący
Punktów
0
Witam,

musze wymienic zacisk hamulcowy w Renault kadjar 2015r.

wymieniajac zacisk chce szczypcami zablokowac wezyk hamulcowy.

Czy po wymianie musze odpowietrzac caly uklad? Czy moge tylko nowy zacisk hamulcowy? ( nie bylo zapowietrzone i nie ma wyciekow plynu. Powodem wymiany zacisku jest zardzewialy tloczek spowodowany peknieta gumka )

Jesli caly uklad.. auto ma abs musze zaczac od odpowietrzenia pompy ( jak to zrobic )
Pozniej rozumiem LP PP LT PT jesli chodzi o kolejnosc kol.

ChinQuan

Początkujący
Punktów
0
Odpowietrzajac ten zacisk po zalozeniu odkrecic odpowietrznik zeby zaczal wylatywac plyn a pozniej odpowietrzyc?
Czy odrazu napompac trzymac i odkrecac odpowietrznik.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Ku...a to są hamulce
albo wiesz jak robić i nie pytasz o takie proste rzeczy (proste dla kogoś kto ma wiedzę)
albo oddaj do kompetentnej osoby żebyś komuś krzywdy nie zrobił na drodze ...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Odpowietrzajac ten zacisk po zalozeniu odkrecic odpowietrznik zeby zaczal wylatywac plyn a pozniej odpowietrzyc?
Najpierw odpowietrzasz, a potem odkręcasz odpowietrznik żeby wyleciał płyn...:p:D

ChinQuan

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze nigdy tak nie zrobiłem.
Za to 90% paproków zawsze...zaciska.
Wybacz.

chce sie nauczyc poprostu.

Czyli moge bez problemu odkrecic wezyk przelozyc na nowy zacisk hamulcowy a pozniej normlanie podpompowac odkrecic odpowietrzyc kilka razy powtorzyc az przestanie leciec powietrze i gitara

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Są jeszcze dwa fajne proste sposoby na zablokowanie możliwości wypływania płynu z układu ale to laikom nie ma co tłumaczyć bo i tak nie zrozumią a jeszcze coś więcej napsują
Automatyczne połączenie postów:

Wybacz.

chce sie nauczyc poprostu.

Czyli moge bez problemu odkrecic wezyk przelozyc na nowy zacisk hamulcowy a pozniej normlanie podpompowac odkrecic odpowietrzyc kilka razy powtorzyc az przestanie leciec powietrze i gitara
Pompuj trzymaj się robiło w obecnych zabytkach teraz w obecnych samochodach może to nie zadziałać ale walcz, może Ci się uda

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Taka moja rada. Pedału hamulca może nie wciskaj w podłogę. Te nowe auta są takie delikatne boję się, że zerwiesz uszczelnienie na tłoku pompy

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
589
Są jeszcze dwa fajne proste sposoby na zablokowanie możliwości wypływania płynu z układu ale to laikom nie ma co tłumaczyć bo i tak nie zrozumią a jeszcze coś więcej napsują
Właśnie wymyśliłem nowy. Zakładasz 1,5 metrowy wąż na odkręcony przewód hamulcowy i jego końcówkę zawieszasz powyżej poziomu zbiornika z płynem hamulcowym. Ktoś w końcu musi to przetestować.
Niektórzy wciskają pedał hamulca i go unieruchamiają tak że pozostaje cały czas wciśnięty. Przez chwilę leci a potem przestaje.
Ja tam mam nakrętki, zakręcam i pyta.
Ale jak weźmiesz złożysz worek śniadaniowy na cztery i cztery gumki recepturki, które zawiniesz na końcówce przewodu, też zatkasz.
Automatyczne połączenie postów:

ChinQuan

I lepiej dobrze drucianą szczoteczką oczyść sobie miejsce gdzie się wkręca przewód w zacisk. Psiknij odrdzewiaczem, odczekaj dobrą chwilę. Bo jak ukręcisz przewód, to za chwilę pójdzie lawina roboty.

Ostatnia edycja:

ChinQuan

Początkujący
Punktów
0
No robicie sobie jaja dalej.

Dzieki za te wszystkie niezbedne porady napewno mi to bardzo pomoze.

Do góry Bottom