• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wynagrodzenie na %

Adamke4119

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Ostatnio przeszedłem na wynagrodzenie od obrotu. Wcześniej pracowałem na stałą stawkę.

Teraz mam takie pytania:
- Ile procent powinienem otrzymać.
- Jak wygląda sprawa z urlopem i świętami w tygodnu.
- I co do umowy zwykła na najniższą krajową?

Jak wy macie płacone?

Z góry dzięki i czekam na pomoc.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
Kolejny samobójca który myśli ze będzie zarabiał więcej .

Citrofan

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Ostrow wlkp
Według mnie powinieneś mieć procent od obrotu ale do tego podstawę czyli stałą cześć np minimalną krajową.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Powinieneś byc zatrudniony na najniższą lub ciut więcej krajową i do tego procent od obrotu jaki ustalisz. Wiadomo dla CIbie wiecej % to lepiej wiec walcz. Pytanie tylko jak to rozliczy pracodawca. CZy pod stołem czy oficjalnie. Pamiętaj ze Państwo zabiera polowe w podatkach bo jak sie okazuje to ludzie tego nie wiedzą, nie wiedza tez skąd się bierze 500+. Nie wiedzą też, ze zwiększenie drastyczne płacy minimalnej położy mikroprzedsiębiorstwa i ludzie zostaną zwolnieni i gowno z ich wypłaty i gowno z wpływów vat do budżetu państwa. O tak to będzie.

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Będzie miało to też wpływ na ceny usług. Jak będą podnosić pensje minimalne a nic nie zrobią z szarą strefą to duża część warsztatów i innych firm usługowych będzie zatrudniać na 1/2 etatu a reszta pod stołem. Wiadomo jaki to będzie miało wpływ na gospodarkę. Dochody budżetowe będą jeszcze mniejsze.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Witam.
Ostatnio przeszedłem na wynagrodzenie od obrotu. Wcześniej pracowałem na stałą stawkę.

Teraz mam takie pytania:
- Ile procent powinienem otrzymać.
- Jak wygląda sprawa z urlopem i świętami w tygodnu.
- I co do umowy zwykła na najniższą krajową?

Jak wy macie płacone?

Z góry dzięki i czekam na pomoc.

zmieniasz zasady zatrudnienia i nie wiesz na jakie ? to rownie dobrze za czapke gruszek mozesz pracowac ?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
On JUŻ przeszedł ... a te pytania to chyba nie na forum, tylko do pracodawcy ?

Chyba, że chciałeś wyrazić się inaczej a wyszło jak zwykle. W sensie :

Siema ! Jestem na % od obrotu, mam takie a takie zasady, tyle a tyle %. Koledzy jak to wygląda u Was ?

Pozdrawiam serdecznie Bonifacy.

?

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Co warsztat to inne ustalenia. Właściciel inaczej podejdzie do doświadczonego mechanika inaczej do młodego.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Płaciłem 30 procent netto od przerobu ....

Adamke4119

Początkujący
Punktów
0
Ja mam 40% od obrotu i minimalną krajową na kwicie, głównie mi chodziło czy to jest dobry układ. Wcześniej miałem 4k do ręki

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
Podnoszenie najniższej krajowej zabije firmy które jedynym atutem była wyłącznie niska cena a nie jakością usług/towarów . Pis chce byśmy dogonili Niemcy a tania silą robocza na pewno tego nie dokonamy tylko technologia i jakością .
Co do autora tematu , jeśli miałeś 4k na rękę i od tego opłacone zusy i podatki to jak warsztat nie ma dużych obrotów przez cały rok to popełniłeś błąd .

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja mam 40% od obrotu i minimalną krajową na kwicie, głównie mi chodziło czy to jest dobry układ. Wcześniej miałem 4k do ręki
No to teraz musisz chodzić z d...ą przy ścianie żeby nie zostać wydymanym...:p:D no chyba, że ufasz szefowi... bezgranicznie...:rolleyes::D

Citrofan

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Ostrow wlkp
I zaraz się zacznie, że klient nie zapłacił to nie masz prowizji.... A żyć trzeba

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
% od obrotu to fajnie. Obrót wielki przychód zero. Kto zapłaci pracownikowi i z czego?

Do góry Bottom