• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonu astra g z16xep

emilek21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bąkowiec
Witam. Koledzy proszę o pomoc. Mam astrę g 1.6 103KM kod silnika z16xep z LPG. Od kilku tygodni walczę z wypadaniem zapłonu po nocnym postoju. Odpalam na pb, ujadę 200m i zaczyna wypadać zapłon. Zgaszę auto, poczekam około 20 sekund i odpalam i wszystko jest ok. Na lpg rano jak odpalę jest wszystko ok. W pracy jak postoi 8 godzin to jest dobrze. Tylko jak postoi całą noc to mu odbija i tylko na benzynie. Cewka i świece nowe, sonda działa ładnie, wtryskiwacze ok, ECU sprawdzane przez elektronika, stwierdził na 98% wszystko ok i nie wiem już co robić. Czujnik temp powietrza wlotowego podmieniany i to nie to.

emilek21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bąkowiec
Na lpg jak odpalę rano i odrazu jadę to wszystko jest ok. Błędy jakie mam przy tym to ogólne wypadanie zapłonu, czasem wypadanie na 4 cylindrze i nieprawidłowy skład mieszanki. Filtr powietrza zmieniałem, rozrząd z termostatem bo w nim jest czujnik temp, cewka nowa, świece nowe i dalej to samo. Jak do pracy pojadę 50km i zostawię na 8 godzin to jest wszystko ok. Tylko jak postoi dłużej np od 16-4 rano to tak się dzieje. Tylko najgłupsze jest to,że jak wypada zapłon to zgaszę auto, poczekam około 20sekund i odpalę i nawet na benzynie jest ok

Jak jadę rano po odpaleniu to czuć jakby słaby był troszkę jakby mieszanka była nie taka na benzynie i jadę i po około 200m jest lekkie szarpnięcie i kontrolka silnika mryga i wtedy chodzi na 3 cylindrach. Nie wiem właśnie czy z pompą paliwa może tak się dziać czy wtedy by cały czas tak było nawet jak zgaszę i odpalę.

emilek21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bąkowiec
Wtryskiwacz benzynowy wymieniałem na nowy oryginał i nadal na 4 cylindrze jest ale nie zawsze. Czasem tylko ogólne wypadanie jest a czasem i ogólne i na 4 cylindrze. Cewka to raczej nie bo na lpg było by to samo. A możliwe, że coś jest z odcięciem wtrysków do lpg? Może coś z komputerem lpg?

Kolega mi powiedział, żeby podjechać do gazowników niech wstawią serwisowy sterownik lpg i wtedy wtryskiwacze i wszystko będzie pracowało z pominięciem lpg tak jak na benzynie i wtedy będzie wiadomo czy to komputer od lpg. Albo przy wtryskiwaczach trzeba by lutować przewody tak jak były przy zasilaniu tylko na benzynie bo spotkał się z przypadkiem, że komp lpg był uszkodzony i też było rano wypadanie zapłonu

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Duzo pisania. Jaki sterownik serwisowy? Jak sekwencja to po odcieciu zasilania auto chodzi na benzynie. Zmierz cisnienie paliwa. Wypnij wtyczki wtryskiwaczy z przejsciowek i wepnij bezposrednio w wtryski benzyny. Czy wogole ci na lpg kiedys wypadaly zaplony?

emilek21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bąkowiec
Po wyjęciu bezpiecznika od lpg kolega ze staga mówi, że i tak sterowanie wtryskiwaczami przechodzi przez sterownik lpg mimo, że wyjęło się bezpiecznik. A przejściówek do wtryskiwaczy nie ma tylko są lutowanę tzw mostki do przewodów od wtrysków benzynowych więc normalnie są wtyczki podłączone do wtrysków benzyny i osobne do gazowych a sterownik serwisowy mają jakiś przy którym nie trzeba rozlutowywać mostków przy wtryskach tylko w sterowniku jest chyba takie coś zrobione. Tak mi powiedział gość ze staga. Na lpg nigdy nie miałem wypadania zapłonów. Zmierzę jeszcze ciśnienie paliwa po nowym roku, może za niskie jest tylko że po 8 godz stania też powinno być niskie ale sprawdzę

Na lpg mam juz 80tys km zrobione i wcześniej nie było ani jednego problemu na lpg i na benzynie

emilek21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bąkowiec
Czy wie ktoś z Was jakie powinno być ciśnienie paliwa w mojej astrze g z16xep? Będę za kilka dni sprawdzał ale nie wiem jakie powinno być i czy po po przekręceniu zapłonu już powinno być dobre ciśnienie na listwie czy dopiero po odpaleniu?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ciśnienie strzelam że 3.5bar +/-0.5bar. Ciśnienie powinno być odrazu po załączeniu pompki (zapłon) a po odpaleniu i zgaszeniu silnika nie powinno spadać nagle.

Do góry Bottom